Haberler

Torosları "Avcı" Böcekler Koruyor

Toroslarda ormanların korunması için en az yangın kadar zararlı olan canlılara karşı "predatör" adı verilen avcı böcekler görev yapıyor Mersin Orman Bölge Müdürü Baca: "Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcekler kanser gibi tedavi edilmediği takdirde ormanlarda kurtarılması güç sorunlara yol açıyor"

MUSTAFA ÇİFTÇİ - Toroslarda ormanların korunması için en az yangın kadar zararlı olan canlılara karşı "predatör" adı verilen avcı böcekler görev yapıyor.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çam ağaçlarına en çok zararı böceklerin verdiğini ifade etti.

Zararlı böceklerin tırtıllarının yapraklara zarar verdiğini ve ağaçların büyüme kaybına uğradığını belirten Baca, şunları söyledi:

"Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz sahillerinde hava sıcaklığı nadiren 6 derecenin altına düştüğünden böcekler sürekli beslenebilmekte ve ağaçlar aşırı derecede zarar görmektedir. Böceklerin zararından dolayı ağaçlar adeta yanmış gibi görünüyor. Son yıllarda yayılımı artan zararlı türlere karşı mekanik, kimyasal, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Kimyasal ilaçların çevre kirliliğine yol açması ve hedef canlıdan başka diğer canlılara da zarar vermesi, biyolojik mücadeleyi ön plana çıkarıyor."

Zararlı böceklerle mücadelede "predatör" adı verilen avcı böcekleri kullanarak ormanlarda çevre dostu bir koruma sağladıklarını vurgulayan Baca, şöyle devam etti:

"Tarihten bu yana görkemli ağaç yapısıyla adından sıkça söz ettiren Toroslar'daki orman varlığını geliştirmek ve kalitesini artırmak için yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu noktada karşımızda büyük bir engel teşkil eden kabuk böceklerine karşı onun parçalayıcısı olan 'predatör' veya 'avcı' adı verilen böcekleri üretip doğaya bırakıyoruz. 2009 yılında kurduğumuz laboratuvarda bugüne kadar 17 bin 285 böcek üretilip doğaya bırakıldı. 2013 yılında ise 2 bin 505 böcek üretildi. Şimdi peyderpey bunları doğaya bırakacağız."

Baca, avcı böceklerin özellikle Toroslar'da sıkça rastlanan çam, sedir, göknar gibi ağaçları kurutan böcekleri yiyerek zararlı sayısını azalttığını vurguladı.

Böcek zararlarının kamuoyunda çok fazla bilinmediğini dile getiren Baca, "Böcek zararları, aslında dumansız yangın demektir. Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcekler kanser gibi tedavi edilmediği takdirde ormanlarda kurtarılması güç sorunlara yol açıyor. Biz de o yüzden orman zararlarına karşı etkin gibi bir mücadelenin içerisindeyiz" dedi. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Marmara Türkiye Mersin Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title