Haberler

"Araban'da Antepfıstığının Kalitesi Yüksek, Rekoltesi Düşük"

Güncelleme:

Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Güneş, Araban'da 2013 yılı hasat döneminde antepfıstığının kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.

Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, Araban'da 2013 yılı hasat döneminde antepfıstığının kalitesinin yüksek, rekoltesinin düşük olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Güneş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Araban ilçesinde 105 bin dekarlık alanda antepfıstığı hasadına devam ediliyor. 2012 yılının bol verimli bir yıl olması nedeniyle 2013 yılında antepfıstığında verimin düşük olacağı tahmin edilmektedir. Halk arasında var yılı ve yok yılı olarak bilinen peryodisiteden dolayı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak yaptığımız tespit çalışmalarında 2013 yılı hasat dönemine verimde düşüş yaşanmasına rağmen fıstık olan ağaçların meyvelerinin kaliteli olduğunu tespit ettik. Çiftçilerimizin peryodisite olayına en aza indirmeleri için budama, toprak işleme ve bitki besleme gibi bakım işlemlerini tam olarak yapmaları gerekmektedir. Ayrıca sulama imkanı olan yerlerde yapılan sulamadan sonra verimde olumlu yönde değişiklikler olacak."

2013 yılı hasat dönemi başlanan antepfıstığı bahçelerini gezen Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Araban ilçesindeki dağlık ve düz arazi bölgelerinde 105 bin dekarlık antepfıstığı bahçesi olduğunu ve antepfıstığı bahçelerinde 2012 hasat döneminde yüksek kalite ve yüksek verim elde edildiğini ifade etti.

Antepfıstığı bahçelerinin yoğunlukta olduğu Elif Beldesi, Gümüşpınar, Yaylacık, Gökçepayam, Emirhaydar ve Beydilli köyünde incelemeler yaptığını belirten Araban Ziraat Odası Başkanı Doğan, şunları söyledi:

"Gezdiğim bölgelerdeki antepfıstığı bahçelerinde 2012 yılında yüksek kalite ve yüksek verim yaşanması nedeniyle üreticilerimiz arasında var yılı ve yok yılı olarak bilinen, yani bir yıl var bir yıl yok yılı, 2012 yılı hasat döneminde kalite ve rekoltenin yüksekliğine denk gelmesi nedeniyle var yılı yaşandı. 2013 yılı hasat döneminde de rekolte düşüklüğüne denk geldiği için de yok yılı yaşanıyor. 2013 yılı hasat döneminin yok yılı olmasına rağmen meyve kalitesinin yüksek olduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Araban Ziraat Odası Başkanlığı'nca tespit edildi. Her yıl Gaziantep'te yapılan Antepfıstığı Festivali'nde yarışmaya giren ilçeler arasında mutlaka birinci, ikinci ve üçüncü olarak dereceye giriyoruz."

Gümüşpınar Köyü'ndeki antepfıstığı üreticisi İbrahim Özkan ise Araban ilçesindeki antepfıstığı bahçelerinde 2012 yılı hasat döneminde var yılı yaşandığını, 2013 yılı hasat döneminde de yok yılı yaşadıklarını belirterek, "Araban'da yetişen antepfıstığı kalitesinin yüksek. Yok yılı yaşadığımız 2013 yılı hasat döneminde az ürün almış olsak da Gaziantep Ticaret Borsası'nın kırmızı kabuklu antepfıstığı fiyatının 12,50 ile 13 lira arasında belirlemesi biz üreticilerin yüzünü güldürdü" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Doğan Araban Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title