Haberler

Son dakika: Keşmirli muhabir hükûmete karşı "komplo kurma" suçlamasıyla gözaltına alındı

Güncelleme:

Son dakika haber: Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde muhabir Sajad Gul'un hükümete karşı "komplo kurma" suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde muhabir Sajad Gul'un hükümete karşı "komplo kurma" suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Gul'un ağabeyi Javed Ahmad, kardeşinin 5 Ocak Çarşamba günü gözaltına alındığını ve hakkında çeşitli suçlardan soruşturma açıldığını söyledi.

Gul, kardeşinin durumuna ilişkin bilgi almak için gözaltında tutulduğu polis karakoluna gittiklerini ancak görüşme yapmalarına izin verilmediğini aktardı.

Keşmir Üniversitesinde yüksek lisans öğrenimini sürdüren, 28 yaşındaki Sajad Gul, aynı zamanda çevrim içi haber kuruluşu The Kashmir Walla'da stajyer muhabir olarak çalışıyordu.

Polis, Gul'un hangi eyleminden dolayı "komplo kurma" suçlamasıyla karşı karşıya kaldığına ilişkin bir açıklama yapmazken The Kasmir Walla, genç gazetecinin yayınladığı bir videonun ardından gözaltına alındığını kaydetti.

Söz konusu videoda, Gul'un, Srinagar'a bağlı Harwan bölgesinde 3 Ocak'ta güvenlik güçleriyle çıkan silahlı çatışmada hayatını kaybeden Salim Parray isimli direnişçinin öldürülmesini protesto eden kalabalığı görüntülediği belirtiliyor.

The Kashmir Walla'nın Genel Yayın Yönetmeni Fahad Shah ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, çalışanlarının gözaltına alınmasını kınayarak Gul'un salıverilmesi için hukuki çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Twitter hesabından "Keşmirli gazetecinin sosyal medyada yayınladığı protesto videosu sonrası gözaltına alındığı yönündeki haberlerden derin rahatsızlık duyduklarını" açıkladı.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Bölgede yıllardır süren çatışmalarda, on binlerce sivil, direnişçi ve hükümet güçlerine bağlı güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Kaynak: AA / Güncel

Pakistan India Güncel Haberler Son Dakika

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title