Haberler

TBMM Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu İstanbul'da

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ı ziyaret etti.

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ı ziyaret etti.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda gerçekleşen ziyarette, Komisyon Başkanı Reşat Petek ile komisyon üyeleri Selçuk Özdağ, Mihrimah Belma Satır, Ravza Kavakçı Kan, Zekeriya Birkan, Hüseyin Kocabıyık, Serkan Bayram ile Emine Nur Günay hazır bulundu.

İrfan Fidan, olayın ilk saatlerinden itibaren savcılar ve hakimlerin olayın vahametini anladığını ve tavrını ortaya koyduğunu söyledi.

Emniyet yetkililerinin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştüklerini anlatan Fidan, "Kendisi de Meclis'e geçmek üzereydi. 'Vatanınızı savunun, devletinize, milletinize sahip çıkın. Soruşturmaları başlatın, gereğini yapın' talimatı üzerine kendilerine gereğinin yapılacağını arz ettim. Basın mensuplarını aradık. Bunun bir hain darbe girişimi olduğunu, arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün bulunduğunu, kastedilenin Türkiye Cumhuriyetinin birlik ve bekası olduğunu, el birliğiyle vatanımızı savunacağımızı bildirip bunu yaymalarını izah ettik." diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fidan, İstanbul'u 3 bölgeye ayırdıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Üç başsavcı vekili arkadaşım dahil olmak üzere, yanımda yeteri kadar cumhuriyet savcısı olmakla birlikte. Mekanize 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında Özkan Aydoğdu başkanlığında yapılan darbe toplantısından sonra, ki bu kişi İstanbul Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı sözde. Darbe toplantısı yapıldıktan sonra işgal birliklerinin Sabiha Gökçen Havalimanına, köprülere, valiliğe, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına, AK Parti İl Başkanlığına yönlendirilmesi talimatını veren komutan, bunların yakalanması ve işlemleri devam ediyor. Şu ana kadar, Sabiha Gökçen Havalimanı, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı hakkında davamızı açtık."

Kısa süre önce Silivri'deki duruşma salonlarını ziyaret ettiklerini anımsatan Fidan, "Ergenekon ve Balyoz süreçlerinin yürütüldüğü salonun dışında bir salon var. Bunun kapasitesi 350 tutuklu, bir o kadar tutuksuz insanı yargılamaya hazır. Bu salonu bu günler için hazırladılar. Şimdi orada kendileri yargılanacak. Bu da kaderin bir cilvesi. Yargılamayı dünyaya naklen yayınlayacaklardı."

Komisyon Başkanı Petek ise, turistik bir gezi yapmadıklarını, darbe girişiminin bastırılmasında rol oynayanları kendi mahallerinde ziyaret ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin çok sayıda darbe ve muhtıra gördüğünü anımsatan Petek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"1960 kanlı darbesine baktığımızda bir cunta tarafından darbenin gerçekleştirildiğini, genelkurmay başkanı, başbakan, bakanların sürüklenerek götürüldükleri ve sözde bir mahkemede, mahkeme demeye dilimiz varmıyor, bir başbakan ve iki bakanın idam edildiği, pek çoğunun da idamdan döndüğü bir süreç yaşandı. Orada şu makamda söylememiz gereken ilginç bir olay var. Darbe yapıldıktan sonra o zamanın yargısı darbecilerden yana tavır almıştır, ne yazık ki. 1980 darbesinde ben cumhuriyet savcısıydım. Darbeden önce başlamıştım. 1980 darbesi oldu. Yine maalesef birçok akademisyen ve yargı mensubu darbecileri destekleyen tavır almıştı."

Petek, 15 Temmuz'dan sonra yargının tavrının öncekiler gibi olmadığına vurgu yaparak, "15 Temmuz darbe girişiminde Türk yargısı, başsavcılar, vekilleri, savcılar, hakimler tarihi bir duruş sergilediler. Bu tarihi duruşla demokrasiden yana tavır aldılar." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Reşat Petek İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title