Haberler

12. İzmir Uluslararası Film Festivali Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatroların nasıl yönetileceği konusundaki tartışmalara ilişkin, "Demokrasinin bu kadar hayatımızın içine girmesi gereken bir dönemde sanatın sanat için olduğu kadar topluma karşı da sorumlulukları vardır"...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatroların nasıl yönetileceği konusundaki tartışmalara ilişkin, "Demokrasinin bu kadar hayatımızın içine girmesi gereken bir dönemde sanatın sanat için olduğu kadar topluma karşı da sorumlulukları vardır ve hatırlatmak istediğimiz bundan ibarettir" dedi.

İzmir Uluslararası Film Festivali, 11 yıl aradan sonra yeniden başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek verdiği festivalin açılışı, Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle yapıldı.

Açılış töreni, ilk bilimkurgu filmleri arasında gösterilen, George Melies'in 1902 yılında çektiği "Ay'a Seyahat" filminin renklendirilmiş kopyasının restore edilmiş halinin Türkiye'de ilk kez gösterimiyle başladı.

Bakan Günay, törende, 10 yılı aşkın süreden sonra İzmir'in tekrar sinema şenliğine kavuşmuş olmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, Bursa'da düzenlenen, "Türk-Arap Turizmi Buluşması" etkinliğine katıldıktan sonra İzmir'e geldiğini söyledi.

Bursa'daki toplantıda konuk 10 bakandan İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için destek istediğini, Çin'de de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri temaslarda İzmir'e destek talep ettiklerini vurgulayan Günay, burada "Prensipte destek olma" sözü aldıklarını ifade etti.

Günay, Tunus'ta yaptıkları temaslarda ise İzmir için kesin destek aldıklarını, Dubai'nin de aday olması nedeniyle bu desteğin çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'de sinema sektörünün hızla geliştiğini, Antalya ve Adana'nın yanında Malatya gibi yeni merkezlerin festivalleriyle adından söz ettirmeye başladığını dile getiren Günay, İzmir gibi bir kentin 10 yılı aşkın süreden bu yana sinema şenliğinden uzak kalmasının büyük eksiklik olduğunu ifade etti.

-"Bu akşamki tablo"-

Günay, 12. festivalin anlamı nedeniyle İzmir'de olması gerektiğine inandığına ve yoğun programına rağmen kente geldiğine değinerek, şöyle devam etti:

"Doğrusu salonun hınca hınç dolmuş olabileceğini tahmin ediyordum. İzmir'i yöneten gerek kamu gerek özel sektörde söz sahibi birçok arkadaşımın bu akşam burada olacağını tahmin ediyordum. Neden olmadığını sadece bir soru işareti olarak bırakmak istiyorum. Belki uzun bir aranın ardından başladığı için yeteri kadar arkadaşımız duymamış olabilir. Bu akşamki tablo, İzmir'de birçok şeyi beraber omuzlamaya, daha çok işbirliği yapmaya, birbirimizi anlamaya ve İzmir için omuz omuza vermemiz gerektiğine işaret ediyor."

Ertuğrul Günay, 2002'de yılda 3-4 sinema filminin yapıldığı Türkiye'de geçen yıl 60 filmin üzerine çıkıldığını, 20 milyon izleyiciyle Fransız sinemasının gerçekleştiremediğini Türk sinemasının başardığını, yerli film izleyici sayısının yabancı filmleri geçtiğini ifade ederek, film ve izleyici sayısının yanı sıra uluslararası alanda ülkeye gurur veren ödüller kazandığına dikkati çekerek, salondaki Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı gösterdi ve alkışladı.

-"Sanat sanat için midir toplum için midir-"-

Son günlerde tiyatroların nasıl yönetileceği konusunda bir tartışmanın söz konusu olduğuna işaret eden Günay, şöyle konuştu:

"Elbette tiyatroyu, sanatın her alanını sanatçılar yönetecek. Tanzimat döneminden bu yana tartışılan bir konudur. Sanat sanat için midir toplum için midir- Elbette demokrasinin bu kadar hayatımızın içine girmesi gereken bir dönemde sanatın sanat için olduğu kadar topluma karşı da sorumlulukları vardır ve sadece hatırlatmak istediğimiz bundan ibarettir. Sanatın topluma karşı, içinde yaşadığı dünyaya karşı sorumlulukları vardır. Bunun altını çizdiğimiz, buna dikkat ettiğimiz zaman sanıyorum aramızda hiçbir diyalog eksikliği olmayacaktır. Biz sanatın özgürlük içinde, demokrasinin de sanatın da özgürlük ve özerklik içinde gelişimini istiyoruz. Sadece bu dikkati, saygıyı ve nezaketi birbirimizden esirgemeyelim."

