Haberler

Tüsiad Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ: Türkiye Enerji Sıkıntısı ve Küresel Isınmaya Karşı Yeni Teknoloji Alanlarına Daha Fazla Yatırım Yapmalı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Tüsiad) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'nin Enerji Sıkıntısı ve Küresel Isınmaya Karşı Yeni Teknoloji Alanlarına Daha Fazla Yatırım Yapması Gerektiğini Söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'nin enerji sıkıntısı ve küresel ısınmaya karşı yeni teknoloji alanlarına daha fazla yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Yalçındağ, TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD tarafından oluşturulan 7. Teknoloji Ödülleri ve Kongresi ile ilgili tanıtım toplantısında bir konuşma yaptı. Küreselleşmeyle beraber bir yandan gerideki oyunculara fırsatlar doğarken bir yandan da dünyanın enerji sıkıntısı ve küresel ısınma gibi yeni tehditlerle karşı karşıya geldiğini anlatan Yalçındağ, şöyle konuştu: "Gerek AB gerek ABD, ekonomik ve sosyal açıdan tehditlere karşı hazırlıklı olmak üzere inovasyon ve araştırma politikalarını kamu ve özel sektör bazında yeniden gözden geçiriyor, yeniden şekillendiriyor. Türkiye'de bilgi ekonomisinin sunduğu fırsatlardan yararlanmak için bilgi toplumu olma yolundaki iddiasını hızla gerçekleştirirken belirttiğim tehditlere karşı hazırlıklı olabilmek için de yeni teknoloji alanlarına çok daha fazla yatırım yapmalı, ülkemizin gündemine bu konuyu öncelikli olarak yerleştirmelidir."

Yalçındağ, çığır açıcı nitelikte bilimsel çalışmalar yürüten araştırma kurumları ve bunları pazara yönelik ileri teknoloji ürünlerine dönüştüren rekabetçi bir sanayiye ulaşmanın, Türkiye'nin küresel rekabette ayakta kalmasına, üretkenliğini artırmasına, milli gelirini yükseltmesine ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağlamasına en önemli destek olacağının görülmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin (AB), daha rekabetçi olabilmek için oluşturduğu Lizbon Stratejisi'nin hedeflerine ulaşma konusunda beklenen başarıyı gösteremediğini anlatan Yalçındağ, Avrupa'nın, teknolojiye dayalı girişimcilik ve inovasyonu mümkün kılan mekanizmaları hayata geçirmekte yetersiz kaldığını görerek inovasyona açık pazarlar yaratılması için fikri haklar rejimi, yasal düzenlemeler, araştırma ve geliştirmeye ayrılan bütçenin artırılması, mali örgütsel yapılarda esneklik sağlanması gibi pek çok alanda reforma gittiğini ifade etti.

Yalçındağ, rekabet gücümüzün artırılmasında bu konuların dikkate alınmasının yanında AB'nin aksine sahip olduğumuz genç nüfusumuzu girişimci, bilim ve teknolojiyle barışık, yenilikçi bir kültürle yetiştirmemizin kritik önem taşıdığını söyledi. 2006 yılı dünya rekabetçilik yılında Türkiye'nin 61 ülke arasında Almanya, Hollanda ve İngiltere'nin önünde girişimciliğin yaygınlığı açısından 25'inci sırada, bilim ve teknolojiye gençlerin ilgisi açısından 30'uncu sırada, mühendis kalitesi açısından da 31'inci sırada yer almasının potansiyelimizi iyi değerlendirmek gerektiği konusunda bize önemli bir mesaj verdiğini anlattı.

"Teknolojide ülkemizdeki başarı hikayelerine kamuoyunun dikkatini çekmenin bu konuda duyarlılığın artırılması için önemli bir araç olduğuna inanıyoruz" diyen Yalçındağ, "Bu düşünceden hareketle, her ödül döneminde verilen ve sanayi kuruluşlarının başvurabildiği Teknoloji Büyük Ödülü ve Başarı Ödülleri'nin yanında bu yıl bir de Özel Ödül oluşturmaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

Yalçındağ, hem TÜBİTAK'ın Vizyon 2023 Projesi hem de AB 6'ıncı ve 7'inci Çerçeve Programında öncelikli olarak belirlenen ''Biyoteknoloji, Nanoteknoloji ve Nanobiyoteknoloji'' alanında bu yıl ilk defa ödül verileceğini ve bu teknolojilerde çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak yeni ürünler ve üretim yöntemleri dolayısıyla yeni ekonomik alanların yaratılacağını bildirdi.

Yalçındağ, gelecek teknolojileri veya uçveren teknolojiler arasında yer alan biyoteknoloji, nanoteknoloji ve nanobiyoteknolojinin 21. yüzyıla damgasını vurmasının beklendiğini ayrıca sağlık, ilaç, tarım, enerji, kimya, tekstil, madencilik, hayvancılık, çevre ve elektronik gibi çok geniş bir yelpazede uygulama alanı bulan bu teknolojilerde geliştirilen kapasitenin yakın gelecekte ülkelerin rekabet güçlerini etkileyeceğini sözlerine ekledi.

(ERÖ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title