Haberler

TBMM'de 2008 Yılı Bütçe Görüşmeleri

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı'ndaki Eserlerin Yüzde 90'ının Depolarda Beklediğini, Ancak Yüzde 10'unun Sergilenebildiğini Açıkladı. Topkapı Sarayı Çevresindeki İlgisiz Binaların Taşınmasını İstediklerini Dile Getiren Bakan Günay, Büyük Türkiye Müzesi Tasavvur Etme Noktasına Geldiklerini Belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı'ndaki eserlerin yüzde 90'ının depolarda beklediğini, ancak yüzde 10'unun sergilenebildiğini açıkladı. Topkapı Sarayı çevresindeki ilgisiz binaların taşınmasını istediklerini dile getiren Bakan Günay, Büyük Türkiye Müzesi tasavvur etme noktasına geldiklerini belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının bütçelerini görüşmeye başladı. Bakanlığın 2008 yılı bütçesi üzerinde bir sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Atatürk'ün çağdaş uygarlık seviyesini aşma hedefinin, kültür ve kültürel gelişme ile yakından ilişkin içinde olduğunu belirterek, bu hedefe ilerlemenin, Türk insanının sosyal refah ve özgüven düzeyinin yükseltilmesi çabasından geçtiğini kaydetti. Günay, sosyal refahın yeterli bir gelişme

gösterememesinin, kültürel gelişme ve uygarlık arayışının kesintisin sürdürülmesini engelleyeceğine işaret etti. Anadolu'da yaşamış tüm uygarlıkların ve önceki kuşakların bıraktığı mirası bütüncül bir şekilde insanlık adına koruma sorumluluğu ile hareket ettiklerini kaydeden Günay, bu çerçevede taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasının, Bakanlığın öncelikli görevleri arasında olduğunu söyledi.

Turizm sektöründe 2007 yılının ilk 10 ayında Türkiye'ye gelen turist sayısının 20 milyonun üzerinde olduğunu, turizmden elde edilen gelirin de 14 milyar dolar eşiğinde bulunduğunu kaydeden Bakan Günay, bu sayının 2006 yılının tamamında Türkiye'ye gelen turist sayısından 2 milyon daha fazla olduğunu açıkladı. Türkiye'nin bu rakamlarla dünyada ilk 10 varış noktasında olduğuna işaret eden Günay, yeni yatırım alanları oluşturarak, ürün çeşitliliğini artırarak ve nitelikleri yükselterek 2023 yılına kadar

Türkiye'yi ilk 5 varış noktası arasına sokmanın gerçekleştirilebilir hedefler arasında olduğunu belirtti. Türkiye'de daha çok yaz aylarıyla sınırlı bir turizm potansiyeli bulunduğunu kaydeden Bakan Günay, bunu diğer mevsimlere de yaymayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bakanlığın projeleri hakkında da bilgi veren Günay, Topkapı Sarayı çevresi ve avlusunun iyileştirilmesi çalışmalarının hızlandırılması çabası içinde olduklarını kaydetti. Gülhane sınırları içindeki tüm ilgisiz binaların boşaltılmasını istediklerini ifade eden Günay, Topkapı Sarayı'nda sergilenebilecek eserlerin çok sınırlı bir bölümünün sergilenebildiğini açıkladı. Günay, "Bunu öğrendiğimde ben de çok üzüldüm. Şu anda Topkapı Sarayı'nda sergilenebilecek eserlerin yüzde 90'ı depolarda duruyor. Topkapı

çevresindeki bazı binalar başka amaçlarla kullanılıyor. Depolarda, dünyada çok ilgi çekebilecek eserler duruyor. Bu, diğer müzelerde de böyle" şeklinde konuştu. Günay, bu gerçeğin kendilerini bir 'Büyük Türkiye Müzesi'ni tasavvur etme noktasına doğru götürdüğünü açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008 yılı bütçesinin 826 milyon 586 bin YTL olduğunu belirten Günay, genel bütçeden bakanlığının aldığı payın yüzde 0.4 olduğuna işaret etti. 2008 yılı bütçesinin yüzde 1.2 oranında artırıldığını, tamamı kültür sektörü yatırım projelerine ait ödeneklerin azalmasından kaynaklanan yüzde 10 düzeyinde bir düşüşün sözkonusu olduğunu belirten Günay, "Yatırım bütçemizin geçen yıl düzeyini koruması için bile yaklaşık 15 milyon YTL kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır" dedi. CHP'li Komisyon

Üyesi Mustafa Özyürek ise, bütçenin artırılması yönünde önerge verilmesi halinde destekleyeceklerini kaydetti.

Bakan Günay, geçen yıllarda heykel ve anıt yapma adı altında hiçbir estetik değeri olmayan heykellerin, kentlere, kasabalara serpiştirildiğini belirterek, bazı Atatürk heykellerinin de buna dahil olduğunu ifade etti. Bunları bir esasa bağlamak gerektiğini dile getiren Bakan Günay, heykel ve anıtların bir estetik kaygıyla yapılması gerektiğini, yapılan çirkinlikleri kaldırma gayreti içinde olacaklarını söyledi.

Türkiye'yi kültür ithal eden bir ülke olmaktan çıkararak kültür ürünleri ihraç eden bir ülke konumuna getirmeyi amaçladıklarını belirten Günay, bu çerçevede yeni bir proje hayata geçirdiklerini ifade etti. Günay, Türk kültür, sanat ve edebiyatının klasik ve çağdaş eserlerinin yurt dışında tanıtılması, diğer dillere çevrilmesi, o dilin konuşulduğu ülkelerde yayımlanması ve tanıtılmasına yönelik Çeviri ve Yayın Destek Projesi kapsamında 2007'de 214 esere destek verildiğini, bugüne kadar destek verilen eser

sayısının ise 322 olduğunu bildirdi.

İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmasının, giderek daha büyük bir anlam kazandığına işaret eden Günay, İstanbul'u her açıdan 2010 yılına hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti. Günay, bu yıl içinde şu ana kadar Devlet Tiyatroları'nın Anadolu yakasında 3 yeni salonda temsil verme imkanı bulduğunu, bu arayışların süreceğini belirtti.

(ZÇ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title