Haberler

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Ocak ayının önemli olayları: Danıştay 8. Dairesi, Türkiye Barolar Birliğinin meslek kurallarında yer alan avukatların 'başları açık'' görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

2013 yılının ilk ayına, Danıştay 8. Dairesinin avukatların mahkemelerde başörtüsüyle görev yapmalarına olanak tanıyan kararı damgasını vurdu. Yüksek Mahkemenin kararının ardından, avukatlar başörtüsüyle duruşmalara girmeye başladı.

Anayasa Mahkemesinin, MİT mensupları hakkındaki ceza soruşturmalarını Başbakanın iznine bağlayan düzenlemenin iptal istemini redettiği kararının da tartışıldığı ocak ayında, ayrıca çözüm süreci kapsamında BDP heyeti, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı, kaldığı İmralı cezaevinde ilk kez ziyaret etti.

"Anadilde savunma" ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan Kanun, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı. Paket kapsamında denetimli serbestlik tedbirlerinde yapılan değişikle yaklaşık 15 bin hükümlü ve 400'e yakın ağır hasta mahkum için tahliye yolu açıldı.

Türkiye ocak ayında, basın, sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini sonsuzluğa uğurladı. Şarkıcı Şenay Yüzbaşıoğlu, edebiyatçı Metin Kaçan, dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay, usta gazeteci Mehmet Ali Birand, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, yazar İsmet Kür ve sanatçı Ferdi Özbeğen'in ölüm haberleri ocak ayında art arda geldi.

Ocak 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ocak:

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye tarafından 22 Haziran 2012'de düşürülen Türk askeri uçağında şehit olan Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un ailesinin yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.

2 Ocak:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yıl dolayısıyla yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Sadullah Ergin, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Hasan Dengiz ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Abdullah Arslan katıldı.

Başbakan Erdoğan, Ankara'da düzenlenen Aile ve Sosyal Politikalar Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 3 çocuk isteğine ilişkin, "En az üç çocukla beraber güçlü aileler istiyoruz. Bir çocuk iflas, iki çocuk da iflas demektir. Üç çocuk olursa yerinizde sayarsınız. Bu ekonominin kuralıdır. Genç nüfus olarak kardaydık ama yavaş yavaş yaşlanıyoruz. Nüfus artış hızımız ikiden üçe çıkmalıyız. Bu hassasiyetimizi lütfen hafife almayın. Bunu dalga dalga yaygınlaştırmamız lazım" dedi.

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Eğitimciler Birliği Sendikasının (Eğitim-Bir-Sen) yurt genelinde düzenlediği "sivil itaatsizlik" eylemi kapsamında bazı öğretmenler serbest kıyafetleriyle derse girdi.

3 Ocak:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat şoruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, İmralı'da hükümlü olan teröristbaşı Abdullah Öcalan ile görüştü.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, milletvekillerinin teröristbaşı Öcalan'la görüşmesine ilişkin, "Şayet arzu edilen istikamette süreç gelişir ise bu hadiseler de gelişerek devam edebilecektir ama aksi takdirde bu sürecin, yapılan bu görüşmenin farklı noktalara çekilmesi, istismar edilmesi, yanlış amaçlar için kullanılması halinde ise bunun devamı gelmeyecektir, tabii olarak. Tabii aslolan burada, Türkiye'de uzun yıllardır devam eden ve bu ülkeyi de bu milleti de rahatsız eden terör illetinin ortadan kalkmasıdır. Bu amaca hizmet edecek olan her türlü yol, yöntem meşru dahilinde değerlendirilecektir" dedi.

5. Büyükelçiler Konferansı'nda bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de yaşananlara değinerek, "Barışın tesisi için çabalarız ve çabalıyoruz ama her an, her imkanımızla savaş için hazırız" dedi.

4 Ocak:

"Sev Kardeşim" ve "Hayat Bayram Olsa" gibi şarkılarıyla Türk pop müziğinin unutulmazları arasına giren Şenay Yüzbaşıoğlu, geçirdiği rahatsızlık sonucu İstanbul'daki evinde 61 yaşında hayatını kaybetti. 70'li yıllarda pek çok hit olmuş şarkıya imza atan, seslendirdiği eserler dönemin pek çok filminde de kullanılan şarkıcı, eşi Şerif Yüzbaşıoğlu'nun 1981 yılındaki vefatının ardından müzik yaşamını bitirmişti.

