Haberler

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

Adana İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Özsöyler, Verem Hastalığının Bulaşıcı Ancak Tedavi Edilebilir Bir Hastalık Olduğunu, Bu Nedenle de Verem Hastalarına "Direkt Gözetim Altında" Programının Uygulandığını Söyledi.

Adana İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Özsöyler, verem hastalığının bulaşıcı ancak tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, bu nedenle de verem hastalarına "Direkt Gözetim Altında" programının uygulandığını söyledi.

Adana'da geçen yıl 678 tüberküloz temaslısının korumaya alındığını ifade eden Dr. Özsöyler, hastalıkla daha etkin mücadele etmek amacıyla "Verem Savaş İl Konseyi" oluşturulacağını bildirdi. Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk pazar gününü takip eden haftanın halkın verem hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda eğitimini amaçlayan "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" olarak kutlandığını belirten Özsöyler, "Verem hastalığı bulaştırıcılığı olan mikrobik bir hastalıktır. Ancak tedavisi düzenli ve sürekli ilaç kullanımı ile mümkündür" diye konuştu.

Özsöyler, Adana'da "Direkt Gözetim altında Tedavi" (DGT) programına başlandığına dikkat çekerek, bu yöntemle ilgili şunları söyledi:

"Bu tedavi yöntemi; sağlık ocaklarının işbirliği ile verem hastasının gönüllü yakınlarından birine gerekli bilgi verilerek ilaçlarını her gün aynı saatte almasını sağlamaktır. Bu yöntem kullanılmaya başlandıktan sonra hastaların düzenli ilaç kullanma sayısında artış olduğu gözlendi. Bu tedavi yöntemi sürekli uygulanacak. 2006 yılında 475.yeni tüberküloz hastası tespit edildi. Yine 2006 yılında 3 bin 195 temaslı muayenesi yapıldı ve 678 tüberküloz temaslısı ilaçla korumaya alındı. Halen il genelinde 530 tüberküloz hastası tedavi görüyor. 2006 yılında toplam 72 bin 447.kişiye verem aşısı (BCG) yapıldı. Verem aşısının ilk aşılarla beraber yapılması gerektiğinden bebeklerin BCG aşılarının eksiksiz bir şekilde yapılması için bu aşının sağlık ocakları tarafından uygulanması büyük ölçüde sağlandı. Sağlık ocaklarında yapılan 2006 yılı toplam BCG aşı sayısı 66 bin 500'dür. BCG aşısının yüzde 85-90 oranında sağlık ocaklarında yapılmaktadır. 2007 yılında da BCG aşısının tamamının sağlık ocaklarında yapılması sağlanacak."

VEREM SAVAŞ KONSEYİ

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Özsöyler, verem hastalığıyla daha etkin mücadele için, Sağlık Müdürlüğü başkanlığında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Başkent Üniversitesi Hastaneleri, Adana Devlet, Numune ve Göğüs Hastaneleri, dört verem savaş dispanseri ve Adana Tabip Odasının katılımıyla "Verem Savaşı İl Konseyi"nin oluşturularak, daha etkin bir verem savaşı hedeflendiğini ifade etti. Dr. Özsöyler, "Verem hastalığıyla mücadelede iki önemli sorunla karşı karşıya bulunmaktayız. Birincisi, hasta ihbar sisteminin iyi çalışmamasıdır. Bundan dolayı verem hastalarının kontrollü bir şekilde tedavisi yapılamamaktadır. Bu sorununun Verem Savaşı İl Konseyi'nin çalışmaları sonucunda aşılması planlanmaktadır. Verem hastalığı ihbarı zorunlu bir hastalıktır. Yeni tespit edilen verem hastaları ister resmi, ister özel sağlık kuruluşu isterse özel hekimler tarafından tespit edilmiş olsun en kısa süre içerisinde telefon veya faksla Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilmelidir. İkinci önemli sorun ise verem hastalarının yanlış adres ve telefon bilgisi vermesidir. Hastaların hasta kayıt bilgileri kesinlikle gizli tutulmaktadır. Kendilerinden başkasına kesinlikle bilgi verilmemektedir. Bu nedenle verem hastalığı olan kişilerin isim, adres ve telefon bilgilerini doğru bir şekilde vermeleri büyük bir önem arz etmektedir. Dispanser-sağlık ocağı-hasta ilişkisi ancak doğru isim, adres ve telefon bilgileriyle mümkündür. Verem hastaları ve yakın temaslılarının muayene ve tedavi giderleri dispanserler tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Ayrıca tedavi bitiminden sonra da bu hastalar 2 yıl süreyle dispanserler tarafından takip edilmektedir. Direkt gözetim altında tedavi yöntemi, ihbar sisteminin ve sağlık kuruluşları arasında iletişimin olması ve İl Verem Savaşı Konseyi oluşturulması sayesinde daha verimli ve etkin bir şekilde sürdürülecektir" dedi.

Dr. Özsöyler, Adana'da, Kozan, Ceyhan, Karşıyaka ve Çifteminare Verem Savaş Dispanserleri ile Adana Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde verem savaşı hizmetinin devamlı ve ücretsiz olarak verildiğini, vatandaşların verem hastalığı ve tedavisi konusunda sadece bu hafta boyunca değil bütün bir yıl boyunca bilgilendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

(AB-AB-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title