Haberler

1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu

Güncelleme:

Havyarı nedeniyle ekonomik değeri çok yüksek olan ve 1970'ten bu yana Türkiye'deki sularda hiç görülmeyen mersin balığının Küçükçekmece Gölü'nde ölü olarak bulunması uzmanları hem sevindirdi hem de nesli tükenme tehlikesi altında olan balıkların ölmüş olması üzdü.

Küçükçekmece Gölü'nde son zamanlarda meydana gelen balık ölümleri üzerine yapılan incelemede, göldeki çözünmüş oksijen miktarının 0,4 mg/lt seviyesine kadar düştüğü tespit edildi. Göldeki ölü balıklar arasında nesli tükenme tehlikesi altındaki 2,5 ve 1,5 metre boylarında 2 mersin balığına da rastlandı.

"1970'Lİ YILLARDAN SONRA İLK KEZ GÖRÜŞMÜŞ OLMASI BÜYÜK BİR GELİŞME"

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölde ölü bulunan Mersin balıklarından incelemek üzere örnekler aldıklarını, bu incelemelerden sonra balıkların nereden geldiğini tespit edeceklerini söyledi.

Memiş, Mersin balıklarının Küçükçekmece Gölü'ne gelmiş olmasının önemli olduğunun altını çizerek, "Bu balıkların Marmara Denizi'nde de geziyor olması önemli. Bu balık Türkiye sularında artık yumurtlamıyor deniyordu. Özellikle Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü'nde 1970'li yıllardan sonra ilk kez görülmüş olması büyük bir gelişme. Halbuki bu balıklar var. Küçükçekmece Gölü'nde bu kadar büyük bir balığın görülmesi bu balığın hala sularımızda olduğunun göstergesidir." dedi.

1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu

"BELKİ İLK KEZ YUMURTLAMA YAPACAKTI AMA OLMADI"

Gölde bulunan Mersin balıklarının türünün "morina" olduğunu aktaran Prof. Dr. Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:"Mersin balıkları aslında dayanıklı balıklardır. Gölde ölü bulunan Mersin balıklarının birisi 2,5 diğeri 1,5 metre boyutlarındaydı. Balıkların dişi olması, yumurtalı olması, gölün su sıcaklığının fazla olması ve gölün kirli olması ölümlerini hızlandırdı. Balıkları bulduğumuz gün gölde oksijen oranı 0,4 mg/lt idi. Yani gölde hiç oksijen yoktu. Yumurtlamak için doğduğu nehire gitme zamanını bekliyordu. Küçükçekmece'de bulduğumuz mersin balıklarının her yıl yumurtalama şansı da yok. 3 yılda bir yumurtluyor bunlar. Onun için de sayıları giderek azalıyor. Gölde bulduğumuz balıklardan birinin 20'li yaşlarda olduğunu tahmin ediyoruz. Belki ilk kez yumurtlama yapacaktı ama olmadı."

"EKONOMİK DEĞERİ HAVYARI NEDENİYLE ÇOK YÜKSEKTİR"

Prof. Dr. Memiş, mersin balığının dinozorların da hayatta olduğu 200 milyon öncesinden bu yana varlığını sürdürdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:"Mersin balığının Morina, Rus Mersini ve Sivrişka türlerinin ülkemiz sınırlarında yaşadığını biliyoruz. Ülkemizde bulunan diğer 3 tür artık hiç görünmüyor. Bu balıkların doğal alanları çeşitli nedenlerle azaldı. Mersin balığının Türkiye'de avlanması koruma altında olması nedeniyle yasaklandı. Bu balıklar nehirlere girip yumurtlayıp tekrar denize dönüyorlar. Artık eskisi gibi yumurtlamak için bu nehirlere girmeleri zorlaştı. Yeşilırmak ve Kızılırmak'taki tahribatla sayıları çok azaldı. Sakarya Nehri'nde halen 90 kilometre içeriye girerek yumurtalarını bırakma şansları var. Su Bilimleri Fakültesi olarak buralarda Mersin balıklarının yaşayıp yaşamadığını sürekli takip ediyoruz. Tatlı suya ve akan suya ihtiyacı olan bir balık olduğu için kirli bir suya asla yumurtasını bırakmazlar. Bu balıklar dipten beslenirler. O nedenle nehir veya deniz dip yapısının temiz olması oldukça önemli. Mersin balıkları yeryüzünde önemli bir balıktır. Ekonomik değeri, havyarı nedeniyle çok yüksektir."

