Haberler

'Barış İçin 1 Ay, İyi Niyet ve Somut Adımlar Açısından Son Derece Önemli'

Bursa'da konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip kaplan, terör örgütü PKK'nın tek taraflı aldığı eylemsizlik kararını 1 ay uzatmasını değerlendirdi.

Bursa'da konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip kaplan, terör örgütü PKK'nın tek taraflı aldığı eylemsizlik kararını 1 ay uzatmasını değerlendirdi. Kaplan, haberi Bursa'da öğrendiğini söyleyerek, "Barış için 1 ay, iyi niyet ve somut adımlar açısından son derece önemli. Bu somut adımları başlatarak bu ateşkes süreci süreli değil, süresiz hale getirilmeli. Çözümü de Ankara'da arayacağız çözümü. Başka kapılara gitmeyeceğiz" dedi.

Partisinin İl örgütü tarafından Akarsu Restoran'da düzenlenen dayanışma yemeğine katılmak için Bursa'ya gelen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terör örgütü PKK'nın tek taraflı eylemsizlik kararını 1 ay uzatmasıyla ilgili sorulan soruya Kaplan, "Haberi Bursa'da öğrendim. Bir ay içinde olumlu adımlar atıldığı taktirde süresiz ateşkes olacak. Süresiz ateşkes demek, stratejik olarak silahların bırakılması demek. Artık top siyasilerde. Yarın meclis açılıyor. BDP, AKP arasında ertelenen görüşme vardı, yapıldı. Sayın Kılıçdaroğlu 'tüm partilerle görüşmelere kapımız açık' diyor. Sorunun çözümü çok basit. Yeni bir anayasa 73 milyon insanın kabulü. O zaman yeni bir anayasa için yarın mecliste grubu bulunan 4 parti komisyon kurarak görüşmelere başlayabilir" diye konuştu.

Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesi gerektiğini ifade eden Kaplan, "Bu sürede, Siyasi Partiler Yasasını, hazine yardımını ve seçim barajını mutlaka değiştirmek gerekiyor. 12 Eylül'ün getirdiği yasakla sınırlanmamalıdır. Sayın Kılıçdaroğlu, seçim barajı için yüzde 7 olarak teklif sundu. Bizim önerimiz yüzde 5 baraj olsun, ya da seçim döneminde 5 seçim biriminde birinci parti seçilen, barajı aşmış olsun. Bu Almanya modelidir. Seçimlere 8 ay var. İstenirse yetiştirilir. Diğer bir konu ise terörle mücadele Kanunu'nun değiştirilmesi. Düşünce açıklamanın önündeki engellerin kaldırılması. Günde 44 - 50 tane gazeteci ifade vermeye gidiyorsa, bu ülkede demokrasiden bahsedilemez" dedi.

'KENAN EVREN'İN YASALARINA SIĞINAN BİR SİYASET AHLAKEN ÇÖKÜNTÜTEDİR'

'Barışın sağlanması için uzlaşma ortamının olduğundan söz ediyorsunuz. Bu ortamı nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki bir soruya ise Kaplan şu yanıtı verdi:

"İyi niyet, diyalog, görüşmeler var, ama hükümet kanadında inandırıcı somut adım yok. Hükümet ne yapmak istiyor? Bunu görmek istiyoruz. 'Seçimlerden sonra yeni bir anayasa yapalım' Bu olmaz. '2011'de seçimler var' Bu olmaz. Herşeyi erteleme lüksümüz yok. Farklılıklar, kimlikler, çoğulculuk demokrasinin temelidir, ama yüzde 10 barajını koyduğunuz zaman olmaz. Kenan Evren'in yasalarına sığınan bir siyaset, ahlaken çöküntüdedir. 12 Eylül'ün en büyük kötülüğü meclisi kapattı. Siyasi partileri kapattı. Siyasileri Zincirbozan'a kapattı. İşkence yaptı. Depolitizasyon getirdi. İstikrardan kimse bahsedip Evren'in bu yasalarına, kötülüklerine sığınamaz. Başta başbakan olmak üzere. Sayın Kılıçdaroğlu'na da yüzde 7'den daha makul düzeye inmesi için çağrıda bulunuyorum. Niye yüzde 7 ? Sayın Kılıçdaroğlu neyin terazini kuruyorsun sen? Barış için 1 ay iyi niyet ve somut adımlar açısından son derece önemli.

1 Ekim - 1 Kasım'da, AKP, CHP ve BDP'ye çok önemli ve tarihi bir görev düşüyor. Bu somut adımları başlatarak bu ateşkes süreci süreli değil süresiz hale getirilmeli. Çözümü de Ankara'da arayacağız çözümü. Başka kapılara gitmeyeceğiz. Bir ay, kritik değil. Bunların hiçbiri zor değil. Bir hafta yeter. 1 Ekim - 1 Kasım arası en uygun zaman."

Işıl ARSLAN- Faruk KAHRAMAN- BURSA- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title