Haberler

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış Açıklaması

"Hem bu Türkiye Cumhuriyeti'nin Meclis'i altında milletvekili olacaksınız, bu devletten maaş alacaksınız, ondan sonra da bu devlete silah sıkanlarla kucaklaşacaksınız, onları öpeceksiniz, sarılacaksınız."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili fezleke hakkında,

"Hem bu Türkiye Cumhuriyeti'nin Meclis'i altında milletvekili olacaksınız, bu devletten maaş alacaksınız, ondan sonra da bu devlete silah sıkanlarla kucaklaşacaksınız, onları öpeceksiniz, sarılacaksınız. Bu milletin vicdanına dokunuyor" dedi.

Bağış, Bugün TV'de katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkında hazırlanan fezlekeye ilişkin bir soru üzerine Bağış, bunun bugünden yarına tamamlanacak bir konu olmadığını, işin teknik boyutunun uzun süreceğini belirterek, "Bunun Meclis'e gelmesi 2 ayı bulur" diye konuştu.

Bağış, toplumun ve çok sık muhatap olduğu Avrupalıların BDP'li milletvekillerinden bir beklentisi olduğunu ifade ederek, "Onlar eğer milletin vekilleriyse, bu milletin bütün vatandaşları gibi onların da teröre karşı bir tutumları olması gerekir. Çıksınlar terörü kınasınlar. Terör örgütü PKK'yı kınasınlar, o zaman zaten bu tartışma ortadan kalkar" ifadesini kullandı.

Avrupa ülkelerinin de artık bu durumdan bıktığını ve BDP'ye terörden kendini soyutlaması mesajı verdiğini vurgulayan Bağış, "Zaten bu konuda son zamanlarda gittikçe farklı açıklamalar yapan, demeçler veren bazı odaklar, onları çok da fazla muhatap kabul etmediklerini ilan ediyor. Avrupa'daki sözde birtakım liderler çıkıyorlar diyorlar ki 'Bu işin bir dağ boyutu, bir İmralı boyutu var, bir de biz varız.' BDP'li milletvekillerini orada sadece konu mankeni olarak gösteriyorlar" diye konuştu.

"Hem bu Türkiye Cumhuriyeti'nin Meclis'i altında milletvekili olacaksınız, bu devletten maaş alacaksınız, ondan sonra da bu devlete silah sıkanlarla kucaklaşacaksınız, onları öpeceksiniz, sarılacaksınız. Bu milletin vicdanına dokunuyor" diyen Bağış, BDP'nin terörü lanetlemesi halinde toplumsal tansiyonun düşeceğini söyledi.

-"1994 riski görmüyorum"-

Bağış, yargının milletvekilleri hakkında tutuklu yargılama kararı vermesi durumunda 1994 yılındaki görüntülerin tekrar yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine, "1994'ün Türkiyesi çok farklı, bugünkü Türkiye çok farklı" dedi.

1994'teki görüntülerin Türkiye'de bir daha yaşanmayacağını ve bugün 1994 riski görmediğini dile getiren Bağış, "Bu ülkenin imajı hepimizin ortak meselesi" diye konuştu.

Bağış, AB üyesi ülkeler arasında terörle mücadele tecrübesi yaşamış İngiltere ve İspanya gibi ülkeler olduğunu hatırlatarak, "Oradakilerle konuştuğumuz zaman, onların kendi o süreçlerindeki yaptıklarına baktığınız zaman Türkiye'nin bugün yaptıklarına son derece hak veriyorlar" ifadesini kullandı.

-"PKK'lıların iadesinde Avrupa'da siyasi yaklaşım var"-

PKK mensuplarının bazı Avrupa ülkelerinde rahatça gezdiği için Avrupalıları eleştirdiğini dile getiren Bağış, şunları söyledi:

"Avrupa mahkemelerinde yargılanmış, ceza almış ve şu anda AB üyesi ülkelerin hapishanelerinde yatan PKK mensupları var. Bunların Türkiye'ye iade edilmesini istediğimizde maalesef birtakım teknik bahanelerle önümüze sorunlar çıkıyor. ya Türkiye'nin gönderdiği dosyaları yeterli bulmuyorlar, ya tercümeleri iyi bulmuyorlar, ya bir evrak eksik oluyor... Ama aynı ülkelerden biz bir sıradan suçluyu istediğimiz zaman ne hikmetse bizim belgelerimiz mükemmel, tercümelerimiz harika oluyor. Onların iadesinde hiç sıkıntı olmuyor. Burada siyasi bir yaklaşım var."

"Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" yaklaşımında olan bazı ülkeler olduğuna işaret eden Bağış, son yıllarda Almanya, Hollanda, Danimarka gibi birçok ülkenin tutumunda değişiklik olduğunu vurguladı.

Bağış, "Şimdi Avrupalılar şunu görmeye başladı; PKK sadece bir terör örgütü değil. PKK aslında bir suç, rant şebekesi. İnsan kaçakçılığı var, uyuşturucu kaçakçılığı var. Uyuşturucu kaçakçılığıyla da onların gençlerini zehirliyor. Avrupa'ya da çok ciddi zarar vermeye başladı" dedi.

-Yeni anayasa-

Bağış, anayasa değişikliği konusundaki bir soruya karşılık, bu konuda umutlu olduğunu söyledi. Bağış, bazı konularda dört siyasi partinin de belli bir noktaya geldiğini, gerçekten zorlanılacak noktaya gelindiğinde de çok yol alındığı için bunların da aşılması konusunda toplumsal bir baskı oluşabileceğini ifade etti.

Bağış, "Belki yıl sonu takvimine uymayabilir ama ben sonunda ortaya dört partinin de uzlaşabileceği bir metin çıkacağına inanıyorum. Uzlaşılamayan konularda da farklı paketler olur, tanımla ilgili bir birkaç alternatif olur. Onlar Meclis'te tartışılır. Meclis'te yeter sayı, yani 367 bulunarak kabul edilen maddeler, diğer partilerin de desteklediği ana gövde bir gecede bile geçer. 367'nin bulunmadığı yerde de yine farklı paketler belki referanduma gider. Ama sonuçta Türkiye ilk defa sivil bir anayasaya kavuşmuş oluruz" dedi.

Bağış, bunların partisinin resmi görüşü değil, tamamen kendisinin şahsi görüşü olduğunu vurguladı.

-AB konusundaki anket-

Türk halkının AB'ye bakışı konusunda anket yaptırdıklarını belirten Bağış,

"AB'ye üye olacağımıza inanıyor musunuz- diye sorduğumuz zaman vatandaş yüzde 30'larda 'evet' diyor. Bu rakam bir zamanlar yüzde 70'lerdeydi" ifadesini kullandı.

Bağış, şunları kaydetti:

"AB üyesi olmak istiyor musunuz- diye sorduğunuzda yüzde 50-55 arası hala

'evet' çıkıyor. AB yolunda atılan reform adımlarının Türkiye'nin demokratikleşmesine, şeffaflaşmasına ve kalkınmasına faydalı olduğuna inanıyor musunuz diye sorduğunuz zaman, bütün konuştuğumuz engellere rağmen yüzde 75

'evet' diyor."

Muhabir: Tuğrul Çam

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Egemen Bağış İmralı Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title