Haberler

Soma Maden Faciası Davasında, Oğlunu Kaybeden Emekli Mühendis ve Taşeron Konuştu (2)

"eşlerimizi DEĞİL HAYATLARIMIZI DA KAYBETTİK" Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın öğleden sonraki oturumunda, ölen işçilerin yakınlarının dinlenmesine devam edildi.

"eşlerimizi DEĞİL HAYATLARIMIZI DA KAYBETTİK"

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın öğleden sonraki oturumunda, ölen işçilerin yakınlarının dinlenmesine devam edildi. Olayla ilgili sanıkların sık sık ismini yaşananlardan sorumlu gibi gösterdikleri ölen emniyet başmühendisi Mehmet Efe'nin eşi Meliha Efe, dinlendi. Duruşmalara katılmasa da eşinin suçlu gibi gösterilmek istendiğini duyduğunu anlatan Efe, "Ben söylenenleri kabul etmiyorum. Eşim işini çok severdi. Ama hiçbir kararı da kendisi tek başına vermezdi. Amirlerinden ne talimat gelirse ona göre davranırdı. Ben eşime güveniyorum. Eşim istese o madenden kurtulabilirdi ama ne canını, ne beni, ne aşkımızı, ne yuvamızı düşündü, sadece işçilerini düşündü. Eşimi çok seviyorum. Gurur duyuyorum. Bir kere daha yaşasa yine işçileri için can verirdi. Eşim zaten o madenden çıksaydı ve o kadar işçisinin öldüğünü görseydi, ölürdü" dedi.

Daha sonra söz alan Mehmet Efe'nin babası Resul Efe ise, oğlunun C sınıfı güvenlik belgesinin bulunduğunu, koca ocağın böyle tecrübesiz bir kişiye nasıl teslim edildiğini sordu.

EKMEĞİMİZLE OYNAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Duruşmada söz alan elektrik ustası Ferhat Tokgöz'ün eşi Hidayet Tokgöz, Genel Müdür Ramazan Doğru'nun eşi Melike Doğru'nun olaydan önce, kendisinin de bulunduğu ortamda, "Mayıs ayını çıkardık, çıkardık. Çıkartamadık bu bizim içini felaket olur" dediğini savunup, bu sözlerin nedenini sordu. Ana sınıfı öğretmenliği yaptığını, ancak kendisinin ilaç kullandığı ve hasta olduğu dedikodularının yapıldığını da anlatan Hidayet Tokgöz, "Ekmeğimizle de oynanmaya çalışılıyor. Bizler sadece eşlerimizi değil, hayatlarımızı da kaybettik" dedi.

GÖZÜMÜN BEBEĞİ GİTTİ

Gözyaşları içinde oğlu İbrahim Duman'ı kaybettiğini anlatan Seher Duman, "Gözümün bebeğini kaybettim. Ben yüzüne bakmaya kıyamazdım. Kapkara suratla gelirdi. Buradakiler suçsuz olduklarını söylüyorlar. Doğru suçlu anneler, babalar. Onlar çıksın biz girelim o zaman" dedi.

Kader Yıldırım'ın annesi Elmas Kaya da, sanıklara bir tek sorusunun bulunduğunu söyleyip, "Acaba, mutlu oldular mı? Huzura kavuştular mı? Kaçını öldürdüler, kaçını öksüz bıraktılar? Ben eşim, çocuğuma tokat attı diye evi terk ettim. Ama oğlumu, bunların elinden kurtaramadım" dedi.

Madenci Uğur Çolak'ın eşi Duygu Çolak, sadece şirketten değil kamu görevlilerinden de şikayetçi olduğunu aktarıp, "Olaydan sonra şirket avukatları geldi. 'Dulsun, dava belki 7-8 yıl sürecek nasıl geçineceksin' dedi. Ben de 'yanlış kapıya geldiniz, eşimi geri getirin' dedim onlara" diye konuştu.

Madenci Halil Sevik'in babası Bayram Şevik, yöneticilerin hepsinin ocakta bir şeyler olacağını bildiğini, mahkemede dinlenen herkesin yalan söylediklerini savundu. Oğlu Halil İbrahim Doğan'ı kaybeden Ali Şuri Doğan ise, oğlunun kendisine, bir gün başlarına bir şey gelmesi durumunda, hesabını Akın Çelik ile İsmail Adalı'dan sorulmasının istendiğini aktardı.

"GELECEK NESİLLER İÇİN SUÇLU KİMSE CEZASINI ÇEKSİN"

Söz alan Mustafa Kocabaş'ın eşi Nursel Kocabaş, sadece 301 maden şehidi için değil, gelecek nesiller için suçlu kimse cezasını çekmesini istediğini vurguladı. Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya da, olaydan sonra evine gelen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatının kendisine, ondan değil diğerlerinden şikayetçi olması teklifinde bulunduğunu öne sürdü.

Madenci İsmet Yılmaz'ın söz alan kızı Nagihan Yılmaz, "Ben 301 insan demiyorum. Bir vardiya insan, nasıl öldürülür, tüm Türkiye'ye dünyaya gösterdiler" dedi.

"HADİ SÖZÜNÜ HİÇ SEVMEZDİ"

Emin Kurt'un eşi Güler Kurt ise, "Madende sürekli duyduğu için, ben den evde, 'hadi' sözünü söylememi hiç istemezdi. Yöneticilerinin hiçbirisini tanımam ama hepsini biliyorum, neler yaptığını. Benim oğlum her gün cennete gidecek otobüs arıyor. Ben, eşime neden yeraltında çalışmasına izin verdim diye kendimi suçluyorum. Ama Can Gürkan nasıl kendisini inandırmış, suçlu olmadığına anlamıyorum" dedi.

Şinasi Tokmak'ın eşi Tuğba Tokmak, 301 kişinin adaleti için gediklerini söyledi. Duruşmada söz alan, diğer madenci yakınları da, yaşadıklarını anlattı ve sanıklardan şikayetçi oldu. Madenci aileleri sık sık Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'ya hitaben de, ona inandıklarını ve vereceği karara güvendiklerini ifade etti. Madenci ailelerinin ifadelerinin tamamlanmasından sonra, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı, ara kararlarını açıklamak üzere 25 Aralık cuma gününe erteledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

mehmet efe kocabaş soma Politika Güncel Haberler

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

Aziz Yıldırım gemileri yaktı! Mourinho'dan sonra Romelu Lukaku'yu da bitirdi

Aziz Yıldırım gemileri yaktı! Mourinho'dan sonra Romelu Lukaku'yu da bitirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title