Haberler

Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları

SMDK’nın ABD Özel Temsilcisi Ghadbian: “(Rusya’nın teklifine yönelik) Biz sadece Suriye rejimine güvenmiyoruz, aynı zamanda Rusya yönetimine de güvenmiyoruz”

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) ABD Özel Temsilcisi Najib Ghadbian, Suriye yönetiminin kimyasal silahları uluslararası denetime verme teklifinde bulunan Rusya'ya güvenmediklerini söyledi.

SMDK Sözcüsü Halid Salih, Washington'da SMDK ABD Özel Temsilcisi Najib Ghadbian ve Ulusal Suriye Kadın Derneği Başkanı Farah El-Atasi ile basın toplantısı düzenledi.

Salih, Esed yönetiminin 21 Ağustos'ta gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısıyla yaşanan ölümlere dair rakamlar paylaştı. Her geçen gün Suriye'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini belirten Salih, uluslararası toplumun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve destekçileri üzerinde daha fazla baskı oluşturması gerektiğini vurguladı. ABD'nin Suriye'ye yönelik olası sınırlı askeri müdahalesine değinen Salih, "Esed'in tekrar kimyasal silahlara başvurmaması için sınırlı orandaki bu müdahale gerekli" diye konuştu.

-"Obama savaş çığırtkanı yönetim sergilemiyor"-

Salih, Beyaz Saray'ın olası müdahalesine ABD halkının şüpheci yaklaşmasının farkında olduklarına işaret ederek, Suriye krizinin ABD Kongresi tarafından sadece iç mesele olarak algılanmasası gerektiğini vurguladı. Salih, "Kongre üyeleri bunun ciddi bir sorun olduğunu, ulusal güvenliklerini tehdit eden bir durum olduğunu bilmeli. Obama,  kesinlikle savaş çığırtkanı bir yönetim sergilemiyor. Kongre üyelerinin bu müdahalenin yapılması yönünde oy kullanacağını ümit ediyorum" ifadesini kullandı.

SMDK ABD Özel Temsilcisi Najib Ghadbian da "Barack Obama yönetiminin sizi desteklemediğini düşünüyor musunuz?" sorusuna, ABD yönetiminin kesinlikle kendilerini yalnızlığa terk ettiğini düşünmediği yanıtını verdi. Ghadbian, "ABD yönetiminin Suriye'ye sınırlı müdahale konusuna şüpheyle yaklaşan halkı ikna etme isteğini anlıyoruz. Bu nedenle zaten kimyasal silahların kullanımına odaklanıyorlar. Her gün Suriye'de çok sayıda insan öldürülüyor, herkes ilgi duyuyor Suriye'ye ama daha çok şu anda kimyasal silah kullanımına odaklanılmış durumda" dedi.

Obama'nın, Rusya'nın Suriye'deki kimyasal silahların denetim altına alınması teklifine olumlu yaklaştığını hatırlatan Ghadbian, kimyasal silahların kesinlikle emniyet altına alınması gerektiğini dile getirdi. Ghadbian, "Bu kimyasal silahların kontrol altına alınması tabii ki önemli ama bu kimyasal silah saldırısını yapanlar adalet önüne çıkartılmalıdır" diye konuştu.

Her zaman siyasi çözümden yana olduklarını belirten Ghadbian, bugüne kadar sunulan tüm politik çözümlere olumlu yaklaştıklarını aktardı. Her türlü siyasi teklife açık olduklarına değinen Ghadbian, "Ancak Beşşar Esed, insan hakları kurallarını dikkate almadı. Esed, insanlığa karşı suç işledi. O, dikkate alınacak biri değil. Kimyasal silah saldırısını gerçekleştirdikten sonra asla dikkate alınacak kişi değil. Düzenlediği kimyasal saldırısının ardından ilk önce adalete hesap vermeli. Biz, sadece Suriye rejimine güvenmiyoruz, aynı zamanda Rusya yönetimine de güvenmiyoruz" açıklamasında bulundu.

"Kesinlikle sınırlı askeri müdahalenin gerekli olduğuna inanıyoruz" diyen Ghadbian, Esed'in yeniden kimyasal silah kullanmasını engellemek için bunun gerekliliğine inandıklarını vurguladı.

-"Rusya çözümün değil, sorunun bir parçası"-

Suriye Koalisyonu üyesi ve Ulusal Suriye Kadın Derneği Başkanı Farah El-Atasi ise ABD yönetiminin ilk etapta sadece insani yardım noktasında Suriyeli muhaliflere destek olduğunu belirterek, istihbarat paylaşımında kendilerine yeterince yardımcı olunmadığını dile getirdi.

Rusya'nın teklifini değerlendiren Atasi, kesinlikle bu ülke yönetimine güvenmediklerini kaydetti. Atasi, "İki yılı aşkın süredir yaşanan vahşeti sadece izledikten sonra şimdi nasıl güvenelim. Rusya, çözümün bir parçası değil, asıl problemin bir parçası" ifadesini kullandı. - Pennsylvania

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Barack Obama Beşşar Esed Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title