Haberler

Dünya Belediye Başkanları İstanbul'da Buluştu

Dünya Belediye Başkanları Zirvesi, 40 Ülkeden 91 Kentin Belediye Başkanı ve Temsilcisinin Katılımıyla İstanbul'da Başladı.

Dünya Belediye Başkanları Zirvesi, 40 ülkeden 91 kentin belediye başkanı ve temsilcisinin katılımıyla İstanbul’da başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu yıl 4.’sü düzenlenen zirvenin kentler arası ilişkilerini geliştirerek, dolayısıyla dünya barışına katkıda bulunduğunu söyledi. Topbaş, şehirler diplomasisi ve medeniyet konularının ele alındığı zirvenin 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul’da düzenlenmesinin organizasyona ayrı bir değer kattığını belirterek, ”İstanbul, dünyada çok kültürlülüğün yaşandığı birkaç şehirden biridir. Cami, kilise ve havra hepsi bir aradadır. Uygarlığı temsil eden önemli bir merkezdir. Dinlerin ve kültürlerin barış içinde yaşadığı, çok kültürlülüğün ve çok sesliliğin en güzel örneklerinin ortaya konduğu İstanbul, medeniyeti ve şehirlerarası diplomasiyi tartışmak için en uygun yerdir. Medeniyetler ittifakının ön plana çıktığı bu günlerde İstanbul, bir model şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. 15 milyon nüfusuyla iktisadi başkent, ulaşım ve turizmin geliştiği önemli bir merkezdir. Küresel gelişmede önemli bir yeri vardır. Küresel barış için bu zirve çok önemli bir yere sahiptir. Gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin hem İstanbul hem de diğer dünya kentleri için değeri ölçülemez” dedi.

KENTLER BÜYÜYOR, SORUNLAR ARTIYOR

Topbaş, uyuşturucu ticaretinin büyük endüstrilerle yarıştığını, bundan dolayı yerel yönetimlerin spor ve sosyal aktivitelerle toplumu bu tür tehditlerden koruyabileceğini belirtti. Topbaş, nüfusun cazibe merkezlerine akın ettiğini, bunun umduğunu bulamayanları, dışlandığını düşünenleri ve umutsuzluğa kapılanların kitlesini artırdığının altını çizerek, zirvenin kentsel arasındaki bilgi alışverişi ile bu sorunlara çözüm üreteceğini bildirdi.

YEREL YÖNETİMİN DÜNYA BARIŞINDAKİ ÖNEMİ

Topbaş’ın açılış konuşmasının ardından yapılan ilk oturuma konuşmacı olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, yerel demokratikleşme gayretleri olmadan sağlanan barışın kalıcı olamayacağının altını çizerek, zirvenin bu yöndeki çabalara katkıda bulunacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın medeniyetler ittifakı gibi bu zirvenin de fikir sahibi olduğu vurgulayan Şahin, katılımcılara Bursa’nın tarihsel geçmişi hakkında kısa bir bilgi verirken, “Kurulduğu günden bu yana sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapan bir kenti yönetiyor olmak bana ve ekibime ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Bizde sorumluluğumuzun gereği olarak sadece halkın fiziksel, sosyal ihtiyaçlarının karşılamanın yanı sıra asırlardır medeniyetlere beşiklik yapmış olan kenti yönetirken, hem içeride halk arasındaki adaletsizliği gidermeye, hem de dünya şehirlerinin toplumsal birlikteliği, demokrasi ve uluslararası işbirliğine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çünkü yerel yönetimler artık sadece klasik belediyecilik hizmetlerinin verildiği birimler olmaktan çıktı, toplumların geleceğini belirleyen ve şekillendiren kurumlar haline geldi. Bugün yerel demokratikleşme çabaları olmadan sağlanan barışın kalıcı olmadığını birçok örneği ile birlikte yaşıyoruz. Çünkü savaş her şeyden önce insanları ve kentleri vuruyor” diye konuştu.

“BURSA, BUGÜN DE DÜNYA BARIŞINA KATKIDA BULUNUYOR"

Konuşmasında 5 ay önce Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba’ın Barış için Belediye Başkanları İttifakı’na verdikleri destekten dolayı gönderdiği yazıdan kısa bir bölüm aktararak, savaşın yıllar geçse de kentleri nasıl vurduğuna dikkat çekti. Barışın yerel başlaması halinde kalıcı olduğuna vurgu yapan Şahin, “Bursa olarak düzenlediğimiz uluslararası kültürel ve sportif etkinliklerle kültürler arası diyalogun gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Düzenlediğimiz uluslararası Bursa Festivali ile Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nda bugüne kadar 86 ülkeyi ağırladık. İpek Yolu Film Festivali’ni düzenleyerek, ipek yolunu sadece ticaretin değil, kültür ve sanatın dolayısıyla ülkelerarası barış ve hoşgörünün de yolu olmasına katkıda bulunuyoruz. Buna sadece kültür ve sanatta değil, sportif etkinliklerle de uluslararası birçok organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Bu tür organizasyonlarda siyasi platformda bir araya gelmeyen ülkelerin insanları birlikte bayrak sallıyorlar, birlikte dostluk köprüleri kuruyorlar. Ayrıca 27 kardeş şehirle kurduğumuz işbirliğini öğrenci ve kültür değişimleri ile güçlendirerek, sağlanan dostluğu gelecek nesillere de aktarmaya çalışıyoruz. Bunlara çok sayıda örnek verebilirim. Biz bu tür etkinliklerin ne kadar sayısını artırırsak, o kadar dünya barışına katkıda bulunacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Yurtta sulh, cihanda sulh” diyen bir liderin kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinin her döneminde barış için çaba gösterdiğini ifade eden Başkan Şahin’in Einstein’ın “İnsan savaş gibi inanmadığı bir şey için acı çekeceğine, barış gibi inandığı gibi bir dava uğruna ölse daha iyi değil mi?. Savaş için hiç direnmeden verdiğimiz kurbanları, barış içinde vermeye hazır olmalıyız.” sözü ile bitirdiği konuşması davetliler tarafından uzun süre alkışlandı

Başkan Şahin’in katıldığı “Şehirler Diplomasisi: Barış için bir Model” başlıklı oturumunda İspanya, Hindistan, Çin, Yunanistan, Azerbaycan’ın başkent belediye başkanlarının yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de konuyla ilgili sunumlarını yaptılar.

Hilton Convention Center’de düzenlenen zirve, 17 Mart Pazar günü sona erecek.

(İHS)

13.04.2007 14:58 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran'da Reisi'nin ölümünün ardından yönetimi geçici olarak 'Muhbir' devraldı

İran'da Reisi'nin ölümünün ardından yönetimi geçici olarak "Muhbir" devraldı

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title