Haberler

Kaleiçi Çalıştayı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Kaleiçi’nin UNESCO Dünya Miras Listesine Yolculuğu” çalıştayın açılış konuşmasında UNESCO hedefinin Kaleiçi’ni kentin, bilim insanlarının, yerel ve genel yönetimlerin dikkatinde tutabilecek ve Kaleiçi’ne dikkati geliştirebilecek bir hedef olduğunu söyledi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesine Yolculuğu" çalıştayın açılış konuşmasında UNESCO hedefinin Kaleiçi'ni kentin, bilim insanlarının, yerel ve genel yönetimlerin dikkatinde tutabilecek ve Kaleiçi'ne dikkati geliştirebilecek bir hedef olduğunu söyledi.

Muratpaşa Belediyesi'nin hazırlıklarına Mayıs ayında Kaleiçi Oldtown Festivali'yle başladığı Kaleiçi Çalıştayı, 'Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesine Yolculuğu' başlığıyla gerçekleşti.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın ev sahipliğinde, Kaleiçi'nde bulunan Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde gerçekleşen çalıştaya Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç akademisyenler, mimarlar, Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerinden bürokratlar ile Kaleiçi muhtarları katıldı.

'İmecenin halkasıyız'

Kaleiçi Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yapan Başkan Uysal, Kaleiçi'yle ilgili çalışmaların uzun süredir devam ettiğini ve birçok kurumun emeğinin bulunduğunu belirterek "Gelinen nokta çok parlak olmasa da kötü değil" dedi. Muratpaşa Belediyesi olarak Kaleiçi konusunda ortaya konan büyük imecenin halkalarından biri olmaya gayret ettiklerini ve Kaleiçi'ni sürekli gündemde tutmaya çalıştıklarını aktaran Başkan Uysal, "Bu elimizdeki çok değerli mücevheri gelecek kuşaklara taşımak ve Dünya Kültür Miras tablosunun güçlü bir parçası olarak koruyabilmek ve bu tabloya entegre edebilmek için çalışıyoruz. Aslında ihtiyacımız olan entegrasyon ve Dünya kültür mirasının bir parçası olan bu değeri paylaşabilmek. Hikayelerimizi entegre edebilmek. Kentlerimizi, bilincimizi entegre edebilmek, birlikte yaşam kültürünü inşa edebilmek. Eğer ülkemiz, şehirlerimiz dünyadaki diğer ülke ve şehirlerle birarada yaşama mutabakatı çerçevesinde asgari müşterekte buluşabiliyorsa aslında gerisi kendiliğinden gelecek. Eğer güvenli ve entegre bir ülke olmuşsak şüphesiz kentlerimiz de akredite olacak ve bu miras, bu kentler, bu ören yerleri somut ve somut olmayan kültürel miras bütün dünyayla paylaşabilecek" dedi.

'Kaleiçi siyaset üstüdür'

Kaleiçi'ne siyaset üstü bir konu olarak yaklaşılmasının gerektiğinin altını çizen Başkan Uysal, bu çerçevede ülke genelinde ve Antalya'da bu akreditasyonun takipçisi olunması gerektiğini dile getirdi. Başkan Uysal, "Bütün kurumlarımızla barışık olmak bizim için çok önemlidir. Asla ön planda olmak gibi duygumuz yoktur. Kaleiçi çok önemli bir değer ancak bu alanda çok başlı bir yetki dağılımı var. Bu dağılımda hiyerarşik olanın daha önde olabileceği bir süreci de 3'e 5'e bakmadan takılmadan, egosantrik yaklaşımlara kurban etmeden sürdürmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Tarihi yapıları örten tabelalar kaldırıldı

Bu çerçevede Muratpaşa Belediyesi olarak farklı çalışmalar içinde olunduğunu dile getiren Başkan Uysal, Kaleiçi'nin günlük kullanımından doğan çelişkileri ortadan kaldırmak için Kaleiçi yaşayanlarıyla 5-6 toplantı gerçekleştirildiğini söyledi. Bu toplantılarda Kaleiçi'nin kullanımı konseptiyle ilgili diğer kurumlara bilgi verildiğini aktaran Başkan Uysal, bu bağlamda tarihi yapıları örten tabelalarının kaldırılması gibi kullanım düzenlemelerinin yapıldığını ifade etti.

'Yivli Minare iyi bir kazanım'

Bu toplantılarla birlikte Kaleiçi'ni dünyadaki benzer alanlarla entegre olmasını sağlamak için Kaleiçi Festivali'nin hayata geçirdiklerini, Berlin başta olmak üzere Kaleiçi'nde figüratif çalışmalarla turizm fuarlarına katılım sağladıklarını anlatan Başkan Uysal, şöyle devam etti:

"UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi, akreditasyonu ve entegreyi sağlayan güvence altına alan, markalaştıran bir şey. UNESCO hedefi Kaleiçi'ne kentin, bilim insanlarının, yerel ve genel yönetimlerin dikkatinde tutabilir, dikkatimizi geliştirebilir. O anlamda iyi bir hedeftir. Yivli Minare'nin geçici listede olması değerli bir kazanımdır, iyi bir başlangıçtır."

Turizm kapasitesi Kaleiçi'yle yükselir

Türkiye'nin doğru bir ilişkiyi tesis etmesi halinde hali hazırda yüzde 30 olarak değerlendirdiği turizm potansiyelinin tam kapasiteye ulaşabileceğini aktaran Başkan Uysal, "Antalya'nın turizmde deniz, kum ve güneş dışındaki büyük potansiyelin hala uyuyan bir dev olduğunu düşünüyorum" dedi.

Çalıştayda Başkan Uysal'ın açılış konuşmasının ardından 4 farklı oturumda UNESCO, alan yönetimi, turizm, kültür, somut olmayan kültürel miras kavramları tartışıldı, Kaleiçi Koruma Amaçlı İmar Plan Revizyonu değerlendirildi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Koç Üniversitesi Ümit Uysal Muratpaşa Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title