Haberler

Son dakika haberleri: Sudan'da iktidar sözcüsünden "asker siyaseti kontrol etmeye çalışıyor" suçlaması

Güncelleme:

Gelen son dakika haberine göre Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman, ülkedeki geçici yönetimin ortağı askerleri, siyaseti kontrol etmeye çalışmakla suçladı.

Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman, ülkedeki geçici yönetimin ortağı askerleri, siyaseti kontrol etmeye çalışmakla suçladı.

Süleyman, Sudan devlet televizyonunda katıldığı bir programda, asker sivil ortaklığındaki geçici Egemenlik Konseyi içindeki denge hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Süleyman, "Askeri bileşenden siyasi denklemi değiştirmeye yönelik bir girişim var ve bu ortaklık sürecinin ihlalidir. Bu gerçek, kansız bir darbedir." dedi.

Egemenlik Konseyi üyesi, "Askeri bileşen, iktidarın sivil ortağı Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) içindeki farklılıklardan bahsederek, siyasi süreci kontrol etmeyi ve belirli kişileri iktidara getirmeyi hedefliyor. Bu kabul edilemez. (Egemenlik Konseyi Başkanı) Abdulfettah El Burhan, ülkedeki siyasi sürecin vasisi değildir. Askeri bileşenin siyasi süreç üzerindeki vesayetle ilgili konuşmasını reddediyorum." ifadelerini kullandı.

-"İktidarın sivil ve asker üyeleri arasındaki ilişki iyi değil"

Son dönemde iktidarın sivil ve asker üyeleri arasındaki ilişkinin iyi olmadığını dile getiren Süleyman, "Bir tıkanıklık var. Sivillerle ordu mensupları arasındaki toplantılar sonuçsuz kalıyor. 4 toplantı boyunca Yargıtay Başkanının belirlenmesinde uzlaşamadık. Yeniden müzakere masasına dönmeliyiz. Sudan'daki siyasi ortamın, suçlamak ve yükümlülükleri yerine getirmekten kaçmak yerine cesur bir tartışmaya ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

Egemenlik Konseyi Sözcüsü, sivillerin ülkedeki en üst idari otorite Egemenlik Konseyindeki başkanlığı üstlenmesiyle ilgili olarak, "Konseyin başkanlığını geçen mayıs ayında teslim almalıydık ancak Cuba'daki barış anlaşması geçiş sürecini bir yıl daha uzatarak bu işi değiştirdi." dedi.

Süleyman, ÖDBG'nin sivillerin Egemenlik Konseyinde başkanlığı teslim alma meselesini gelecek hafta ortasında ele alacağını belirterek, "Bizim yorumumuz önümüzdeki kasım ayında sivillerin konseyin başkanlığını devralacağı yönünde." diye konuştu.

Planlandığı gibi gitmeyen geçiş dönemi

Sudan'da, 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtı protestolara dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Beşiri iktidarına son veren halk isyanını organize eden muhalif grupların (ÖDBG) iktidara getirdiği hükümet ile yönetime el koyan askerler, 17 Ağustos 2019'da 39 ay ülkeyi birlikte yönetme konusunda anlaşmıştı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da Ekim 2020'de silahlı hareketlerle imzalanan barış anlaşması ile 21 ayı asker 18 ayı sivillerin idaresinde olacak 39 aylık geçiş döneminin bir yıl daha uzatıldığı açıklanmıştı.

Sudan'da ordu, 21 Eylül'de, Tümgeneral Abdulbaki Hasan Osman Bekravi liderliğindeki 22 subayın darbe kalkışmasının önlendiğini duyurmuş, asker ve sivil onlarca kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, darbe girişiminin eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir rejiminin kalıntıları tarafından gerçekleştirildiğini bildirmişti. Ordunun darbe girişiminin müsebbibi olarak siyasi güçleri hedef göstermesi üzerine hükümetin sivil kanadı, askerlerin açıklamalarını "darbe girişiminden daha tehlikeli" olarak nitelendirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Togo Cumhuriyeti Sudan Güncel Haberler Son Dakika

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title