Günay, devlet tiyatrosu sahne sayısını 33'den 59'a çıkardıklarını, Manisa'daki sahnenin de açılmasıyla 60'a ulaşılacağını, 45 yılda faaliyete giren tiyatro sahnesinin son 4.5 yılda ikiye katlanacağını kaydetti.

-EXPO'ya katkı-

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise yeniden düzenlenen Uluslararası İzmir Film Festivali'nin kentin sanatsal zenginliğini artırmasının yanında İzmir'in EXPO 2020 adaylığı kapsamında yapılacak tanıtım çalışmalarına da katkı vereceğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da kültür ve sanat alanında çok ciddi bir program yürüttüklerini, Adnan Saygun Sanat Merkezi, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi gibi altyapı yatırımlarını yaptıklarını belirterek, İzmir'in gelecekte tanınmasının sanatsal etkinliklerle mümkün olacağını ifade etti.

Aydoğan, 11 yıl çeşitli nedenlerle ara verilen festivalin bundan sonra devam ettirilmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak kararlı olduklarını dile getirerek, "Bu festivali, '12'ncisi' diyoruz ama yeni bir hava ve hevesle bunu devam ettirmek istiyoruz. Buna Büyükşehir Belediyesi her zaman katkı koyacak. Sayın Bakanımızın da katkıya devam edeceğini biliyoruz, bu konuda bakanımıza güvenimiz sonsuz" dedi.

-Çolpan İlhan ve Yunan yönetmen Ferris'e ödül-

Törende Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, festivalin "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık bulunan tiyatro ve sinema oyuncusu Çolpan İlhan'a ödülünü verdi.

İlhan, 1960'lı yıllarda geliştirmeye gayret ettikleri ulusal sinemanın yıllar sonra başrole geçtiğini, şimdi artık uluslararası festivallerde kendisini kanıtladığını belirtti. İlhan, ödülü alırken, "İnsan yaşlandıkça daha çok heyecanlanıyor" dedi.

Festivalin diğer "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü ise Yunan yönetmen Costas Ferris aldı.

Ödülünü İzmir Valisi Cahit Kıraç'tan alan Ferris, Türkiye'nin çok özel bir ülke olduğunu, kendisinin de çok uluslu bir kimliğe sahip bulunduğunu belirtti.

Batı medeniyetinin parayı her şeyin üstünde tuttuğunu, oysa insanın önem taşıdığını vurgulayan Ferris, "Nefes, insan, ruh... Her şeyin üstünde olan budur. Barış, huzur ve aşk için birlikte çalışmalı ve yaratmalıyız" diye konuştu.

Törende festivalin "Akademi Onur Ödülü" ise Prof. Dr. Oktay Kutluğ'a verildi. Kutluğ'a ödülünü Belediye Başkan Vekili Aydoğan takdim etti.

-Nuri Bilge Ceylan'ın sergisi açıldı-

Öte yandan, açılış töreni öncesi Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın fotoğraflarından oluşan sinemaskop sergisi açıldı.

Sergide gazetecilere açıklamalarda bulunan Ceylan, film festivallerinin kentler için önemine dikkati çekti. Festivallerin özellikle gençler açısından bir çıkış olduğunu, hayatına yön vermek isteyen sanatçılar için de fırsatlar sunduğunu belirten Ceylan, İstanbul Film Festivali'nin de kendisi için geçmişte böyle bir işlev gördüğünü söyledi.

Ceylan, "Daha önce de festival düzenlemiş İzmir gibi bir kentin bu kadar uzun bir süre festivalsiz kalması zaten olmayacak bir şeydi. Umarım bugün yeniden yoğrulan bu maya tutar ve yıllar boyu devam eder" dedi.

Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalde 40 ülkeden 24'ü belgesel, 25'i uzun metrajlı olmak üzere 103 film gösterilecek.

Törenin ardından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile Zuhal Olcay, ünlü film müziklerinden derlenen bir konser verdi.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Nuri Bilge Ceylan Ertuğrul Günay Adnan Saygun Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title