Haberler

Soydaş Milletvekili İlhan Ahmet Bakoyanni'nin Gezisini Değerlendirdi

Yunanistan'da İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi Gümülcine Milletvekili İlhan Ahmet, Dıişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Batı Trakya'ya Yaptığı Geziyi 'Bölgenin Önekli Bir Stratejik Bölge Haline Gelmesinin Bir Göstergesi' Olarak Değerlendirdi.

YUNANİSTAN'da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi Gümülcine Milletvekili İlhan Ahmet, Dıişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Batı Trakya'ya yaptığı geziyi 'bölgenin önekli bir stratejik bölge haline gelmesinin bir göstergesi' olarak değerlendirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Batı Trakya'ya yaptığı üç günlük gezinin yankıları sürüyor. İktidardaki YDP Gümülcine Milletvekili İlhan Ahmet, bakan Bokayanni'nin babası eski Başbakan Konstantin Miçotakis'in 1991 yılında 'yasalar önde eşitlik' politikası başlattığını, ancak 1968'den bu güne kadar azınlığın temel sorunlarına bir çözüm getirilmediğini söyledi. YDP Gümülcine Milletvekili İlhan Ahmet, son geziyi DHA'ya değerlendirirken, ''Bu konuda iyi niyetli bir adım atıldığını görüyoruz'' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

''İlk önce vakıflarımızın yıllardan beri haksız olarak tahakkuk etmiş olan bütün borçları siliniyor. İkinci olarak bundan böyle vakıflarımızdan gayrimenkul büyük servet vergisi, camilerden, mezarlıklardan vergi alınmayacak. Aynı zamanda da Batı Trakya'da 3 bölgede İskeçe, Gümülce ve Dimotaka'da cemaat seçimlerine gidilecek. Bu konuda 15 gün sonra yasa tasarısı Yunanistan Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek parlamentoya sevk edilecek. Böylece cemaat seçimleri yapacağız. İkinci olarak, eğitim konusunda Bakan Bakoyanni çift dilli anaokullarının da, hükümet tarafından değerlendirildiğini ve önümüzdeki bakanlar kurulunda bu konuya da bir çözüm getirileceğini ifade etti.''

Batı Trakya'nın önemli bir strateji bölge haline geldiğini, Türkiye ile imzalanan doğalgaz boru hattının stratejik bir önemi olduğunu kaydeden İlhan Ahmet, ''Bulgaristan ile dikey petrol boru hattı ile Batı Trakya bölgesinin önemli büyük bir coğrafyaya kavuşacak. Bir enerji bölgesi, bir ticaret merkezi haline geliyoruz'' dedi.

Batı Trakya'nın da klasik azınlık sorunlarının çözülmesi ve ekonomik kalkınmaya yönelmesi için Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin bölgeye yaptığı üç günlük ziyaretin önemli olduğunu ifade eden soydaş Milletvekili İlhan Ahmet, ''Bunun 1974'ten sonra en büyük reform olarak değerlendiriyorum. Müftülük seçimleri konusunda ise, müftünün yargı yetkisinden dolayı problemler olduğunu bakan tarafından ifade edildi. Bu konunun azınlık içerisinde tartışılıp konuşulup diyalog içerisinde halledilmesi durumunda yetki sorununun çözüleceğini ifade edildi. Ancak bugün açıklanan soydaşlara yönelik pakette müftü seçimi yer almıyor. Nedeni de yargı yetkisinden dolayıdır. Bazı sıkıntılar vardır. Bunları çözüm için bazı modeller, teklifler azınlık içerisinde diyalog içerisinde düşünülüp tartışılacaktır'' diye sözlerini tamamladı.

Lütfü KARAKAŞ-Fırat KESKİNKILIÇ/İSKEÇE (Yunanistan), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title