Haberler

Ayçiçeği, Ahlatlı Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Patatesiyle ün yapan Ahlat'ta, 3 bin dekarlık alana deneme amaçlı ekimi yapılan ayçiçeğinden yüksek verim elde edildi.

Patatesiyle ün yapan Ahlat'ta, 3 bin dekarlık alana deneme amaçlı ekimi yapılan ayçiçeğinden yüksek verim elde edildi.

Ayçiçeği ekimi yapan çiftçi Ahmet Babahan, yaptığı açıklamada, daha önce patates üretimi yaptığını, ancak bu üründen hem yeterli verim alamadığını hem de pazarlama sıkıntısı yaşadığını, bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteğiyle ayçiçeği ekimi yaptığını söyledi.

Babahan, şunları kaydetti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine durumu anlatarak alternatif ürün arayışına girdim. Müdürlüğün uzmanlarının da desteğiyle daha önce patates ektiğim 3 bin dekarlık alana, bu yıl deneme amaçlı ayçiçeği ekimi yapmaya karar verdim. Beklenilenden yüksek bir verim aldım. Türkiye'nin bir çok bölgesindeki yağ fabrikaları, ürünleri almak için sıraya girdi. Bundan sonra alternatif olarak ayçiçeği ekmeye karar verdim. Diğer çiftçilere de tavsiye ediyorum."

-"pazar sorunu bulunmuyor"-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ise Ahlat'ın sulu tarımın yapıldığı ilçelerden biri olduğunu belirterek, daha çok patates, şeker pancarı ve domates üretiminin yapıldığını söyledi.

Patatesten istediği verimi alamayan Babahan'ın talebi üzerine ayçiçeği ekimini tavsiye ettiklerini dile getiren Korkmaz, şunları söyledi:

"Ayçiçeğinin yoğun olarak üretildiği Trakya Bölgesi'nde dekar alana 300 ile 350 kilogram arasında verim alınmaktadır. İlimizde ilk defa deneme olarak ektiğimiz bu üründen dekar başına 350 ile 450 kilogram arasında verim elde ettik. Bu da yüksek bir verimdir. Ayçiçeğinin hiçbir şekilde pazar sorunu bulunmuyor. Üretilen ürün, bölgemizin değişik yerlerindeki fabrikalara rahatlıkla pazarlanabilmektedir. Ayçiçeğini bölgede en fazla gelir elde edilen ürün olarak da görebiliriz. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın 10 bin dekara ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Muhabir: Yunus Okur / Berin Çetin Arslan / Yahya Öylek

Yayıncı: Şükran Yücel - BİTLİS

Kaynak: AA / Yerel

Bülent Korkmaz Ahlat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title