5 Ocak:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İmralı görüşmelerine ilişkin, "AK Parti'ye yeni kredi açıyoruz, sorunu çözün" dedi. Görüşmelerde dört temel ilke olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Samimi ve dürüst olun, gizli ajandanız olmasın, angajmana girmeyin, muhalefete ve millete bilgi verin" diye konuştu.

6 Ocak:

Gana'dan Dubai'ye altın taşıyan kargo uçağının, yakıt ikmali ve personel değişikliği için indiği Atatürk Havalimanında 4 gündür eksik evrak nedeniyle bekletildiği ortaya çıktı. 140 milyon lira değerinde altın taşıyan uçağın çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Uçak gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından, Dubai'ye hareket etti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Terör sorununu çözmek için AK Parti'ye yeni kredi veriyoruz" sözlerine tepki gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kendisi muhtac-ı himmet bir dede, nerede kaldı gayrıya himmet ede... Sen nereye kredi vereceksin, sen krediye muhtaçsın. Hangi krediyi vereceksin 'Bu işin çözüm yeri Meclis'tir' diyor. Meclis'te bununla ilgili bugüne kadar çok bilgiler verildi. Fakat yenilen pehlivan güreşe doymamış. Bunlar, buna doymuyor" dedi.

7 Ocak:

"Balyoz Planı" davasına ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi. Mahkemenin bin 435 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, "Tüm dijital belgelerin gerçek olduğu kanaatine varıldığı için bilirkişi heyeti oluşturulmadığı" belirtildi. Kararda, "Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması, darbe harekatını, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı" denildi.

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında "tanık" sıfatıyla ifade verdi.

8 Ocak:

"Ağır Roman" adlı kitabın da yazarı olan tanınmış edebiyatçı Metin Kaçan, Boğaziçi Köprüsünden atlayarak intihar etti. 1988 yılından beri pek çok roman, öykü ve karikatür çalışmasına imza atan Kaçan'ın cesedi, 13 gün sonra Beylikdüzü Dereağzı Mahallesi Derya Sitesi sahil kısmında bulundu.

Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Ege ve Marmara'da geniş bölgede hissedildi. Vatandaşlar arasında paniğe neden olan depremde, can ve mal kaybı olmadı.

9 Ocak:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunduğu Nijer'de, İmralı görüşmelerine ilişkin, "Biz daha önce de söyledik; 'operasyonlar konusunda bölücü terör örgütüyle mücadelemiz sürecektir fakat siyasi uzantısıyla müzakereleri yapabiliriz' dedik. Şu anda da aynı noktadayız ve bu konuyla ilgili samimiyetimiz son günlerde attığımız adımlardır. Bizim buradaki tek ifademiz daha önce de söyledik, biliyorsunuz. Bölücü terör örgütünün kadrolarının ülkeyi terk etmesidir" dedi.

Yükseköğretim Kurulunun elektronik paylaşım sistemine ("ebys.yok.gov.tr") siber saldırı düzenlendi. Siber saldırı sonrasında, YÖK'e ait gizlilik taşıyan bazı bilgi ve belgeler internet ortamında yayımlandı. YÖK, saldırı sonrasında suç duyurusunda bulundu.

12 Ocak:

Antalya'da sağanak ile saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle özellikle Konyaaltı sahilinde denizdeki dalga yüksekliği 5 metreye kadar yükseldi. Sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı, yollarda su birikintileri oluştu.

Bodrum'a bağlı Turgutreis beldesinde de sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi. Beldede bulunan bazı narenciye bahçeleri su altında kaldı, cadde ve sokaklarda yoğun miktarda su birikintileri oluştu, rögarlar taştı.

13 Ocak:

Kilis'in, Akçabağlar köyü yakınlarındaki bir tarlaya top mermisi düştü. Suriye'den ateşlendiği sanılan top mermisi, sınırdaki Akçabağlar köyünde zeytin ağaçlarının bulunduğu tarlaya denk geldi. Alanda 1-1,5 metre derinliğinde, 7-8 metre genişliğinde bir çukur oluştu.

