Haberler

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın Açıklaması

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Siyasi sebeplerden ötürü bize Avrupa'da hava alanı lisansı vermediler."

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Siyasi sebeplerden ötürü bize Avrupa'da hava alanı lisansı vermediler. Ama biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Ne zaman ki Avrupa Birliği kapılarını Türkiye'ye açar, bize de Avrupa'nın kapıları açılır diye düşünüyorum" dedi.

Harvard Business Review lansmanının ardından düzenlenen "Bölgesel ve Küresel Ölçekte Rekabetçilik ve Türkiye'nin Yeri" konulu panele, Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Hamdi Akın, TAV'ın birçok anlamda dünyada emsali bulunmadığını dile getirerek, airport şirketi olduklarını, inşaat kökenli bir geçmişleri bulunduğunu kaydetti.

Akın, Avrupa'da yaşadıkları problemlere ilişkin, "Siyasi sebeplerden ötürü bize Avrupa'da hava alanı lisansı vermediler. Ama biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Ne zaman ki Avrupa Birliği kapılarını Türkiye'ye açar, bize de Avrupa'nın kapıları açılır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da hava limanı kurarak orada rekabet edebilmek istediklerini söyleyen Akın, TAV olarak dünyanın çeşitli bölgelerinde hava alanı işleri yaptıklarını hatırlattı.

-"Avrupa'nın içine bizi sokmuyorlar"-

Akın, Letonya'nın başkenti Riga'da da belli hizmetleri sunduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Ama tam bir havaalanı işletmeciliği sayılmaz. BOT (yap-işlet-devret) ihtiyaçları var, ama onları ikna edemedik, yapmıyorlar. Makedonya'da Üsküp'e gittik, en son olarak batı bölgesinde. Onun ötesine de geçemedik ve geçemiyoruz. Bulgaristan'da, Varna, Kosova hava alanlarında ve Burgas hava limanlarında bizi yeterli görüp belge dahi vermediler.

Kaldı ki bunlar çok ufak hava limanlarıydı, bizim yaptığımız hava limanlarının yanında. Ama bunlarda tabi birçok siyasi etken rol oynuyor. Avrupa'nın içerisine bizi sokmaları kolay değil, sokmuyorlar. Gerçek anlamda sokmuyorlar. Bunu samimiyetimle söylüyorum, kimse de aksini iddia edemez. Ama biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Hava alanı operatörlerinin hepsine ülkemizin Antalya'da olsun Sabiha Gökçen'de olsun her tarafta gayet rahatlıkla girip işletebiliyorlar, bize de ortak olabiliyorlar. 'Ne zaman ki Avrupa Birliği kapılarını Türkiye'ye açar, bize de Avrupa'nın kapıları açılır' diye düşünüyorum"

Avrupa'daki bu tutum nedeniyle Kuzey Afrika'ya yöneldiklerini belirten Akın,

"Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da, Suudi Arabistan'da, Katar'da, Abu Dabi'de bütün buralarda varlığımızı sürdürebiliyoruz" dedi.

-"Biz rekabetçilik konusunda 'unique' bir firmayız"-

Yatırımları hakkında çeşitli bilgiler veren Akın, "Tunus'ta yaptığımız yatırım 1 milyar Avro'dur, Medine'de yaptığımız yatırım 1,2 milyar dolar. Katar'da yaptığımız 4 milyar dolar, yani şimdi bu rakamlara baktığımız zaman çıkıp da 'işte 10-15 tane hava alanı yapacağız' dediğimiz zaman, bu rakamlarla sanki gırgır geçiyormuş gibi oluyor bir yerde. Onun için de insanlar size çılgın diyebiliyor" diye konuştu.

