Haberler

Son dakika haber: KUALA LUMPUR - Kovid-19 salgını, Malezya'da kent tarımına ilgiyi artırdı

Güncelleme:

Son dakika haberine göre Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sosyal ve ekonomik etkileri, Malezya'da kalabalık şehirlerde oturanların kent tarımı ve topraksız tarıma ilgi duymasını sağladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sosyal ve ekonomik etkileri, Malezya'da kalabalık şehirlerde oturanların kent tarımı ve topraksız tarıma ilgi duymasını sağladı.

Başkent Kuala Lumpur'da salgın nedeniyle işini kaybeden veya evinde oturmak zorunda kalan çok sayıda kişi, gelir kaynağı elde etmek için çareyi kendi evlerinde topraksız tarımla sebze yetiştirmekte buldu.

İşlerine aylardır evden devam eden bazı ofis çalışanları da evde geçirdikleri vakti verimli kılabilmek için topraksız tarıma başladı.

Malezya hükümetinden 12 bin kişiye kent tarımı desteği

Halkın kent tarımına ilgisi karşısında Malezya Tarım ve Gıda Endüstrisi Bakanlığı, ülke genelinde dar gelirli 12 bin kişiyi kapsayacak şekilde 10 milyon Malezya ringgiti (19 milyon Türk lirası) değerinde teşvik paketi sundu.

Paketle hükümet hem kent tarımına olan ilgiyi artırmayı hem de salgın nedeniyle geliri azalanlara destek olmayı hedefliyor.

Kuala Lumpur'daki Uluslararası Gençlik Merkezi de Kovid-19 salgınından bu yana kent tarımına yönelik projeler üreten kurumlar arasında bulunuyor.

Kurumun bahçesinde 2016'da sebze ekimine başlayan gençlik merkezi çalışanları, pandemi döneminde hükümetin kent tarımını teşvik politikası kapsamında hazirandan bu yana topraksız tarım yaparak topluma örnek oluyor.

"İlkokul öğrencilerine ilham kaynağı oluyor"

AA muhabirine konuşan gençlik merkezi çalışanı ve endüstriyel tarım uzmanı Abdullah Asahari, salgın döneminde kent tarımına ilginin artması için projeler geliştirdiklerini belirterek "Burada yaptığımız kent tarımı ve topraksız tarım çalışmaları, bulunduğumuz mahallenin sakinlerine ve özellikle çevredeki ilkokul öğrencilerine ilham kaynağı oluyor." dedi.

Abdullah, yakın zamanda merkezi ziyaret eden ilkokul öğrencileri ve çalışanlarının kent tarımının verimliliğini çok beğendiğini aktararak şöyle devam etti:

"Çok fazla efor sarf etmeden ektiğimiz ürünleri görünce öğrenciler, bu tarım yöntemini oldukça ilginç buldu ve kendileri de böyle bir şey geliştirmek istedi. Bir süre sonra söz konusu okulda da öğrencilerin topraksız tarıma başladıklarının haberini aldık. Bu bizim için mutluluk verici."

"Kendi bitki ve sebzelerini yetiştirmeleri için teşvikte bulunuyoruz"

Salgın döneminde işleri azalan müzisyen Hayrul İmran Mohd Hayr ve eşi Athirah Kamarudin de ek gelir elde etmek için kent tarımıyla uğraşmaya başlayanlar arasında bulunuyor.

Kuala Lumpur'daki bir restoranla anlaşarak restoranın bahçesinde çok sayıda bitki ve sebze yetiştiren Malezyalı çift, Kovid-19'un ülke genelinde yayılması üzerine martta ilan edilen sokağa çıkma yasağında bu işe başladıklarını söyledi.

AA muhabirine konuşan Hayrul, "Burada yetiştirdiğimiz sebze ve bitkileri, hem birlikte çalıştığımız restorana veriyoruz hem de organik ürün almak isteyen müşterilere satıyoruz." dedi.

Hayrul'un eşi Athirah da büyük şehirde yaşayan herkesi kent tarımına teşvik etmeyi amaçladıklarını belirterek "Salgın nedeniyle evde oturmak zorunda kalan çoğu kişi kendine meşgale bulmaya çalışıyor. Biz de bu insanlara kendi bitki ve sebzelerini yetiştirmeleri için teşvik ediyoruz." ifadesini kullandı.

Salgın nedeniyle çok sayıda Malezyalının işini kaybettiğini belirten Hayrul, "Dünya bu süreçle yeniden konumlanıyor. Kent tarımı ve topraksız tarımın bu süreçte yeni normlar arasına girmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Kuala Lumpur Malezya Güncel Haberler Son Dakika

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title