Haberler

Moskova'daki Terör Saldırısı: Soru İşaretleri ve Güvenlik Hataları

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
27.03.2024 02:03

Rusya'nın başkenti Moskova'daki terör saldırısı ile ilgili çok fazla soru işareti var, fakat sorulması gereken asıl soru, savaştaki bir ülkenin bu derece feci bir güvenlik hatalarını nasıl yaptığı olmalı!

Öncelikle ABD'nin istihbarat paylaşımının ciddiye alınmaması, görmezden gelinmesi ve halkın gereksiz yere paniğe sürüklenmek istendiğinin ifade edilmesi çok ciddi bir hata.

Bahsedilmesi gereken bir diğer husus ise eğlence merkezinin güvenlik önlemlerinin olması gerekenden bile daha zayıf ve az olması. Ayrıca saldırganlar rahatlıkla mekana giriyor, bir süre girişteki insanları tarıyor, daha sonra konser salonuna giriyor ve burada saldırılarına devam ediyor. Akabinde ise bomba patlatıyor ve yangın çıkarıyor. Bütün bu eylemler esasında uzun bir süre gerektiren bir süreç. Bu süre zarfında saldırganların işi bitiyor ve hatta ellerini kollarını sallayarak mekandan ayrılıyorlar. Ama hala daha güvenlik güçleri piyasada yok.

Köklü bir emniyet ve istihbarat teşkilatına sahip bir ülke için bu yavaşlık ve zaafiyet şok edici. Aynı zamanda bu ülke savaşta olan bir ülke. Bu sebeple güvenlik güçlerinin ve istihbarat birimlerinin çok daha aktif ve hazır olması gerekmez mi?

Öldürülen Rus muhalif Navalni'nin cenaze töreninde bile daha çok Rus polisi vardı.

Muhtemelen Rus istihbaratı FSB'nin öncelikleri farklıydı, bütün mesaileri Ukrayna savaşı ve Putin'in muhaliflerini kontrol üzerine kurulmuştu. Fakat ne olursa olsun savaşta olan, güçlü bir imaj çizen başkan ve istihbarat birimlerinin olduğu bir ülkede asla böyle bir zaafiyet olmamalıydı.

title