14 Ocak:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumlarında tutuklu bulunan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve MHP Milletvekili Engin Alan'ı ziyaret etti. Bahçeli, "Terörle mücadelede üstün bir vazife şuuru gösteren, Türk milletinin varlığını bulunduğu komuta kademelerinde gururla sahiplenen bir değerli şahsiyetin bugün karşı karşıya kaldığı muamele, esef ve üzüntü vericidir" dedi.

16 Ocak:

Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in cenazeleri, THY'nin tarifeli seferiyle Diyarbakır'a getirildi.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2002 yılında 13 yaşındaki N.Ç'nin, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandığı gerekçesiyle aralarında devlet memurlarının da bulunduğu 26 kişi ve küçük kızı pazarladıkları öne sürülen 2 kadın hakkında açılan davada, Yargıtay'ın "kısmi bozma" kararı üzerine yeniden karar verdi. Yerel Mahkeme, 26 sanıktan 25'ini 7 ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırdı.

Dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay (84), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Dünya çapında birçok ödüle layık görülen ve eserleri dünya müzelerinde sergilenen Burhan Doğançay'ın cenazesi, vasiyeti üzerine 19 Ocak'ta Muğla'nın Turgutreis beldesinde toprağa verildi.

-Mehmet Ali Birand hayatını kaybetti-

17 Ocak:

Usta gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand, 72 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Birand'ın vefat haberini, oğlu Umur Ali Birand kamuoyuna duyurdu. Gazeteci yazar Birand, 19 Ocak'ta Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı cenaze töreni, basın, siyaset, iş, spor ve sanat camiasından sevenlerini bir araya getirdi.

Anayasa Mahkemesi, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını başbakan izni şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptal istemini reddetti.

12 Eylül Askeri Darbesi'ne ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davada mahkeme, sanıklardan Şahinkaya'nın tutuklanmasına yönelik talebi reddetti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu, çok sayıda olayı kapsayan "Umut" operasyonuna ilişkin davayı bir kez daha karara bağladı. Mahkeme, Yargıtay'ın daha önceki hükmü bozmasının ardından tekrar görülen davada 3 sanığı "yasadışı Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu" örgütünü kurmak ve yönetmek suçundan 12 yıl 6'şar ay, 5 sanığı ise aynı örgüte üyelik suçundan 6 yıl 3'er ay hapse mahkum etti. Uğur Mumcu'ya ait 06 YR 245 plakalı aracın enkazının da mirasçılarına iadesine karar verildi.

Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez için Diyarbakır'da cenaze töreni düzenlendi. Cenazeler törenin ardından memleketlerine gönderildi.

-Avukatlara gözaltı-

18 Ocak

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve Yayınevinde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin dava kapsamında, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasına karar verdi.

İstanbul, İzmir ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 7 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda, Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneğine bağlı 15'i avukat 85 kişi gözaltına alındı.

19 Ocak:

Akademisyen Prof. Dr. Toktamış Ateş (69), bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

20 Ocak:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı Nizip'teki çadırkenti ziyaret etti. Erdoğan, "Biz Suriye'nin an be an, gün be gün zafere doğru ilerlediğini görüyoruz. Kahraman Suriye halkının namusu için, şerefi için, istiklali, hürriyeti ve istikbali için ortaya koyduğu direnişten en az sizler kadar gurur duyuyoruz. Bu haklı mücadeleniz bugün ya da yarın, belki yarından da yakın zafere ulaşacaktır" dedi.

Türkiye'nin Suriye'den gelebilecek olası füze ve uçak saldırısı tehdidine karşı NATO'dan istediği Patriot füze savunma sistemlerini taşıyan ilk gemi, İskenderun Körfezine geldi.

21 Ocak:

Marmara Depremi'nin ardından özellikle çocuklarda deprem bilincini aşılamak için çalışan ve kamuoyunda "Deprem Dede" olarak da bilinen Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara (71), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanma istemiyle hakimliğe sevk edilen şüpheli 9 avukat, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklandı.

