Haberler

Balıkesir: Bandırma'da 'İçimizden Biri Atatürk' Söyleşisi

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde Atatürk'ün Ölüm Yıldönümü Nedeniyle Araştırmacı Yazar Dr. İlknur Güntürk'ün Konuşmacı Olarak Katıldığı Bir Söyleşi Düzenlendi.

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde Atatürk'ün ölüm yıldönümü nedeniyle araştırmacı yazar Dr. İlknur Güntürk'ün konuşmacı olarak katıldığı bir söyleşi düzenlendi.

Bandırma Kültür Eğitim Vakfı Özel Lisesi tarafından okul konferans salonunda düzenlenen söyleşiye Kaymakam Salih Keser, Emniyet Müdürü Hakan Aydın ile Milli Eğitim Müdürü Şakir Demirhan'ın yanısıra protokol mensupları, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Söyleşide Atatürk'ün hayatından kesitler anlatan yazar Dr. İlknur Kalıpçı, Atatürk'ün doğa ve ağaç sevgisine dikkat çekti. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk'ün Ankara'da yaşadığı bir olayı anlatan Dr. Kalıpçı, "O yıllarda Ankara kurak bir kasaba halindeydi. Atatürk Köşk'ten Meclis'e gelirken yol üzerinde bir iğde ağacı vardı. Atatürk, o yoldan geçişinde her gün arabasını durdurarak o ağacın önüne giderek selam verirmiş. Yanındakiler bir gün kendisine neden selam verdiğini sormuşlar. Atatürk 'Meyvesinden yediğimiz, gölgesinden yararlandığımız bu ağacın en az diğer neferler kadar selama hakkı var' demiş. Başka bir gün Atatürk yine aynı yoldan giderken ağacın yerinde olmadığını görmüş ve durumu yaverlerine sorduğunda ise yol genişletmesi nedeniyle kesildiğini öğrenmiş. Bunun üzerine oldukça hüzünlenen Atatürk 'Keşke bana söyleseydiniz ağacı kesmeden başka bir yol bulurduk' diyerek, dakikalarca ağlamış. Çok zor şartlarda kurtarılmış bu topraklarda yetişen o ağacın sorumlusu olduğu için Mustafa Kemal ağladı" diye konuştu.

Başka bir olayı anlatan Dr. Kalıpçı, "1930 yılında ise Mustafa Kemal, Yalova Köşkü'ne giderken, birisinin koca bir çınar ağacını kesmek üzere olduğunu görür. Ağacı kesmek üzere olan görevli, ağacın köklerinin köşkün temeline zarar verdiğini, dallarının ise camlara geldiğini anlatır ve 'Ya köşkü kaybedeceğiz ya da ağacı. Biz de ağacı kesiyoruz' diyor. Mustafa Kemal 'Hayır, gerekirse köşkü kaybederiz ya da köşkü ağaçtan uzaklaştırırız" demiş. Daha sonra Mustafa Kemal İstanbul'dan tramvay rayları getirterek köşkün temelini kazıp, bu rayları döşeyerek, köşkü olduğu yerden 4 metre 80 santim raylar üzerinde ileri çekiyorlar ve ağaç kesilmekten kurtuluyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title