Haberler

TÜİK'in Anket Cezası Kestiği Defne Samyeli'ye AYM'den Ret

Güncelleme:

TÜİK tarafından gerçekleştirilen Hanehalkı Bütçe Anketi'ne katılmayan Defne Samyeli para cezasına çarptırıldı. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Samyeli, hak ihlali olmadığına hükmetti.

TÜİK tarafından gerçekleştirilen Hanehalkı Bütçe Anketi'ne katılmayan Defne Samyeli para cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine Samyeli Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, Samyeli'nin yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali olmadığına hükmetti.

HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ'NDE SAMYELİ'NİN ADRESİ GÖSTERİLDİ

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye'deki hanelerin harcamalarının nasıl şekillendiğini tespit amacıyla gerçekleştirilen "2013 yılı Hanehalkı Bütçe Anketi" kapsamında Samyeli'nin adresi örnek hane olarak seçildi ve araştırmanın uygulanma aralığı 1-31 Ekim 2013 olarak belirlendi.

TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğünce yapılacak çalışma hakkında bilgi içeren 6 Eylül 2013 tarihli yazı Samyeli'nin adresine gönderildi.

TÜİK Anket Cezası Kesmişti! AYM Defne Samyeli Hakkındaki Kararını Verdi

Hanehalkı Bütçe Anketi'nde, ailedeki ayni gelir elde eden kişilerin ad ve soyadları ile gelirin kaynağı, elde ediliş sıklığı, haneye gelen hediye ve yardımlar ile haneden başka hanelere yapılan yardımlar ve verilen hediyelerin belirtilmesi, anket ayı boyunca yapılan tüm harcamaların marka, ölçü, miktar, alışverişin yapıldığı yer gibi detaylarının bir ay süreyle günlük harcama kayıt defterinde listelenmesi istendi.

Ayrıca söz konusu bir aylık sürede ortalama 8 defa anket yapılan kişinin evinin anketörler tarafından ziyaret edilerek harcama kayıt defterinin kontrol edileceği belirtildi.

SAMYELİ, EVDE YAPILAN ANKETLERE KATILMADI

TÜİK anketörleri 27 Eylül- 8 Ekim 2013 tarihleri arasında Samyeli ile telefonla iletişime geçti ve 3 kez evini ziyaret etti.

Samyeli'nin ankete katılmak istemediğini belirtmesi üzerine İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından 8 Ekim 2013 tarihli cevapsızlık tutanağı düzenlendi. Samyeli'ne 21 Ekim'de tebliğ edilen tutanakta, yazının tebliğinden itibaren 7 gün içinde ankete cevap verilmemesi durumunda 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun 54. Maddesi uyarınca 923 lira idari para cezası uygulanacağı ihtarına yer verildi.

TÜİK Anket Cezası Kesmişti! AYM Defne Samyeli Hakkındaki Kararını Verdi

Samyeli, İstanbul Bölge Müdürlüğüne verdiği 24 Ekim 2013 tarihli dilekçesinde işi nedeniyle sürekli medyada yer alan bir sanatçı olarak yoğun iş temposuna sahip olduğu ve sürekli televizyon çekimleri ve iki çocuğunun bakımı ile uğraştığından bahisle ankete katılmasının mümkün olmadığını belirterek mazeretinin dikkate alınmasını ve anketin cevaplandırılmasından muaf tutulmasını talep etti.

Bu dilekçe üzerine İstanbul Bölge Müdürlüğünce Samyeli'ne, 5429 sayılı Kanun uyarınca vereceği bilgilerin gizliliğinin ve güvenliğinin yasal güvenceye kavuşturulduğu, söz konusu anketi 31 Ekim 2013 tarihine kadar cevaplamadığı takdirde hakkında idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

923 LİRA İDARİ PARA CEZASINA ÇARPTIRILDI

Samyeli'ne Hanehalkı Bütçe Anketi çalışmalarına katılmaması nedeniyle 7 Kasım 2013 tarihli işlemle 5429 sayılı Kanun'un 54. maddesi gereğince 923 lira idari para cezası verildi.

İTİRAZ İÇİN BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNDU

Defne Samyeli ise söz konusu anket çalışmasında, ekonomik durumu hakkında bir ay süreyle ayrıntılı bilgi vermesinin istenmesi ve anketörlerin ev ziyaretleri nedenleriyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini belirterek, idari para cezasının iptali için İstanbul 28. Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu.

TÜİK Anket Cezası Kesmişti! AYM Defne Samyeli Hakkındaki Kararını Verdi

AYM SAMYELİ'NİN İTİRAZINI REDDETTİ

Ankette toplumun farklı katmanlarındaki kişilerin gelir ve harcama durumlarına ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Başvurucunun mazeretleri içinde bulunduğu toplum katmanında başka herhangi bir kişinin de dile getirebileceği mazeretlerdir. Bunların kabul edilmesi halinde başvurucunun içinde bulunduğu toplum katmanından herhangi bir kişiyle anket çalışması yapılması neredeyse imkansız olacaktır. Önemli ekonomik verilere temel olan anket çalışmalarının kamu gücünün belli bir zorlaması olmadan yapılabilmesi oldukça zordur.

Son olarak uygulanan yaptırım, başvurucunun ekonomik ve sosyal durumu dikkate alındığında oldukça düşük miktarda bir idari para cezasıdır. Dolayısıyla müdahalenin ölçülü olduğu sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edilmediğine karar verilmesi gerekir."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Anayasa Mahkemesi Defne Samyeli İstanbul Magazin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek?
500

Yorumlar (17)

Özel hayata saygı:

Özel hayata saygı hakkı diye bir konu kalmamıştır. Ben ne diyorsam o olacaktır, o kadar !!

3
4
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ankete istediğin kadar yanlış cevap verirsin siz önce esnafa fiş kesmeyi öğretin. bankalara el atın

5
1
yanıtYanıtla
aaa:

GİTSİN GECE KULÜPLERİNDE OYNASIN BİR DE MİLLİYETÇİLER DESTEKLİYOR BUNU NUMARACI SENİ

1
5
yanıtYanıtla
Adil:

Kimin ne kazandığından kime ne

3
2
yanıtYanıtla
kaptan mağara adamı:

923tl ruj parana yetmez ne diye itiraz ettin ki. .

1
4
yanıtYanıtla
MHNDS:

ANKETE KATILMAMA CEZASI, HAYATİ TEHLİKEYE SAHİP TRAFİK CEZALARINDAN FAZLA !!!! İNSAN CANINA VERDİĞİMİZ DEĞER BURADAN BELLİ.

3
0
yanıtYanıtla
Birisi:

Bir Özgür Birey(Vatandaş) bir Ankete katılmadı diye, kendi kişisel verilerini paylaşmadı diye ona nasıl ceza verilebilir? Ülke iyice Baskıcı ve Anti Demokratik bir ülkeye dönüştü. AYM''den dönmesi ayrıca vahim. . .

3
0
yanıtYanıtla
.:

bu konunun baskıcılıkla ilgisi yok. Ceza caydırıcı olarak kullanılıyor. Aksi taktirde hiç kimse bu uzun anketin kendine uygulanmasını istemez. kurum veri toplayamaz

yanıt0
yanıt0
GEMİCİK:

Otopark mafyası gibi. . Para vermezsen ceza keseriz. .

2
1
yanıtYanıtla
Süper Spiker:

kadındaki fizik. . kimyabiyolojihepsi 5

0
3
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title