1970'ten bu yana Türkiye'de hiç görülmeyen mersin balığı Küçükçekmece Gölü'nde ölü bulundu

GÖLDEKİ KİRLENME BALIK ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

Marmara Denizi bağlantılı Küçükçekmece Gölü'ne yıllardır gelen atıkların dipte biriktiğini ve kirlenme nedeniyle canlılara zarar verdiğini belirten Memiş, "Göle tatlı su girişinin azalması nedeniyle kirlenme etkisini yaz aylarında artırıyor. Ayrıca gölde sıcaklığın artması ve kirlilik, balık ölümlerine neden oluyor. Gölde bulunan oksijen seviyesi su canlıları için yaşam ortamı oluşmamasına sebep oluyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Yaşam

Küçükçekmece Gölü Küçükçekmece Mersin Haberler

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Bakmadan Geçme

KIZILCIK ŞERBETİ SON FRAGMAN İZLE! Kızılcık Şerbeti 63. bölüm TEK PARÇA fragman! Doğa ile Fatih barışacak mı? #127916 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi Kimdir? Selahaddin Eyyubi hangi milletten? Bahar 12. bölüm izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Şaban Ataş cinayeti ne? Şaban Ataş'ı kim öldürdü? Müge Anlı canlı yayınında itiraf! 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Sözleri! En Güzel ve Anlamlı 19 Mayıs Mesajları 14 Mayıs TV Yayın Akışı #128250 Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Aziz Yıldırım yeniden aday olacak mı? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman? Aziz Yıldırım başkanlığa aday oldu mu? Özlem Savaş kimdir? Özlem Savaş kaç yaşında, nereli? Özlem Savaş biyografisi! Galatasaray şampiyonluk kupasını ne zaman alacak? #127942 Galatasaray Süper Lig Kupasını derbide mi alacak? Az önce deprem mi oldu? 14 Mayıs en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! 19 Mayıs niçin ilan edildi? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Neden Kutlanır? Sinan Ateş'in öldürülme görüntüleri! Sinan Ateş ne zaman öldürüldü? BARAJ DOLULUK ORANI 2024! İSKİ baraj doluluk oranı nedir? İstanbul baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? GELİNİM MUTFAKTA 14 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? ChatGPT'nin yeni yapay zeka modeli nedir? GPT-4o özellikleri neler?
Manşetlerden biri bomba! Aziz Yıldırım'ın Mourinho açıklaması dış basında geniş yankı buldu

Manşetlerden biri bomba! Aziz Yıldırım'ın Mourinho açıklaması dış basında geniş yankı buldu

500

Yorumlar (18)

eko imam:

herşey daha güzel olacak sadece izlemede kalın daha güzel günler sizleri bekliyor

23
10
yanıtYanıtla
Elazığın akıllısı:

Bunu anlamakta ne var demek ki 1970 te öldürüp denize atmışlar. . . vay be hala anlamıyorum 1970 ten şimdiye kadar en az 10 yıl geçmiş nasıl çürümemiş bu balık. . .

8
14
yanıtYanıtla
İzmirli:

Elazığın insanı sevecen ve espiri yeteneği çok yüksek. sende öylesin, güldürdün bizi. .

yanıt4
yanıt2
MECZUP:

İSTANBULU CAZİBE MERKEZİ YAPIP İNSANLARI BU ŞEHİRE YIĞARAK DENİZ VE GÖLLERİN KANALİZYASYONA DÖNÜŞMESİNE SEBEP OLAN SİYASETÇİLERDİR İSTANBULDA BIRAKIN YÜRÜMEĞE NERDEYSE ÖLENLERİ GÖMMEĞE YER KALMADI İSTANBUL BETON TARLASINA DÖNDÜ YAZIN BETONLARIN SICAKLIĞI SURATIMIZA VURUYOR BİRİLERİ BUNA BİR ÇÖZÜM BULMALI

20
1
yanıtYanıtla
bb:

sırf küçükçekmece gölünün temizlenmesi için bile kanal istanbul un yapılması şart. dibi balçık lağam dolu. su sürki, lasyonu olmadıkça imkansız temizlenmesi o yüzden kanal istanbul çekmece gölünün yaşaması demek

5
13
yanıtYanıtla
POTİN:

FABRİKALAR ATIK BOŞALTMIŞTIR GÖLE. ZATEN NE BULURSAK DERELERE GÖLLERE ATIYORUZ. DENETLEYEN YOK Kİ. . .

9
1
yanıtYanıtla
Aaaa:

Buyuk mendereste kurbağa bile yok birak baligi kime sikayet etsek fabrika sahibi onu görüyor sikayet boşa cikiyor

9
0
yanıtYanıtla
Hekimoğlu:

Balıklar nasıl sularda nefes alamaz hale geldiyse, termik santraller yüzünden bizde o hale geldik malesef. Sanayi ile ilgil tüm işlerde doğa birinci öncelik olmalı. . Ama nerdeeee. .

yanıt1
yanıt1
Havyarcı:

Mersin balığı altından kat ve kat değerlidir ama maalesef hassas bunlar, pis suda hemen olumsuz etkilenir.

9
0
yanıtYanıtla
Hasan huseyin:

Nerden geldiyse pisman olmaya bile yasami yetmemis...hakki olup olumune sebep olanlari allahim bildigi gibi yapsin

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title