Haberler

Adanar ve Adanayorum'un Kamuoyu Araştırması

Adana Araştırmalar (Adanar) ve Adanayorum.com İşbirliğiyle Merkez Seyhan İlçesinin Genel Demografik Yapısı ile Genel ve Yerel Seçimlerle İlgili Siyasal Görüşlerinin Tespiti, Gündemdeki Türban, Kuzey Irak Harekatı ve Yeni İlçeler ile İlgili Seçmen Görüşlerini Tespit Etmek Amacıyla 459 Denek ile Yüz Yüze Görüşülerek Gerçekleştirilen Kamuoyu Araştırmasının Sonuçları Açıklandı.

Adana Araştırmalar (ADANAR) ve adanayorum.com işbirliğiyle merkez Seyhan ilçesinin genel demografik yapısı ile genel ve yerel seçimlerle ilgili siyasal görüşlerinin tespiti, gündemdeki türban, Kuzey Irak harekatı ve yeni ilçeler ile ilgili seçmen görüşlerini tespit etmek amacıyla 459 denek ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırmada farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet ve ilçe/belde kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş 459 deneğe; Adana'nın bölünmesi, kara harekatı ve sonrası ile türban sorununa dair görüşleri soruldu.

Seyhan ilçesinin 31 mahallesinde tesadüfen seçilen deneklerle yapılan görüşmelerde, Adana'nın bölünerek 2 yeni ilçe kurulması ile ilgili düşünceleri soruldu. Görüşülen deneklerin yüzde 49.8'i, bölünmenin "daha iyi bir hizmet için gerekli" olduğu görüşünü savunurken, "böyle bir düzenlemeye gerek yoktu" diyenlerin oranı yüzde 30.7 olarak yansıdı. "Sınırlar yanlıştır bir çok sorunu beraberinde getirecektir" diyenlerin oranı yüzde 10.5, "Aceleye getirilmiş bir düzenleme, sınırlar yeniden düzenlenmelidir" diyenlerin oranı ise yüzde 9 olarak gerçekleşti. Ayrıca deneklerin yüzde 85.6'sı, yeni ilçenin adının "Çukurova" olmasını desteklerken, yüzde 14,4'lük kesim başka bir isim olmasının daha iyi olacağı görüşünde birleşti.

Araştırmada deneklere, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği kara harekatına dair düşünceleri de soruldu. Araştırmada, yüzde 64.5 oran ile "Operasyon bitmemeliydi, kesinlikle devam etmeliydi" sonucu çıktı. Deneklerin 15.3'ü, "Bitmeliydi doğru karar" görüşünü savunurken, yüzde 6.1'i "Zamanlaması yanlış çünkü farklı anlaşılmalara neden oldu", yüzde 14.2'si ise "Hiç yapılmamalıydı" şeklinde görüş bildirdi.

Sonuçlar, 22 Temmuz seçimlerinde oy verilen partilere göre değerlendirildiğinde ise DTP seçmeninin yüzde 81 oranında operasyonun hiç yapılmaması gerektiği görüşünde olduğu, AK Parti'li seçmenin ise yüzde 59'unun operasyonun devam etmesi gerektiğini düşündüğü sonucu ortaya çıktı.

Kamuoyu araştırmasında deneklere gündemdeki türban serbestisi ile ilgili görüşleri de soruldu. Deneklerin yüzde 44.8 oranı "Her yerde serbest olmalı bu bireysel özgürlük" görüşünde birleşti. "Üniversiteye dahi girmemeli çünkü laiklik tehlikeye girer" diyenlerin oranı yüzde 33,0, "Bu tartışma yersiz ülkenin başka önemli sorunları var" görüşünde olanların oranı ise yüzde 15,0. Araştırmaya göre seçmenin yüzde 7.2'si ise türbanın sadece üniversitelerde serbest olması ve serbestinin kamusal alana yayılmaması gerektiği görüşünde.

(AB-Y) 09.03.2008 13:54 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title