Haberler

6 Milyon İnsan Kolesterolün Esiri

19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Altıntop, Türkiye'de 6 Milyon Kişide Kan Kolesterol Düzeyinin Sınırda ve 2 Milyon Kişide İse Yüksek Olduğunu Belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hasatlıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Altıntop, Türkiye'de 6 milyon kişide kan kolesterol düzeyinin sınırda ve 2 milyon kişide ise yüksek olduğunu belirtti.

'OMÜ Hasta Eğitim Seminerleri' kapsamında Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde 'Kolesterol' konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Levent Altıntop, kolesterolün yaşam için gerekli yağımsı bir madde olduğunu, beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Altıntop, genel olarak yağ bozuklukları denilince artmış total kolesterol, artmış düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), yüksek trigliserit, düşük yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya bunların kombinasyonun anlaşıldığını kaydetti.

Kolesterolün kalp ve damar hastalıkları için ciddi bir risk faktörü olduğuna dikkat çeken Altıntop, "Ülkemizde 6 milyon kişide kan kolesterol düzeyi sınırda ve 2 milyon kişide yüksek bulunmuştur. Uygun tedavi ile kalp infarktüsü ve buna bağlı ölüm, inme ve uç damar hastalığı riski yüzde 25-80 oranında azaltılabileceği gösterilmiştir" diye konuştu.

Hastalığın erken teşhisi ve tedavisinin, hastanın gelecekte çıkabilecek hastalıkları engellemesi sebebiyle önemli olduğunu ifade eden Altıntop, "Kolesterol, kalıtımsal faktörler, gıdalar, şişmanlık, stres ve bazı hastalıklara bağlı yükselebilir. Kolesterolü azaltmak için diyet gereklidir. Ancak diyet ile LDL kolesterol yüzde 10-15 azaltılabilir. Kilo kaybı, fiziksel aktivitenin artırılması, sigara ve alkolün bırakılması ve Akdeniz tarzı diyet, şeker ve nişastanın kısıtlandığı, sebze, meyve ve balık ağırlıklı diyet ile etkili olarak kan yağları düzeltilebilir. Haftada en az 4 gün 30 dakika düzenli eksersiz ile iyi huylu kolesterol (HDL) yüzde 30 kadar artırılabilmektedir" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Altıntop, dünyada 20 yıldır doktor kontrolünde kullanılan statin grubu ilaçların, kalp damar hastalıkları ve buna bağlı ölümleri azalttığını da vurguladı.

(MD-SA-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title