Haberler

Terminatör Böcek Göreve Hazır

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Çam Kese Böceğine Karşı Biyolojik Savaş Başlattı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarda ağaçların yapraklarını kemiren, insanlarda alerjik kaşıntaya, hastalıklara neden olan çam kese böceğine karşı biyolojik şavaş başlattı. Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuarı'nda üretilen ve çam kese böceği yiyerek beslenen Calosoma Sycophanta isimli yırtıcı böcekler ormana bırakıldı.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, düzenlediği basın toplantısında, çam ağaçlarında bahar aylarında artan beyaz keseleri gören vatandaşların 'Ağaçlar kuruyor' diye kendilerini aradığını belirtti. Ormanların korunmasında zorunlu olmadıkça kimsayal mücadeleye yer verilmediğini belirten Çiftçi, "Ormanların korunmasında biyolojik mücadele veriyoruz. Şimdiye kadar bu mücadelede 2009 yılında 748 bin 994 adet, 2010 yılında ise 931 bin 545 adet çam kese böceği yumurta koçanları toplanmıştır. 2005 yılından bu yana oluşturduğumuz dört calosoma Laboratuarımızda 64 bin 106 adet bu yırtıcı böcekten üretip çam kese böceğine karşı mücadele veriyoruz" dedi.

Çam kese böceğine karşı etkin olan guguk kuşu, çam baştankarası, büyük baştankara kuş türlerinin çoğalması için 2005 - 2010 yıllarında ormanlık alanlarımıza 9 bin adet kuş yuvası astıklarını söyleyen Çiftçi, "Bu yıl 3 bin 500 kuş yuvası daha yaptıracağız. Böceğin etkili olduğu 570 bin hektarlık alanda bu böcekle entegre bir yöntemle mücadele ediliyor. Doğal denge sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

İbrahim Çiftçi çam kese böceklerinin Ege ve Akdeniz bölgelerinde çok yaygın olduğunu anlatırken "Çam kese böceğine karşı gerekli mücadeleyi veriyoruz. Laboratuarlarımızda çifleştirerek ürettiğimiz calosomalar toprağın altında 3-4 yıl yaşıyor. Ayrıca etrafı su ile çevrili oluşturduğumuz hendeklerin içine topladığımız mak keselerini atarak burada Prix Cavutata türü sineklerin çoğalmasını sağlıyoruz. Hendekte çoğalan sinekler gidip yumurtaların çam kese böceklerinin üzerine bırakıp onların yok olmasını sağlıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title