Haberler

Kızılay ile Amasya Üniversitesi Arasında İşbirliği

Türk Kızılayı ile Amasya Üniversitesi arasında gönülü kan bağışçısı sayının artırılması amacıyla işbirliği anlaşması imzalandı.

Türk Kızılayı ile Amasya Üniversitesi arasında gönülü kan bağışçısı sayının artırılması amacıyla işbirliği anlaşması imzalandı.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, kendisini ziyaret eden Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım ile birlikte anlaşmaya imza attı.

Gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışçılarının nüfusa oranının yüzde 5'lere ulaşırken, bu oranın Türkiye'de yaklaşık yüzde 2 seviyelerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Orbay, "Ülkemizin yıllık ihtiyacı olan kan miktarı 1,5 milyon üniteye yaklaşırken, bu miktarın yalnızca 1 milyon 236 bin ünitesi karşılanabilmektedir. Kızılay'ın ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 74'ünü karşılıyor olması, Türk Kızılayı'nın ulusumuz açısından hayati önemini görmemiz açısından çok önemlidir" dedi.

Amasya Üniversitesi ile Türk Kızılayı arasında Hedef 25 programı kapsamında yapılacak faaliyetlerin genel ve temel esaslarının belirlenmesi amacıyla işbirliği protokolü imzaladıklarını vurguylayan Orbay, "Hedef 25, kan bağışı ile hayat kurtarmanın değerini hatırlatan bir gençlik konseptidir. Çıkış noktasını, AİDS'in görülme sıklığının yüksek olduğu Zimbabwe'deki genç öğrenciler oluşturmaktadır. Genç ve düzenli kan bağışçılarından seçilen öğrenciler, 1989'da, 2 kan merkezi tarafından "Pledge 25 Club" adı altında bir pilot çalışma için toplanmıştır. HIV başta olmak üzere, kan bağışı açısından risk oluşturan davranışlar hakkında eğitim verilmesi ve kan yoluyla bulaşma riski olan hastalıkların en aza indirilmesini amaçlamaktadır. Uluslararası platformda Kızılhaç ve Kızılay dernekleri tarafından Club 25 adıyla yürütülmektedir. Ülkemizde ise Türk Kızılayı tarafından Hedef 25 adı altında yürütülen bir harekettir" diye konuştu.

Kızılay ile birlikte gönüllülük esasına göre düzenli olarak kan bağışı kampanyaları düzenleyeceklerini dile getiren Orbay, kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu kaydetti. - AMASYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türk Kızılayı Metin Orbay Kızılay Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title