Ölümü, "Çaresizlik, son duyduğum azap olacak, ecelin parmakları nabzıma değdiğinde..." dizeleriyle anlatan usta yazar İsmet Kür, 96 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

22 Ocak:

Galatasaray Üniversitesinin Ortaköy'deki 142 yıllık tarihi binasında çıkan yangın itfaiyenin yaklaşık 4,5 saat süren müdahalesinin ardından söndürüldü. Binanın büyük bir bölümünü kullanılamaz hale getiren yangının elektrik kontağından çıktığı belirlendi. Ölen ya da yaralanın olmadığı yangında, çatısında çökme meydana gelen bina kullanılamaz hale geldi. Yangında, çok sayıda tarihi öneme sahip eser ve kitap kül oldu.

24 Ocak:

Bakanlar Kurulu üyelerinde değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamayla duyurulan değişiklikle, İçişleri Bakanlığına AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanlığına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanlığına AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Sağlık Bakanlığına da AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi.

Mısır Çarşısında 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuksuz yargılanan sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Selek hakkında yakalama kararı da çıkardı.

Danıştay 8. Dairesi, Türkiye Barolar Birliğinin meslek kurallarında yer alan avukatların "başları açık" görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Kararın ardından Avukat Şule Dağlı Gökkılıç, ilk kez başörtülü olarak, 25 Ocak'ta Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki bir davaya görevli avukat olarak katıldı.

27 Ocak:

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, patriot hava savunma sistemine ilişkin, "Saldırı amaçlı değil, savunma amaçlıdır. Türkiye'ye hiç kimsenin bir saldırı amacı yoksa, bu sistemlerin hiçbir zaman kullanılma ihtimali de olmayacaktır" dedi.

-Oramiral Nusret Güner kendi isteğiyle emekliye ayrıldı-

28 Ocak:

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in emeklilik isteminin kabul edildiği bildirildi.

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocukları, annelerinin vasiyetname gereği alması gereken miras payını almadığı iddiasıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İş Bankasına 1 milyar dolar talepli ihtarname çekti.

Kendine has üslubuyla 80'lere damgasını müzisyen Ferdi Özbeğen, 72 yaşında hayatını kaybetti. 12 yıldır kanser tedavisi gören sanatçı, müzikal yaşımına 28 plak sığdırdı. "Sohbet" adlı plağıyla "Altın Plak", "Mutluluklar" ile de "Platin Plak" ve "Altın Piyano" ödüllerini kazandı.

29 Ocak:

Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından tekrar görülen davada, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında, tüzüğündeki "cemevlerini ibadethane" olarak niteleyen maddesi nedeniyle açılan kapatma davasını yeniden reddetti. Gerekçeli kararda, İzmir'de bir kişinin, nüfus cüzdanında "İslam" yerine "Alevi" yazılması için açtığı davanın reddedilmesi nedeniyle Türkiye'nin AİHM'de mahkum olması da örnek gösterildi.

-Anadilde savunma hakkı-

30 Ocak:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muvazzaf subayların yargılanması ile ilgili yeni bir düzenleme yapmaya ihtiyaç olmadığını bildirerek, "Tutuksuz yargılama süreci devam edebilir. Ondan sonra hükmü verirsiniz. Ondan sonra da hükmün gereği icra edilir. Üçüncü yargı paketinin bu konuda yeterli olduğuna inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "anadilde savunma" ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan yasayı onaylandı. Düzenlemeyle denetimli serbetlik tedbirlerinin yeniden belirlenmesi nedeniyle 15 bin hükümlü ve 400'e yakın ağır hasta mahkum için tahliye yolu açıldı.

31 Ocak:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonlarda yayınlanan aylık konuşmasında format ve isim değişikliğine gidildi. Her ayın sonunda yayınlanan "Ulusa Sesleniş" konuşması, bundan böyle "Millete Hizmet Yolunda" adıyla yayınlanacak.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 10 baro yöneticisi hakkında, Balyoz davası sürecinde yaptıkları açıklamalar sebebiyle, "yargı görevini yapanı engellemeye teşebbüs" suçundan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, belediye bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı ve kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Danıştay Türkiye Politika Güncel Haberler

title