Haberler

Çakalların Fare Avı

Yeşilova ilçesinde lavanta dikilmesi için sürülen tarladaki fareleri avlayan çakallar, görüntülendi.

GÖKMEN YÜCE - Yeşilova ilçesinde lavanta dikilmesi için sürülen tarladaki fareleri avlayan çakallar, görüntülendi.

Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, su seviyesinde azalma yaşanan Burdur Gölü'nü kurtarma çalışmaları kapsamında Akçaköy'de lavanta dikimi yapmak için çalışma başlattı.

Gece, tarlayı traktörle sürdüğü sırada çakalların fareleri yediğini gören ve görüntüleyen Sarıca, bu durumun sürekli tekrarlanması üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz'a haber verdi.

"Çakallar çiftçi dostu"

Bölgede incelemelerde bulunan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçaköy'ün yaban hayatı açısından zengin olduğunu ve birçok türe ev sahipliği yaptığını söyledi.

Ancak şimdiye kadar bölgede envanter çalışması yapılmadığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz bölgeye gelerek akşam çakalları gözlemledik. Bölgede özellikle çakal, tilki gibi hayvanların korunması gerekiyor. Çünkü bu hayvanlar çiftçi dostu. İnsanlara bir zararı söz konusu değil. Doğal olarak tarladaki fareleri temizliyorlar, ürünlere zarar verilmesini engelliyorlar. Köylülerin bunun bilincinde olmaları çok güzel. Kurumumuz da eğitim çalışmaları yaparak bu bilinci tüm bölgeye yaymaya çalışıyor."

Yılmaz, Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Akçaköy'de su kuşlarına yönelik rehabilitasyon merkezi kurmayı planladıklarını bildirdi.

"Köylüler, fareleri yiyen çakalları koruyor"

Sarıca ise lavanta tarlasında çalışma yaparken çok ilginç görüntülerle karşılaştığını dile getirdi.

Tarlada gündüzleri kargalar ve tavşanlar ile geceleri ise çakallarla sürüm yaptığını belirten Sarıca, "Çakallar, tarladaki fareleri tükettikleri için köylüler tarafından korunuyor. Korunduğu için de insanlara çok yakın davranıyorlar. Gece boyunca çakallarla sürüm yapıyoruz. Bu durum yaban hayatı için çok olumlu ve güzel bir şey" dedi.

Sarıca, sazlıklarda saklanan çakalların popülasyonlarının fazla olduğunu, bölgede 10'a yakın farklı çakal gördüğünü vurguladı.

Yaban hayvanlarının korunmasının doğa bilinci açısından çok önemli olduğunu anlatan Sarıca, bölgede yaban hayvanları konusunda çalışma yapacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA / Yerel

Tamer Yılmaz Yeşilova Akçaköy Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title