Haberler

Stockholm: Ortadoğu'daki Savaş Gerginliği

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüze yakın gösterici, İsveç'in başkenti Stockholm'deki İsveç Dışişleri Bakanlığı önünde İsrail ve ABD karşıtı gösteri düzenledi.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüze yakın gösterici, İsveç'in başkenti Stockholm'deki İsveç Dışişleri Bakanlığı önünde İsrail ve ABD karşıtı gösteri düzenledi.

İsveçli gençler, İsrail'in Filistin ve Lübnan topraklarına saldırılarını kınamak ve İsveç Hükümeti'nin İsrail ile tüm ilişkisini kesmesi için İsveç Dışişleri Bakanlığı binası önünde gösteri yaptı. Bakanlığa giriş ve çıkışı engelleyen göstericiler, İsrail ve ABD karşıtı sloganlar attı. Polis, barikatı kaldırmak ve göstericileri bakanlık önünden uzaklaştırmak için iki kez girişimde bulundu. Göstericiler, 'Kahrolsun Siyonizm, Kahrolsun ABD Emperyalizmi, Yaşasın Filistin Direnişi, Yaşasın Irak Direnişi' gibi ABD ve İsrail'i protesto eden, Filistin ve Irak halkının mücadelelerini destekleyen sloganlar attı. Göstericilerin Dışişleri Bakanlığı'na ilettikleri taleplerin arasında, İsveç Hükümeti'nin İsrail ile tüm diplomatik ve askeri ilişkilerini kesmesi, Filistin işgalini kınaması ve halkın seçtiği Hamas Hükümeti'ni tanıması da yer alıyordu. Eylemin başlatılmasından iki saat sonra Dışişleri Bakanı Jan Eliansson bakanlık binası önüne gelerek göstericilerle görüştü. Eliansson, hükümetin ve İsveç halkının İsrail'i işgalci bir güç olarak gördüğünü ve Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olduğunu söyledi. Filistin halkına insani yardım ulaştırmak için bir koridor açmaya çalıştıklarını belirten Eliansson, Filistin halkının kendi devletlerini kurma mücadelelerini desteklediklerini belirtti. Göstericilerin silah satışlarını gündeme getirmeleri üzerine Eliansson'un, "İsrail'e silah satmıyoruz, onlardan çok az miktarda silah satın alıyoruz. Burada ayak üstü, silah alımını durduracağımızı söyleyemem" dedi. Bunun üzerine göstericiler tarafından 'iki yüzlü Eliasson' diye slogan attı. Eliansson pazartesi günü Avrupa Birliği ülkelerinin Filistin'deki durumu görüşmek üzere toplanacaklarını hatırlatarak, toplantıda bölgedeki politik gelişmeleri ele alacaklarını söyledi. Eliasson, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yer alan ve veto yetkisi bulunan iki Avrupa ülkesi sayesinde Filistin ve Lübnan'daki işgal ve katliamları durdurmaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

'Filistin ile Dayanışma Kampanyası' adlı yeni bir oluşuma gittiklerini açıklayan göstericiler, taleplerini içeren bir bildiriyi İsveç Dışişleri Bakanlığı'na ileterek, taleplerine yanıt alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Öte yandan önümüzdeki hafta içinde bir grup genç, İsrail'in Lübnan ve Filistin'de gerçekleştirdiği katliamı protesto etmek amacıyla açlık grevine başlayacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title