Haberler

Bangkok: Tayland'da Askeri Darbe

Dün Gece İlan Edilen Sıkıyönetim ve Askerin Yönetime El Koymasıyla Güne Yeni Bir Başlangıç Yapan Bangkok, Gece Yaşanan Sahnelerin Aynısını Gündüz de Yaşadı. Tanklar Gün Boyunca Meclis Binasının Önünde Nöbet Tutarken, Askerler de Bangkok Caddelerindeydi.

Dün gece ilan edilen sıkıyönetim ve askerin yönetime el koymasıyla güne yeni bir başlangıç yapan Bangkok, gece yaşanan sahnelerin aynısını gündüz de yaşadı. Tanklar gün boyunca meclis binasının önünde nöbet tutarken, askerler de Bangkok caddelerindeydi.

Sabah saat 09.00 sıralarında başlayan askeri diplomasi trafiği, generallerin karargah binasına gelmesiyle hareketlendi. Ardından peş peşe duyumlar alındı. İlk olarak kuvvet komutanları sabah saat 09.00'da ülkenin gidişatına karar vermek ve bu durumun en kısa zamanda demokrasiye dönmesi için toplantı yaptı. Daha sonra medyaya 2 haftalık süreçte tekrar demokrasi çalışmalarına başlanacağı haberi geldi. Bu duyumlar komutanlar tarafından ne yalanlandı ne de doğrulandı. Demokratik Reform Konseyi adını alan bu hareket, General Sondhi Boonyaratglin tarafından idare ediliyor ve Boonyaratglin tüm askeri personele barakalarında kalmasını emretti. Meclis, senato, kabine ve anayasa mahkemesi dağıtıldı. Bu arada CNN, BBC ve diğer uluslararası haber kanallarının yayınına blok konuldu. Ayrıca bugün Tayland'da ulusal tatil ilan edildi.

Öte yandan Tayland devrik Başbakanı Thaksin Shinawatra Tayland'a dönüp dönmeyeceği konusunda bilgi gelmedi. Shinawatra'nın, Londra'da yaklaşık 5 milyon pound tutarında bir ev aldığı gelen bilgiler arasında. Daha sonra Danışma Meclisi'nden General Surayuth Chulanont'un Tayland'ın yeni ve geçici başbakanı olarak atandığını, asker televizyonu ilan etti, ancak bu daha sonra tekrar geri alındı ve doğru olmadığı bildirildi. Kuvvet komutanları daha sonra tüm büyükelçilere basına kapalı bilgilendirme toplantısı yaptı. Bundan bir saat sonra tekrar kuvvet komutanlarının katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Bir basın ordusunun katıldığı toplantı yaklaşık 20 dakika kadar devam etti. Basın toplantısında kuvvet komutanları, darbe durumunun fazla sürmeyeceğini, en kısa zamanda gücü tekrar halka devredeceklerini vurguladı. Sıkıyönetim halinin uluslararası alanda herhangi bir sıkıntı doğurmayacağını, yabancılara yönelik herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığını, tam aksine Tayland'ın her zamankinden daha bir güvenli hale geleceğini ifade etti. Bir gazetecinin devrik başbakanın Tayland'a gelmesi halinde tutuklanıp tutuklanmayacağı yönündeki sorusuna General Sondhi, sonuç itibariyle onun bir Taylandlı olduğunu, bu ülkeye gelmek için herkes gibi hakkı olduğunu, ancak aleyhinde davacı olunması halinde gerekli kuralların uygulanacağını söyledi. Daha sonra deniz kuvvetleri komutanı da yönetimdeki askeri müdahalenin en kısa zamanda kaldırılması ve gücün tekrar halka verilmesi için herkesin işbirliği yapmasını istedi.

Askeri darbeye sevinmiş görünen Tayland halkı, Başbakan Shinawatra'yı ülkeden kovdukları için askerlere güller verdi. Gülleri verenlerden bir kadın Suneesa Moonyarakul, önce sakin olarak başladığı devrik başbakan hakkındaki konuşmasını, giderek bir öfkeye çeviriyor ve onun bu ülke için yapmadığı kötülük kalmadığını, kendisinin sadece onu protesto etmek için 300 kilometre yoldan tek başına Bangkok'a geldiğini ve askerlerin onu kovmasından çok memnun olduğunu belirtiyor. Askerlere, Budizm'de önemli sayılan sarı renkte çiçekler verilmekte. İhracatçı olduğunu söyleyen Surakirat Yawomawarn adlı Taylandlı ise, Shinawatra'ya kızgınlığını, hep vergi kaçırarak, parasını Singapur bankalarında tutarak, ülkede hiç vergi ödemeyerek gösterdiğini açıklıyor.

Bu arada Shinawatra akşam saatlerinde İngiltere'nin başkenti Londra'ya geldi. Karısı ise geçen hafta iki kızıyla birlikte Londra'ya gitmişti. Tarım bakanının da 3 gün önce Fransa'ya kaçtığı kesinleşti. Diğer bakanlarında Filipinler ve Singapur'da oldukları sanılıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title