Kendi inşaatlarını kendileri yapan bir hava alanı firması olduklarını vurgulayan Akın, şöyle devam etti:

"Böyle bir model dünyada yok. 'Free Shop'larını kendisi çalıştıran bir firmayız. Edindiğimiz bilgi birikimini, tecrübeyi kendi bünyemiz içerisine aldık, oradaki bütün datalara da hakimiz. Otoparkımız, otelimiz, var. Güvenlik şirketimiz var, her şeyimizi kendimiz yapıyoruz. Güvenlik şirketimizde aşağı yukarı 2 bin - 3 bin kişi çalışıyor.

Yer hizmetleri HAVAŞ bizim şirketimiz, otopark işi bizde, yer hizmetleri bizde. Dolayısıyla bütün bu bilgi birikimine baktığımız zaman, biz rekabetçilik konusunda 'unique' bir firmayız. Yani rekabetçi bir yapımız yok. Kimse bizimle rekabet edemiyor aslında, biz herkesle rekabet edebiliyoruz. Bazı uluslararası platformlarda yapımız çılgınca görülmesine rağmen aslında işimiz kolay. Daha esnek hareket edebiliyoruz. Tabi sonuçta daha çabuk, daha kolay büyüme imkanı yakalıyoruz."

TAV'da çalışan insan sayısının inşaatlarla beraber 42 bin civarında olduğunu söyleyen Akın, uygulamaya koydukları TAV Akademi ile kendi personellerini sürekli geliştirdiklerini de ifade etti.

-"Godiva ile en hızlı büyüdüğümüz pazar Çin oldu"-

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de, Türkiye'nin yetişmiş insan gücü bakımından çok iyi bir yerde olduğunu, şirketlerin krizler atlatan tecrübeli yapılar olduğunu dile getirerek, "Ama maalesef yeterince yatırım yapabilmiş, birikim edinebilmiş şirketler değiliz. Edinilen birikimlerin büyük çoğunluğu, tarihimiz boyunca savaşlarda heba oldu" dedi.

Ülker, dünya çapında Türkiye'nin ve firmalarının yaptıkları yatırımlara ilişkin, "İyi bir üretim ülkesiyiz, yeterli iş gücümüz var. Artık lokal olmak yetmiyor, bunu gördük. Biz Ülker olarak Kazakistan, Ukrayna, Romanya, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelere yatırımlar yaptık. Godiva ile en hızlı büyüdüğümüz pazar Çin oldu. Hindistan'a, Rusya'ya direksiyonu çeviriyoruz. Japonya, Çin ve Tayvan'da çift haneli büyüme rakamlarına ulaştık" şeklinde konuştu.

Ülker'in 1990'lı yıllardan itibaren teknolojik dönüşüme çok önem verdiğini belirten Ülker, "Fabrikalarımızdaki otomasyonun tamamlanmasıyla 3 bin çalışanımızdan 600 kişiyi ne yazık ki işten çıkartmak zorunda kalmıştık. Üzücü bir hadiseydi ancak geleceğe yatırımımızdı. 1990 yılındaki 3 bin mevcudumuz bugün 30 bin kişiyi geçiyor. 10 mislinden fazla büyüme yakaladık. Bu bir zaruret" açıklamasını yaptı.

North Star isimli bir Ar-Ge merkezi kurduklarını belirten Ülker, North Star'ın bu seneki bütçesinin 14 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

- "Türkiye kriz ortamında dahi yatırımlarına devam etmeli"-

Panelde Türkiye ekonomisine dair açıklamalar yapan Harvard Business Review yetkilisi Anand Raman ise, küresel ekonomik resimde Türkiye'nin rolünün arttığını söyledi. Raman, "Rekabetçilik açısından dünya sıralamasında 59. sıradan 43.'lüğe yükselen bir Türkiye görüyoruz. Türkiye kriz ortamında dahi yatırımlarına devam etmeli" görüşünü savundu.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakiye Boyacıgiller de, rekabetçilik konusunun önemine dikkati çekerek, "Ar-Ge ve inovasyona daha fazla kaynak aktarılmalı ve bunlar etkin bir şekilde kullanılmalı" dedi.

Muhabir: Musab Turan/Gökhan Kurtaran

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Hamdi Akın Ali Ülker Türkiye Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title