Haberler

Aliağa'da Enerji Çalışmaları...

Türkiye'nin En Modern Altyapısına Sahip Olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (Alosbi) Yatırımcılara Ucuz ve Kaliteli Enerji Verebilmek Amacıyla Geçtiğimiz Eylül Ayında Temeli Atılan Doğalgaz Çevrim Santralının Kurulum Çalışmaları Tamamlanıyor.

Türkiye'nin en modern altyapısına sahip olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ) yatırımcılara ucuz ve kaliteli enerji verebilmek amacıyla geçtiğimiz Eylül ayında temeli atılan doğalgaz çevrim santralının kurulum çalışmaları tamamlanıyor.

3 etaplık bölümü tamamlandığında 60 milyon Euro'ya mal olacak santral toplam 105 megawatt güce sahip olacak. Santralin kurulum çalışmaları büyük bir hızla sürerken 34 megawatt güçte enerji üretecek olan 1. etapta kullanılacak olan teknik malzemeler yurtdışından gelmeye başladı. Dün 8 tırla Finlandiya'dan ALOSBİ'ye gelen radyatör ve diğer malzemeler gün boyu süren çalışmalarla santrale indirildi.

2004 yılının Kasım ayında ALOSBİ Yönetim Kurulu başkanı Atıl Akkan öncülüğünde 135 işadamının bir araya gelerek kurduğu Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş'nin bölgeye kazandıracağı toplam 105 megawatt gücündeki enerji santralında Eylül ayında temel atılmasının ardından çalışmalar büyük bir hızla sürüyor. 34 megawatt enerji üretecek olan 1. etapta 2007 Haziran ayında deneme üretimine başlaması hedefleniyor.

ALOSBİ ve Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan Finlandiya kökenli Wartsila firması tarafından inşa edilen Çakmaktepe Doğalgaz çevrim santralinin montaj çalışmalarının başladığını belirterek, bölgedeki yatırımcılara Haziran ayından itibaren ucuz, kaliteli ve sürekli enerji verileceğini ifade etti.

Santralın montaj çalışmalarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Atıl Akkan, "4 ay önce temelini attığımız santralda montaj çalışmalarımız hızla sürüyor. Haziran ayında deneme üretimine başlayacağız. İlk olarak dün 8 tırla santralin radyatörler gibi çeşitli teknik malzemeleri ALOSBİ'ye ulaştı. 150 tonluk çeşitli malzemeler de Finlandiya'dan yola çıktı. Mart ayında 700 tonluk 4 motor da Finlandiya'dan yola çıkacak. Haziran'da deneme üretimine başlayıp, haziran sonunda da bölgemizdeki yatırımcılarımıza ucuz, kaliteli ve sürekli enerji vermeye başlayacağız" dedi.

ALOSBİ yatırımcısını kalitesiz ve pahalı enerjiden kurtararak enerjiyle ilgili tüm dış koşullardan kurtaracak santral, tam kapasiteye ulaştığında 105 mw gücüne sahip ve 60 milyon Euroya mal olacak. ALOSBİ Başkanı Atıl Akkan, doğalgaza dayalı santralın toplam 105 megawatt gücünde olacağını, ilk etapta ise 20 milyon Euroluk 34,5 megawattlık bölümün Haziran 2007'de üretime başlayacağını söyledi. Santralde, bu yatırımla 4 motor ve buhar kazanı ile doğalgazdan enerji üretilecek.

ALOSBİ ve Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, Enerji maliyetinin ALOSBİ yatırımcısı için sorun olmayacağını ifade ederek "Burada Yatırımcımıza, Türkiye'de en kaliteli ve ucuz enerjiyi biz vereceğiz. Doğalgaz ile çalışacak bu santral ile enerjiyi yatırımcımıza yüzde 10 ile 15 indirimli olarak sunacağız. Bu tesisimizle biz yatırımcımızı tüm dış etkenlerden koruyarak kendi enerjimizi üreteceğiz. ALOSBİ yatırımcısı, enerji maliyetini değil, sadece üretimi düşünecek. Ayrıca bu projede bir de buhar sistemi var. Bu sistemle üretilecek olan buhar, ALOSBİ içindeki fabrikalardan talep edenlere verilecek. Bu enerji santralı sadece OSB içindeki yatırımcılara piyasadan daha ucuz enerji verebileceği gibi, enerji üretiminin OSB içinde fazla gelmesi halinde enterkonnekte sistemden Türkiye'nin herhangi bir yerindeki isteyen herhangi bir kuruma enerji satabileceğiz. Burada çok modern ve verimli bir santral kuruyoruz. Sıcak su ve buhar üretimiyle de yüksek verime ulaşılacak. Bu durum, karlılık açısından diğer doğalgaz çevrim santralleriyle kıyaslanamayacak kadar bir avantaj sağlayacak" diye konuştu.

(ZA-KA-YK)

28.01.2007 18:56 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title