Haberler

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97.Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Antalya ve ilçelerinde etkinlikler düzenlendi.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Antalya ve ilçelerinde etkinlikler düzenlendi.

Antalya'daki ilk tören Uncalı Mezarlığı'ndaki şehitlik anıtında gerçekleşti. Buradaki törene Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz, CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve şehit aileleri katıldı.

Törende saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Vali Altıparmak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Korkmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, şeref defterini imzaladı. Altıparmak, şeref defterine yazdığı yazıda şu ifadelere yer verdi:

"Bu cennet vatanda al bayrağın gururla özgür bir şekilde dalgalanmasını sizlerin kahramanlık ve fedakarlıklarınıza borçluyuz. Vatan topraklarını korumak ve yurdumuzun birlik ve bütünlüğünü, bağımsızlığını idame ettirmek için canını feda etmiş sizlerin huzurunda bir kez daha bulunmanın onurunu yaşıyoruz. Bu düşüncelerle başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve O'nun silah arkadaşları olmak üzere vatandaşları uğruna hayatlarına feda eden şehitlerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz."

Daha sonra protokol üyeleri, şehitlikteki mezarlara çiçek bıraktı.

Uncalı Mezarlığı'ndaki törenin ardından Antalya protokolü, Antalya Kültür Merkezi'ndeki törene geçti.

Antalya Valiliği ve Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan programda, önce resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. Törende ayrıca 2010 yılında İstanbul'da şehit düşen Uğur Ekiz, 2010 yılında Diyarbakır'da şehit düşen Cemal Aydın'ın yakınları ile Malul Uzman Çavuş Ömer Süzen, Malul Jandarma Onbaşı İnan Işık ve Malul Jandarma Er Latif Demir'e devlet övünç madalyası Antalya Valisi Ahmet Altıparmak tarafından verildi.

Törenin son bölümünde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Savaşın çocukları" adlı oratoryo sunuldu.

-Akseki-

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Akseki'de de tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Belediye Başkan Vekili Selahattin Göğüş, Garnizon Komutanı Binbaşı Kemal Esercan, diğer yetkililer, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Akseki Belediye Kültür ve Konferans Salonu'ndaki anma programında konuşan Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Çanakkale Zaferi'nin, "Bir düğüne gider gibi kurşunlara atılan kahraman askerin destanı" olduğunu söyledi.

Kaymakam Çeviren, "Bu zafer, vatanı, bayrağı, milleti, dini ve devleti için canını feda eden bir milletin şahlanışıdır" dedi.

Komando Tabur Komutanlığı'nda görevli Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Karagöz, Çanakkale Zaferi'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunun mihenk taşı olduğunu vurguladı.

Karagöz, şöyle konuştu:

" Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerine Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşı'mızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur."

Anma programında öğrenciler tarafından şiirler okundu, Çanakkale Savaşı konulu sinevizyon gösterisi sunuldu.

-Manavgat-

Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Metin Alkaya, Belediye Başkanı Şükrü Sözen, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı Okundu. Jandarma Üsteğmen Arif Gültekin'in günün önemine ilişkin konuşmasının ardından Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mustafa Çelik, İstiklal Marşı'nı, Manavgat Lisesi öğrencisi İhsan Kuru da Çanakkale Şehitleri'ne adlı şiiri okudu.

Törenin ardından Manavgat İlçe Garnizon Komutanlığı'nda konuklara ikramda bulunuldu.

-Kaş-

Kaş ilçesindeki törenler Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Sahil Radar İstasyon Komutanı Teğmen Beşir Akyol, yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin "cihanı hayrete düşüren bir iman ve kahramanlık destanı" olduğunu vurguladı. Akyol, bu zaferin, milletin, iman ve azminin, metanet ve gücünün açık bir göstergesi olduğuna işaret etti.

Akyol, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtının Çanakkale Zaferi olduğunu kaydetti.

Kaş Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Türkoğlu, ataların hangi koşullarda savaştığını bilmenin her Türk gencinin görevi olduğunu söyledi. Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Çanakkale'yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna 'Ya şehit ol, ya gazi' demek suretiyle vatanın her karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır. Çanakkale'de şehit olan ataları gibi ülkesinin bölünmez bütünlüğü için çalışan Türk insanına şükranlarımı sunarım."

Törende Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi İrem Özdemir, Çanakkale ve şehitlerle ilgili şiir okudu.

Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya tarafından törene katılan gazi ve şehit yakınlarına Türk bayrağı verildi.

Kaymakam Kapankaya, burada yaptığı konuşmada, "En anlamlı hediye olarak siz gazilere ve şehit yakınlarına Türk bayrağını vermekten onur duyuyorum" dedi.

-Kumluca-

Kumluca'daki törenler Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Osman Koşar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Başdaş, daire amirleri, siyasi parti ilçe temsilcileri, askeri erkan ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Teğmen Uğur Bekir Bakırcı yaptı. Bakırcı konuşmasında, 18 Mart 1915 tarihinin, dönemin en muazzam silahlarıyla donatılmış düşman kuvvetlerine, içlerindeki vatan sevgisiyle karşı koyarak dünyayı dar eden Mehmetçiğin destan yazdığı bir gün olduğunu söyledi.

Çanakkale Savaşları'nın bir başka öneminin de Büyük Önder Atatürk'ün bu savaşlarda doğmuş olduğunu ifade eden Bakırcı, O'nun cesareti, azmi ve komuta yeteneğinin ilk olarak Anafartalar'da, Kocatepe'de ve Conk Bayırı'nda askerin ve milletin dikkatini çekerek Ulu Önder olarak bu savaşlarda kendini kanıtladığını kaydetti.

Bakırcı, şöyle konuştu:

"Çanakkale Zaferi'ni o tarihlerde Kurmay Yarbay Rütbesi ile 19. Tümen Komutanı olan Ulu Önder Atatürk'ün 57. Alay'ın kahraman askerleri için söylediği sözler ile aktarmak istiyorum. Karşılıklı siperler arasındaki mesafemiz 8 metre, yani ölüm kesin. Birinci siperdekilerin hepsi hiç kurtulmamacısına düşüyor, ikinci siperdekiler onların yerine gidiyor. Fakat imrenilecek soğuk kanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz- Öleni görüyor, üç dakika sonra öleceğini biliyor ve en ufak korku ve endişe göstermiyor. Sarsılmak yok, bu Türk askerindeki ruh ve kuvvetini gösteren takdire değer bir örnektir. Emin olunuz ki Çanakkale Savaşı'nı kazanan bu yüksek ruhtur. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun."

İkici tören ise Kasapçayırı İlköğretim Okulu tarafından Ziya Gökalp İlköğretim Okulu konferans salonunda yapıldı. Burada öğrenci ve öğretmenler tarafından Çanakkale konulu şiirler okundu. "Çanakkale'den Havadis Var" adlı tiyatro gösterisi sunuldu.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Zaferi Manavgat Akseki Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
title