Haberler

"Türkiye'nin Ermeni Soykırımı ile Suçlanması Yenilir Yutulur Değil"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15. Türk Tarih Kongresi'ne Katıldı. Kongrede Konuşan Başbakan Erdoğan, "Konu ile Alakası Olmayan Ülkelerin Türkiye'yi Ermeni Soykırımı ile Suçlaması Yenilir Yutulur Bir Şey Değildir."dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15. Türk Tarih Kongresi`ne katıldı. Kongrede konuşan Başbakan Erdoğan, ¨Konu ile alakası olmayan ülkelerin Türkiye`yi Ermeni Soykırımı ile suçlaması yenilir yutulur bir şey değildir.¨dedi.

Türk Tarih Kurumu`nun (TTK) objektif araştırmalar ile tarihin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkardığını ifade eden Başbakan Erdoğan, tarihin bitmiş bir süreç olmadığını, yaşayan bir süreç olduğunu ifade etti.

-TARİHSEL AKTÖR-

Türkiye`nin kökleri derin olan bir devlet olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan,¨Milletler iki sınıfa ayrılıyor. Bazı aktörlerin gücü dönemseldir. Şartlar değişince sahneden çekilirler.Bizim gücümüz dönemsel değildir. Biz kenarda kalamayacak kadar tarihi derinliği olan bir milletiz.Türkiye Cumhuriyeti gelip geçici bir dönemsel aktör değildir, tarihsel bir aktördür. Böyle bir millet tarihsel sorumluluklarından kaçamaz.

-BÖLGEDEN KENDİMİZİ SOYUTLAYAMAYIZ-

Türkiye`nin kendisini bögedeki gerginlikten soyutlaması mümkün değildir.Yaşanan bütün gelişmeler bizimle mutlaka ilgilidir.Etrafımızdaki tehkilere karşı uyanık olmak, gerekli tedbirleri almak bizim için gerekir. Aksi takdirde kendi menfaatlerimizi de koruyamayız. Bölgemizde ve dünyada, adaletin tesisi, barış ve istikrarın kalıcı hale getirilebilmesi için herkesin tarihin engin tecrübelerinden yararlanması şarttır¨dedi.

Başbakan Erdoğan, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için tarihsel geçmişin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi

-SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI-

Osmanlı arşivlerinin araştırmacılara açık olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan,¨Bizim kadar yüzü ak bir millete rastlamak nerede ise imkansızdır.Yinede siyasi nedenlerle tarihimizi karalamaya çalışanlar çıkıyor, çıkacaktır da. Ermeni soykırımı iddiasıda bunlardan bir tanesidir. Bizzat Ermenistan`a tarih komisyonu kurulmasını teklif ettim. Bu meselenin tarihçiler tarafından araştırılarak doğru şekilde ortaya koyulması gerektiğini belirttim.Olumlu bir cevap alamadık. Gereksiz şuçlamalardan, çekişme ortamından uzaklaşmak için bu konulara bilimin karar vermesi ve ardından siyasilerin devreye girmesi gerekir. Bu konu ile alakası olmayan ülkelerin Türkiye`yi Ermeni Soykırımı ile suçlamaları yenilir yutulur bir şey değildir.Tarihin, siyasi münazaralarından uzak araştırılması bölgede ve dünyada barışın sağlanması için çok önemlidir.¨diye konuştu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title