Haberler

ABD'nin Kosova Özel Temsilcisi Frank Wısner'ın Kosova Temasları

Kosova Konusunun Hakim Olduğu G-8 Zirvesi ile ABD Başkanı George W. Bush'un Avrupa Gezisinin Hemen Ardından Kosova'yı Ziyaret Eden ABD'nin Kosova Özel Temsilcisi Frank Wisner, Kosova Liderlerine Önemli Mesajlar Verdi.

Kosova konusunun hakim olduğu G-8 zirvesi ile ABD Başkanı George W. Bush'un Avrupa gezisinin hemen ardından Kosova'yı ziyaret eden ABD'nin Kosova Özel Temsilcisi Frank Wisner, Kosova liderlerine önemli mesajlar verdi.

Priştine'de Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ve Kosova Müzakere Heyeti ile ayrı ayrı temaslarda bulunan Büyükelçi Wisner, Kosova'nın bağımsızlık ile sonuçlanması beklenen nihai statüsünün belirlenmesi için bir süre daha beklenmesi gerektiği ihtimalini ortaya attı. ABD'nin Kosova temsilcisi Wisner'in basına yaptığı açıklamalarından anlaşıldığına göre, Kosova'ya uluslararası gözetimde bağımsızlık tanınmadan önce müzakerelerin devam etmesi ihtimali artıyor. Ayrıca ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik

Konseyi'nin kararı olmadan Kosova'ya bağımsızlık tanınmasından yana olmadığı da netlik kazandı.

ABD'nin Kosova Temsilcisi Wisner, Priştine temaslarının ardından yaptığı açıklamada, Kosova'yı bağımsızlığa götüren sürecin Kosovalılar yada Amerikalıların arzu etmedikleri şekilde uzadığını hatırlatarak, bağımsızlığın

BM Güvenlik Konseyi'nin kararında dayanak bulmasının önemli olduğunu vurguladı.

"Kosova'nın bağımsızlığının, BM Güvenlik Konseyi'nin onaylayacağı kararın bir neticesi olması çok önemlidir" diyen Büyükelçi Wisner, "Başkan Bush'un belirttiği gibi Kosova'nın nihai statüsü mutlaka bağımsızlık olacaktır" şeklinde konuştu.

ABD'nin sonuca hızlı bir şekilde varılması için süreci hızlandıracağını belirten Wisner, bağımsızlık kararının ne zaman alınacağı konusunda kesin bir tarih vermedi. Kosovalılardan sükunetlerini korumalarını talep eden Büyükelçi Wisner, "Son aylarda Kosova ve liderlerinin gösterdiği soğukkanlılık ve disiplinin muhafaza edilmesi son derece önemli. Kosova bağımsızlığa doğru yol alırken, Kosovalılar ve liderlerin, çabalarında birlik içinde olmaları ve uluslararası camia ile birlik içinde çalışmalarını

temenni ediyoruz" diye konuştu.

Wisner farklı alanlarda sınırlı olmak üzere müzakerelerin de devam edebileceği ihtimaline işaret etti.

Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ise henüz sona ermemiş bir süreç içinde bulunduklarını ve bu süreçte yer alan ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Kosova konusunda sarf ettikleri çabaların en yakın zamanda başarıyla sonuçlanacağını umut ettiklerini belirtti.

Gayri resmi kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 1-2 Temmuz tarihlerinde Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak temasların ardından Kosova statüsünün belirlenmesi sürecine 120 günlük bir ara verilecek. Bu süre içinde Kosova'ya bağımsızlık tanınmasına şiddetle karşı koyan Rusya ile Sırbistan'ın tavırlarının yumuşaması ve BM Güvenlik Konseyi'nden bağımsızlık kararının çıkarılması çalışılacak.

(EK-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title