Haberler

Tema Bölge Toplantıları

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (Tema) Ege Bölgesi İl Temsilcileri Toplantısı Bugün Aydın'da Yapıldı.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Ege Bölgesi İl Temsilcileri Toplantısı bugün Aydın'da yapıldı. Aydın Ticaret Odası Toplantısı Salonu'nda yapılan toplantıya Aydın İl Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, Aydın Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, TEMA İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak ve Manisa il temsilciliklerinden katılan yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, 16 yıl önce kurulan vakfın mevcut 335 bin olan üye sayısını bir milyonun üzerine çıkarmak istediklerini söyledi.TEMA'nın daha aktif olabilmesi için ilçe, belde, köy ve tüm okullarda teşlilatlanması gerektiğini ifade eden Özdemir; mülki amirler ve yerek yöneticilerin katkılarıyla toplumda doğa, çevre, toprak, su ve ekosistem bilincinin oluşturulması için çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. TEMA'nın öncelikli hedefin toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmak olduğunu belirten Özdemir, "TEMA bu hedef doğrultusunda siyasi güçleri, doğal varlıkların yok edilmesi ve erozyon sorununa çare bulmadan iktidar olamayacaklarına inandırma çabasındadır. Bu nedenle erozyon sorununa karşı duyarlı, bilinçli ve etkin bir kamuoyu oluşturmaya çalıştırmaktayız. TEMA, ülkemizin en değerli hazinelerinden birinin toprak olduğunun bilincindedir. Bu nedenle, orman, çayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının, doğanın korunması ve erozyonun önlenmesi konusunda, belli bir devlet politikasının gerekli ve zorunludur. Bu hedeflere ulaşmak ancak teknik yönden yeterli bir kadro, teşkilat ve mali imkanlarla mümkündür. Toprak erozyonu nedeniyle hızla yok olan tarım alanlarının ve meraların verimliliğinin arttırıldığı koşulda, kırdan kente göçün önlenebileceğine inanıyoruz" dedi.

Küresel ısınmayı önlemek için ormanlık alan varlığının büyük önem taşıdığına değinen Çevre ve Orman İl Müdürü Veli Yorgalı da, bu noktadan hareketle yurt genelinde ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliği ilan edildiğini hatırlattı. 2008-2012 yılları arasında toplam 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışmaları yapılacak olduğunun altını çizen Yorgalı, "İlimizde de 2007-2008 ağaçlandırma sezonu içersinde toplam 700 hektar alanda başlattığımız çalışmalar hızla devam ediyor. Bununla birlikte özel ağaçlandırma sahası projelerimiz de sürdürülüyor. Hedefimiz bu çalışmaları vaktinden önce tamamlamaktır. Diğer taraftan il genelindeki 45 bin hektarlık alanda toprak erozyonu çalışmalarımızı DSİ ile birlikte sürdürüyoruz. Bugüne kadar 25 bin hektarlık bölgedeki çalışmalarımız sona erdi. Ayrıca ilimizdeki ağaç varlığını artırmak için yıllardır boş duran hazine arazilerini ağaçlandırmak için çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız sırasında kamu kuruluşu olarak bir kendimizi topluma iyi anlatamıyoruz.Ama TEMA'da gönüllülük esas alındığı için bunlar başarılabiliyor. TEMA yurt genelinde devam eden eğitim ve sosyal faaliyetleriyle Bakanlığımıza ormancılık ve çevre konusunda ciddi katkılar sağlıyor" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından toplantıda TEMA il teşkilatları arasında karşılıklı görüş alış-verişlerinde bulunuldu. Bugün aynı anda beş ayrı il merkezinde 30 il temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen bölge toplantılarında alınan sonuçların vakfın genel merkezine iletileceği ve yapılacak değerlendirme sonuçlarının kamuoyuna duyurulacağı belirtildi. İki gün devam edecek toplantı kapsamında yarın Aydın ve ilçelerinde doğal sit alanlarına gezi düzenleneceği öğrenildi.

(MB-YK) 26.04.2008 16:00 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title