Haberler

Suriye'de Uçuşa Yasak Bölge Oluşturulması

Güncelleme:

Beyaz Saray "ihtiyaca uygun değil" diyerek uçuşa yasak bölge seçeneğini tamamen dışlarken, Dışişleri ve Pantagon'un konuyu tamamen masadan kaldırmaması dikkati çekiyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, AA'ya, "Türk dostlarımızla samimi görüşmelerimiz söz konusu olduğunda hiçbir şey masanın dışında olmaz ve bu teklifin ( Türkiye'nin Suriye'de uçuşa yasak ve tampon bölgeler oluşturulması talebi) bizim ortak amaçlarımızı ilerleten bir versiyonunun olup olmadığını belirlemeye dönük görüşmelerimizi devam ettireceğiz" açıklamasında bulundu.

Pentagon Sözcüsü Vanessa Hillman, Wall Street Journal gazetesinin Türkiye ile ABD'nin Suriye sınırının bir bölümünde güvenli bölge oluşturmayı konuştuğu yönündeki haberiyle ilgili olarak AA muhabirinin sorusunu yanıtladı.

Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyona katkı yapabileceği bir dizi olası yol hakkında Ankara ile sürekli görüşme halinde olduklarını belirten Hillman, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türk hükümeti uçuşa yasak bölge ve bununla bağlantılı tampon bölgeler fikrini uzun süredir dile getiriyor. Türk dostlarımızla samimi görüşmelerimiz söz konusu olduğunda hiçbir şey masanın dışında olmaz ve bu teklifin bizim ortak amaçlarımızı ileriye götürecek bir versiyonunun olup olmadığını belirlemeye dönük görüşmelerimizi devam ettireceğiz ancak şu anda açıklayacağım bir unsur yok."

Pentagon'un bir diğer sözcüsü Steve Warren ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda bir tampon bölgenin, Suriye'nin kuzeyindeki insani krizi rahatlatmada en iyi yol olduğuna inanmıyoruz" ifadesini kullandı. Ancak Türkiye ile ABD'nin yakın müttefik, ortak ve dost olduğuna işaret eden Warren, bundan sonra izlenecek olası yollara dair aralarındaki görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

-Yönetim kademelerinden farklı yorumlar

Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye'nin, IŞİD'e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon partnerlerinin Türkiye'deki hava üslerini kullanmasına izin verecek şekilde Suriye'deki ortak askeri misyon noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazmıştı. Gazetede, anlaşmanın parçası olarak da Türk ve ABD'li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir korunmuş bölge oluşturmayı konuştuğu öne sürülmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de bugün brifingde konunun sorulması üzerine, Türkiye ile Suriye sınırında uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda bir müddettir var olan görüşmelerin devam ettiğini ancak "spesifik bir uygulamaya yönelik bir karara varmadıklarını" bildirmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise "Birçok kereler açıkça belirttiğimiz gibi Türklerle bu konuyu konuşmaya açık olmamıza rağmen -bu tür konularda onların fikirlerine kesinlikle değer veriyoruz- şu noktada spesifik uçuşa yasak bölge önerisinin, Suriye'deki durumun çözülmesi çabaları kapsamında tanımladığımız çıkarlara en iyi hizmet eden şey olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye'deki müttefiklerimizden gelen önerilere de açık olmaya devam edeceğiz ama şu aşamada uçuşa yasak bölgenin ihtiyaca uygun olduğuna inanmıyoruz" demişti.

Uçuşa yasak bölge konusunda ABD yönetiminin farklı kademelerinden farklı sesler çıkması ise dikkati çekti çünkü Beyaz Saray, uçuşa yasak bölge seçeneğini tamamen dışlarken, Dışişlerinin konuyu tamamen seçenek dışı bırakmayarak "karara varılmadığını" belirtti. Pentagon ise "Bu teklifin bizim ortak amaçlarımızı ilerleten bir versiyonunun olup olmadığını belirlemeye dönük görüşmelerimizi devam ettireceğiz" ifadesini kullandı. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Beyaz Saray Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title