Haberler

Tema Onursal Başkanı Karaca: " Toprakları Bitirdik"

Samsun'un Bafra İlçesine Gelen Tema Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca Toprağa Sahip Çıkarak Gelecek Nesillere Örnek Olunması Gerektiğini Belirterek, "Bugün Ekonomik Olarak Son Varlığımızı Kullanıyoruz, Toprakları Bitirdik" Dedi.

Samsun'un Bafra ilçesine gelen TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca toprağa sahip çıkarak gelecek nesillere örnek olunması gerektiğini belirterek, "Bugün ekonomik olarak son varlığımızı kullanıyoruz, toprakları bitirdik" dedi.

Bafra Karnaval Pastanesi'nde TEMA Bafra gönüllü temsilcileri tarafından karşılanan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, basın toplantısı düzenledi. "Topraktan daha fazla güç almak için toprağı sömürmüşüz" diyen Karaca, " Toprağımızdan, vereceğinden daha fazla istiyoruz. Böyle durumda toprakta 'vermem' diyor. Biz bu işi gübre ile kolay bulduk zannediyoruz. Ancak, gübreyi de topraklarımızda fazla kullanır olduk. 'Biz sana ilaç koruz toprak, toprak sen hiç merak etme, biz seninle dost olarak yaşarız' diyoruz. Toprağı sömürdük, toprağın canı bitti. Erozyonla üst toprağı kaybettik. Dünyada 26.5 milyon üst toprak kaybedildi.Türkiye'de ise; 14 milyar derecedeki toprak alanını bu gidişle kaybeder duruma geldik. Aşırı sulama, gübreleme, bilinçsiz ilaçlama, koruma tedbiri almadan toprağın canını aldık. Toprak için yapılan bilinçsiz hareketler karşısında huzursuzum. Bu yüzden dostlarımın isteği üzerine kendimde sakal bıraktım" dedi.

TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, "Japonlar kendi pirinç ithalatlarını karşılıyorlar ama kıtlanınca 2-3 sene ithalatı sağlayınca kendileri toprağı kandırmak istemişler. Japonlar bu konuda duyarlı bir şekilde dünya genelinde insanların toprak adına bir şeyler kazanması için çalışıyor. Çiftçilerimize toprak konusunda duyarlı çalışma göstererek destekli çalışma yapmalıyız. Örneğin süspansiyonlar toprak adına ön plana çıkmalıdır" diye konuştu.

Karaca,"Toprağa sen bizim canımızı aldın demeyelim. Toprağa sahip çıkarak gelecek neslimize örnek olalım. İnsanlar kendi geleceklerini tüketiyor. Bugün ekonomik olarak son varlığımızı kullanıyoruz. Küresel ısınma sayesinde de topraklarımızda tarım adına zor günler yaşayacağız. Türkiye küresel ısınmadan uzak dursun diye çalışma başlattık. Türkiye'de en büyük sıkıntı ileriye dönük kuraklık görülüyor. Yaptığımız ekonomik çalışmalarla en güzel ve ideal noktaları gelecek için örnek haline getirmeliyiz.

Türkiye için tarım adına örnek çalışma ile hedefi yakalarız" şeklinde konuştu.

(NA-MAY-RA-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title