Haberler

"Büyükşehir Kanun Tasarısı ile Yerel Demokrasi Yok Edilmektedir"

Güncelleme:

CHP Denizli İl Başkanı Aycan, 13 il belediyesinin büyükşehir belediyesi yapılmasını da kapsayan Büyükşehir Kanun Tasarısı ile yerel demokrasinin yok edildiğini söyledi.

CHP Denizli İl Başkanı Yıldırım Aycan, 13 il belediyesinin büyükşehir belediyesi yapılmasını da kapsayan Büyükşehir Kanun Tasarısı ile yerel demokrasinin yok edildiğini ileri sürdü.

Aycan, parti il binasında düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanlığı'na sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, büyükşehir yapılacak iller arasında Denizli'nin de yer alması nedeniyle kamuoyunca sevinçle karşılandığını, ancak konuya yakından bakıldığında hiç de sevinilecek bir durumun olmadığını iddia etti.

Tasarıdaki büyükşehir tanımının, halkın anladığı büyükşehir tanımıyla uyuşmadığını öne süren Aycan, "Tasarının 1. maddesinde 'belediyelerin sınırları il mülki sınırlarıdır' denilmektedir. Bu tanımlama bir büyükşehir tanımlaması değildir. Bazılarının deyimiyle bütünşehir tanımlamasıdır. Gerçekte ise şehir devleti çalışmasının ön adımlarıdır" dedi.

Aycan, yeni tasarıda halkın seçtiği il genel meclisinin devreden çıkarılacağına da işaret ederek, şunları kaydetti:

"Büyükşehir Kanun Tasarısı ile yerel demokrasi yok edilmektedir. Büyükşehir vaadi altında halkın gözü kapatılarak, despot bir oluşum sağlanmaktadır. Bu durumu halkımıza şikayet ediyoruz. Tasarıyla beldelerdeki belediyeler kapatılmakta, köylerin hükmi şahsiyetleri kaldırılmaktadır. Artık köyler ve beldeler kimliklerini ifade edemeyeceklerdir. Bu durumun demokrasiyle bağdaşması hiç mümkün değildir. Tasarıda merkez ilçe parçalanarak merkez ilçeye bağlı bazı mahalle köy ve beldeler Akköy ilçesiyle birleştirilip Pamukkale ilçesi adı altında yeni ve yapay bir ilçe oluşturulmaktadır."

Tasarı ile Denizli'de Pamukkale ve Merkezefendi belediyelerinin kurulduğunu, ancak bu iki belediyenin sınırların bilimsel bir veriye dayanmadığını ileri süren Aycan, şu görüşleri dile getirdi:

"Siyasal iktidar bu ayrımı yaparken esas hedefi CHP'nin kazanması muhtemel belediyelerin önüne geçmektir. Kenti doğal yapısına göre bölmemiş, oy yapısına göre bölmüştür. Ancak AK Parti ne kadar antidemokratik davranırsa davransın önümüzdeki dönemde bütün belediyeleri CHP'ye devretmek zorunda kalacaktır. CHP belediyeleri aldığında, kimliği alınmaya çalışılan köylerimizin kimliğine saygılı bir yönetim biçimi geliştirecektir."

Muhabir: Fatma Karakış / Mustafa Dermencioğlu

Yayıncı: Ufuk Kırabalı - DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Pamukkale Denizli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title