Haberler

35. İSEDAK Toplantısı

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardımcısı Daniel Gustafson?, gıda tedarik zincirinin karmaşık hale gelmesiyle güvenlik uygulamalarının çerçevesinin değiştiğini belirterek, "Gıda güvenliğinde farkındalığımız artmış durumda.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardımcısı Daniel Gustafson?, gıda tedarik zincirinin karmaşık hale gelmesiyle güvenlik uygulamalarının çerçevesinin değiştiğini belirterek, "Gıda güvenliğinde farkındalığımız artmış durumda. Problemin ne aşamada olduğunu ve nasıl çözülmesi gerektiğini biliyoruz, ancak problemi çözmüş durumda değiliz." dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 35.Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen "İslam Dünyasında Gıda Güvenliği Yönetişiminin Güçlendirilmesi" panelinde konuşan Gustafson?, gıda güvenliği konusunun, gıda üretim, tedarik ve tüketim süreçleri bağlamında ele alınması gereken en önemli meselelerden biri olduğunu söyledi.

Gıda güvenliğinin kürselleşmeyle birlikte daha da anlam kazandığını belirten Gustafson?, "Gıda tedarik zincirinin karmaşık hale gelmesiyle, güvenlik uygulamalarının da çerçevesi değişti. Gıda güvenliğinde farkındalığımız artmış durumda. Problemin ne aşamada olduğunu ve nasıl çözülmesi gerektiğini de biliyoruz ancak problemi çözmüş durumda değiliz." ifadelerini kullandı.

Gustafson?, gıda güvenliği konusunun birbiriyle bağlantılı pek çok meseleyle anlaşılabileceğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Gıda güvenliği dediğimizde, ilk olarak üretim işin içine giriyor. Üretimde çiftçilerin verimliliğin artırılması da diğer bir gündemimiz oluyor. Ulusal gıda tedariki konusu ise işin yönetimle alakalı kısmı. Ürünlerin stoklanması, uygun koşullarla pazarlanması, piyasa kurullarının tüm sürece hakim olması da gıda güvenliği için önem arz ediyor."

Gıda güvenliğini sağlamanın ilk aşamasının herkesin gıdaya erişebilmesi olduğunu vurgulayan Gustafson?, gıdaya erişimin, üretim aşamasından başlayarak, tedarik ve stok aşamasında da gerekirse devletlerce tüketicilerin sosyal programlarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Gustafson?, beslenme anlayışının değiştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Beslenme artık sadece kalori bazlı değerlendirilmiyor. Sağlıklı beslenme modeliyle başka olgular da hayatımıza girdi. Fazla beslenme, obezite, yetersiz beslenme gibi kavramlar da bizim meselemiz oldu. Beslenme konusuyla, bio çeşitliliğin kaybı, yeraltı sularının aşırı tüketilmesi, aşırı ve yetersiz beslenmeden kaynaklı dengesizliklerlerle karşılaşabiliyoruz. Biz, her bir ülkenin kendi içerisinde ya da devlerler arası anlaşmalarla bu süreci en doğru şekilde yönetmesini bekliyoruz."

"Lisanslı depolama hizmetimiz 4,5 milyon ton kapasiteye ulaştı"

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise, Türkiye'de gıda güvenliği konusunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun çok güçlü yanlarının bulunduğunu belirterek, kanunun yanısıra, ürün gurupları bazlı 100'ü aşkın tebliğiyle gıda güvenliğinin yönetildiğini söyledi.

Güldal, gıda güvenliğiyle özellikle tarımsal ürünlerin fiziki, kimyasal ve biyolojik olarak hem insan sağlığına hem de çevre sağlığına olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını kaydetti.

TMO'nun gıdadaki arz güvenliği noktasında tedbir aldığını belirten Güldal, "Yaklaşık 81 yıllık kuruluş mazimizle çok önemli tecrübelere sahibiz. Bu deneyimlerimizle, faaliyet alanımızla giren ürünlerin, her yıl cins, nev'i ve mahallerine göre tespit ettiğimiz fiyatlarla, alım ve satışını yaparak, gerekli stok tesisini ve muhafazasını sağlayarak, bu ürünlerin piyasalarında fiyat istikrarını sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Güldal, ürünlerin fiyatlarını belirlerken dünya piyasalarını yakından takip ettiklerini vurgulayarak, temin ettikleri tam da olması gereken seviyede stoklayarak piyasaya güven aşıladıklarını dile getirdi.

Lisanslı depolama adını verdikleri özel sektör iş birliğiyle hayata geçirdikleri stoklama hizmetinden de bahseden Güldal, "Bu hizmetle ürün kayıplarını en alt seviyeye indiriyoruz. Depolarda standart bir hizmeti yakalıyoruz. Özel sektör ortaklarımızı, ürünlerin şeffaf ve güvenli işlemlerler borsada derinlik kazandırıyor, kolay alıp satımı hatta elektronik senet belgeleriyle kayıt üzerinde ticaret yapılmasını olanak sağlıyoruz. Lisanslı depolama hizmetimiz de şu anda 4,5 milyon ton kapasitesine ulaştığımızı memnuniyetle ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin etrafında dünya gıda ve tarım ürünlerinin ihracatının yüde 50'si, ithalatının yüzde 55'inin gerçekleştiğine dikkati çeken Güldal, "TMO olarak, geleneksel görevlerimizin dışında, Türkiye'nin coğrafi konumundan kaynaklı potansiyeli harekete geçirme noktasında, itici güç olmak için gayret gösteriyoruz. Bu potansiyelden, ülkemizin en iyi şekilde faydalanması için iş birliği ve çalışma fırsatlarını araştıyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Birleşmiş Milletler Türkiye Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title