Haberler

Ban Ki-Moon - Hollande Görüşmesi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Akdeniz'de göç krizi için uluslararası işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, "Göç sorunun tek çözümü Avrupa'nın kolektif bir şekilde hareket etmesinden geçiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Akdeniz'de göç krizi için uluslararası işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, "Göç sorunun tek çözümü Avrupa'nın kolektif bir şekilde hareket etmesinden geçiyor. İnsan kaçakçılığının asıl suçlularını henüz tespit edemedik" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve beraberindeki heyeti Elysee Sarayı'nda kabul etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası Hollande ve Ban basın açıklaması yaptı.

Hollande'la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Ban, özellikle Akdeniz'de göçmen krizi, radikalizm ve iklim değişikliği konularına değindiklerini söyledi. Her sene çok sayıda insanın  Akdeniz'de hayatını kaybettiğini hatırlatan Ban, İtalya'da konuyu Başbakan Matteo Renzi ve AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüştüğünü ve sorunun geldiği noktayı onlardan da dinlediğini aktardı.

Akdeniz'deki göç krizinin insani bir problem olduğuna dikkati çeken Ban, "Göç sorunun tek çözümü Avrupa'nın kolektif bir şekilde hareket etmesinden geçiyor. İnsan kaçakçılığının asıl suçlularını henüz tespit edemedik" diye konuştu. İnsanların bulundukları ülkelerden yaşadıkları iç savaş ve zulümlerden dolayı kaçtığına değinen Ban, soruna global ölçekte çözümler bulmanın şart olduğunu vurguladı.

Dünyada her geçen gün iklimin değiştiğine dair belirtilerin çıkmaya devam ettiğine değinen Ban, sera gazı salınımının yükselmesi gibi sorunların çözümü için insanlığın kararlı adımlar atarak bir an önce hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Hollande ise Genel Sekreter Ban ile Nepal'deki depremin yanı sıra Akdeniz'de göç sorunun siyasi çözümü, Cenevre'de düzenlenecek Suriye Konferansı ve iklim değişikliği meselelerini görüştüklerini aktardı.

Hollande, Nepal'de yaşanan deprem felaketiyle ilgili Fransa'nın her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, Akdeniz'deki göç sorunun siyasi girişimlerle bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Hollande, Suriye konusunda düzenlenecek Cenevre görüşmelerinde ise siyasi çözümüm mümkün olabileceğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

François Hollande Ban Ki Moon Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title