Haberler

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer:

Banvit Firmasının, Helal Gıda Çalışmalarını Maliyeti Arttıran Bir Unsur Olarak Görmesini Değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Helal Yürütme Kurulu Başkanı Kemal Özer "Tüketicilerin Temel Bilgi Edinme Haklarından Biri Olan Helal Uygulamasından Rahatsız Olan Banvit Firmasının Ürünlerine Artık Güvenmiyoruz" Dedi.

Banvit firmasının, helal gıda çalışmalarını maliyeti arttıran bir unsur olarak görmesini değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Helal Yürütme Kurulu Başkanı Kemal Özer "Tüketicilerin temel bilgi edinme haklarından biri olan helal uygulamasından rahatsız olan Banvit firmasının ürünlerine artık güvenmiyoruz" dedi.

Kemal Özer yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi.

"Üretilen tüm mal ve hizmetlerin, inanç ve değerlere uygun olarak üretilmesini talep ve üretilen mal ve hizmetin içeriğini öğrenmek, tüketicinin temel ve evrensel tüketici haklarından biridir. Bu hak, 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi ile kabul edilen "bilgilenme" hakkının ayrılmaz bir parçasıdır.

Yahudi toplumu tarafından tüm dünya ile birlikte ülkemizde de yıllardır uygulanan Kosher Sertifikası, Musevi inancının bir parçasıdır ve en doğal haklarıdır. Türkiye ile birkaç ülke hariç Musevi, Hristiyan, Budist, Hinduist ve Müslüman inançlarına sahip dünya ülkelerinin tümünde uygulanan Helal Sertifikası'nın Türkiye'de uygulanmasına karşı çıkmak, olsa olsa kendi ürünlerine güvenmemekten kaynaklanır. İslam inancının gerekliliklerini karşılamaktan uzak ürün üreterek helal tüketimi ifsat etmeyi sürdürmek

için bugüne kadar Ramazan vb. zamanlarda tüketiciler üzerinden vurgunculuk yaparak haraç kesenler, aynaya bakınca herkesi kendileri gibi zannetmektedirler. Helal sertifikası uygulamasına 'haraç kesme', tabirini kullanmak, kullananın inanç ve değerleri hakkında ipuçları vermektedir. Helal ürün tüketmek, hangi din ve inanış mensubu olursa olsun, bütün tüketicilerin temel hakkıdır.

Helal mal ve hizmetlere karşı çıkan üretici ve sağlayıcıların, bu tepkilerinin anlamı olsa olsa; "bugüne kadar inanç, sağlık ve güveni ihlal ederek üretim yapıyorduk, bu helal işi de nereden çıktı, yağma düzenimize engel olmayın" çığlığıdır. Banvit firması, Müslüman ülkelere ürün ihraç ederken Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan İslami usullere göre kesim belgesi almayı ihmal etmemekte ama Türkiye pazarında helal sertifikayı bir haraç olarak değerlendirmektedir. Yoksa Banvit, Türkiye'de yaşayan ve büyük

çoğunluğu Müslüman olan tüketiciyi, Müslüman olmamakla mı itham etmekte, öyle mi zannetmektedir?

Ülkemiz tüketicilerinden özür dileyene kadar Banvit firmasının ürünleri, "güvenilmez" ürünler listesinde en başta yer alacaktır. Derhal tüketiciden özür dilenmemesi halinde Tüketiciler Birliği tarafından, Banvit firmasının ürünleri ile ilgili olarak tüketimden gelen gücümüz harekete geçirilecek ve bu firmanın ürünlerine yönelik olarak katı bir boykot başlatılacaktır."

BANVİT GENEL MÜDÜRÜ GÖRENER: ''BANVİT KESİNLİKLE 'HELAL ÜRETİM'E İTİRAZ ETMEDİ, ETMEZ DE''

Öte yandan kendilerine yapılan eleştirilere cevap veren Banvit A.Ş. Genel Müdürü Ömer Görener, Banvit'in kesinlikle ''Helal üretim''e itiraz etmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Görener, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

"Banvit A.Ş. olarak yıllardır İslami usullere uygun olarak kesim yapıyor ve dinimizin vecibelerini her zaman yerine getiriyoruz. Ne zaman bir tüketicimiz bu meseleyi sorgulasa ona 'Diyanet İşleri Başkanlığımızdan aldığımız helal fetvasını ulaştırıyoruz. Fakat dinimizi ticari emellere alet etmemek adına ürün ambalajlarımız üzerinde bu beyana yer vermiyoruz.

Banvit kesinlikle "Helal üretime" itiraz etmedi, etmez de. Bizim itirazımız yıllardır İslami usullere uygun olarak kesim yapmamıza rağmen, yarın 'Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan başka bir kuruluştan, hem de bedel ödeyerek 'Helal Sertifikası' alacak olmamızın söz konusu olmasıdır.

Ortaya çıkacak yanlış anlaşılmaları gidermek amacıyla resmi veya yarı resmi bir kuruluşun helal sertifikasını "bir bedel karşılığı" vermesine karşı olduğumuzu, bu düşüncemizin helal üretimle bir bağlantısının olmadığını belirtmek isteriz."

(BGO-BGO-BA-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title