Haberler

Roman Çalıştayı Tamamlandı

Yıldırım Kaymakamlığının Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle yürüttüğü "Anladınız mı Beni Projesi" kapsamında düzenlenen Roman Çalıştayı sona erdi.

Yıldırım Kaymakamlığının Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle yürüttüğü "Anladınız mı Beni Projesi" kapsamında düzenlenen Roman Çalıştayı sona erdi.

Bursa Teknik Üniversitesinden (BTÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, üniversitenin ev sahipliğinde iki gün süren çalıştayda, yurt içi ve dışından akademisyen, yazar, araştırmacı, sosyolog ve Romanlar, Romanların sorunların çözümüne yönelik yol haritası çıkardı.

Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olan Özcan Purçu, çalıştayın son gününde yaptığı konuşmada, böyle bir projede yer aldığı için heyecanlı olduğunu belirtti.

Çalıştaydan çıkacak sonuçları önemsediğini ifade eden Purçu, şunları kaydetti:

"Roman kökenli bir kişi olarak çadırda dünyaya geldim. Göçebe bir ailenin çocuğuyum. Kendimizi bildiğimizde ayakkabımız, ceketimiz, pantolonumuz yoktu. Soğuk havalarda naylon bir çadırda yaşardık. Ne elektriğimiz ne de suyumuz vardı. Bir yerden bir yere göç ettiğimizde istenmiyorsak çadırlarımızın ipleri kesilirdi. Göç ettiğimiz köyde bir hırsızlık olduğunda bir numaralı şüpheli ilan edilirdik. Babam, suçsuz yere 3 ay hapis yattı. Köyde kaybolan bir ineğin babam tarafından çalındığını iddia edildi. Gerçek ise 3 ay sonra ortaya çıktı.

Türkiye'de Avrupa Konfederasyonu rakamlarına göre 3,5 milyon, bizim tahminlerimize göre ise 5 milyon Roman yaşıyor. Romanların nüfusunun yaklaşık yüzde 70'i genç ve dinamik. Yüzde 87'sinin barınma sıkıntısı var. Yüzde 96,5'i kayıt dışı ve günlük işlerde çalışıyor. Ayrımcılık ve ön yargıyla yaşıyoruz. En büyük kanayan yaramız eğitim. Çocuklarımızın büyük bir çoğunluğu ilkokuldan sonra okulu bırakıyor. Benim çocukluğumdaki kalaycılık, bohçacılık gibi meslekler günümüzde geçerliliğini yitirdiği için işsizlik sorunu da had safhada. Roman mahallerinde madde bağımlılığı yüksekse bunun sebebi işsizliktir. Bizim Roman stratejimiz bile yok. Roman gençlerini mesleği, düzenli geliri olmadığı için yüzde 60'a yakını risk altında. Her hafta bir çocuğumuzu uyuşturucudan kaybediyoruz. Bir strateji ortaya koyamazsak bu sayı artacak."

BTÜ Öğretim Görevlisi Sekine Bozdemir ise Bursa'da Romanların yoğun olarak yaşadığı Demirkapı Mahallesi'nde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.

Mahalledeki en büyük sorunun dışlanma, ön yargılar, eğitim, istihdam ve örgütlenme olduğunu aktaran Bozdemir, "Roman denildiğinde insanların aklına gelen hırsızlık, uyuşturucu satıcılığı ve benzeri yasal olmayan işler. Bu etiketler de Romanların hayatlarının çeşitli alanlarını olumsuz anlamda etkiliyor. Romanlarla ilgili toplumdaki algının değişmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Türkiye Bilecik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title