Haberler

Aşırı Şeker ve Tatlı Yemeyin Uyarısı

Bolu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Mehmet Baysal, Ramazan Bayramı'nda Şeker ve Tatlı Yendikten Sonra Mutlaka Dişlerin Fırçalanması ya da En Azından Suyla Çalkalanması Gerektiğini Söyledi.

BOLU Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Mehmet Baysal, Ramazan Bayramı`nda şeker ve tatlı yendikten sonra mutlaka dişlerin fırçalanması ya da en azından suyla çalkalanması gerektiğini söyledi.

Bayram süresince şeker ve aşırı tatlıdan mümkün olduğunca sakınılmasını öneren Dişhekimi Baysal, ``Akide gibi sert şekerlerin ısırılarak değil, emilerek yenmesi gerekir. Isırılarak yenilen şekerler, diş minesinde kırılmalara neden olur. Emilerek yenilen şekerlerde, şekerin diş aralarında uzun süre kalmasına neden olur. Bu nedenle, şekerin çocuklar tarafından mümkün olduğunca az yenmesini tavsiye ediyoruz`` dedi.

Şeker ve tatlı yenmesinin ardından ağzın suyla çalkalanması gerektiğini belirten Dişhekimi Baysal, şunları söyledi:

``Şeker ve tatlı, çocukların yanı sıra yetişkinler için de zararlı. Bayram ziyaretlerinde tatlı yemek mecburiyetinde kalınması halinde, dişleri fırçalama imkanı yoksa, ağız mutlaka suyla çalkalanmalıdır. Tatlı ortamlar organizmaların üreme yeridir. Diş aralarındaki boşluklara girecek yemek ve tatlı artıkları, diş aralarına yapışarak mikroplar için üreme yerine haline gelir. O zaman da dişlerde çürümeler başlar.``

Tedavisi yapılmayan çürük dişlerin ileri safhalarda kök uçlarında enfeksiyonlar oluşumuna neden olduğunu söyleyen Baysal, ``Gerekli müdahale yapılmayan çürük dişler, ileride yalancı eklem romatizmalarına ve kalp kapakcığı romatizmalarına neden olabiliyor. Mikroorganizmaların en fazla bulunduğu yer olan ağızın temizliğine ve hijyenine çok dikkat edilmesi gerekiyor`` diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title