Haberler

Balıkesir'deki Deprem

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan: "Balıkesir’in geçmiş depremlerine bakıldığında, 10 ile 20 yılda bir yıkıcı (6 7 arası) deprem oluyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir'in geçmiş depremlerine bakıldığında, 10 ile 20 yılda bir yıkıcı (6-7 arası) deprem olduğunu belirterek, "25 yıldır Balıkesir'de bu büyüklükte deprem yaşanmaması nedeniyle ilde yakında yıkıcı bir deprem görülmesi, beklenmedik bir olay olmayacaktır" dedi.

Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, uzun süredir Türkiye'de deprem olmadığını belirterek, "Sonunda Balıkesir'in kömür üreten ilçesi Tavşanlı'ya yakın Akçaköy'e küçük büyüklükte bir deprem vurdu" ifadesini kullandı.

Depremin, yer kabuğunun granit katmanı içinde, 10,4 kilometre derinde oluştuğunu ifade eden Ercan, 5 saniye süren depremde göçük yapı olmadığını bildirdi.

Ercan, depremin son 30 gün içinde olan bir öncüsünün bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

" Balıkesir'in geçmiş depremlerine bakıldığında, 10 ile 20 yılda bir yıkıcı (6-7 arası) deprem oluyor. 25 yıldır Balıkesir'de bu büyüklükte deprem yaşanmaması nedeniyle, ilde yakında yıkıcı bir deprem görülmesi beklenmedik bir olay olmayacaktır.

Biga Yarımadası'nda yeni büyük depremler Mudanya-Bandırma-Erdek-Biga çizgisi ile Edremit-Altınoluk-Bababurnu çizgisi arasında olacaktır. Ulubat, Manyas, İznik gölleri, ileride Karadeniz-Ege arasında oluşacak boğazın ilk evreleridir. Dolayısıyla burada oluşacak depremler beklenmedik olaylar değildir. O nedenle, Kapıdağ-Edremit çizgisi arası sıkı, yakın deprem gözlemi altına alınmalı, 15 özellikli jeofizik izleme ağı gecikmeden kurulmalıdır. Tüm Balıkesir ilindeki yapıların 7.5'luk depreme dayanıp dayanmayacağına bakılmalıdır."

Ahmet Ercan, Güney Marmara'da oluşan depremlerin, Kuzey Marmara'da deprem tetikleyemeyeğini vurguladı. - Balıkesir

Kaynak: AA / Yerel

Övgün Ahmet Ercan Balıkesir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title