Haberler

12 Eylül'de ne olmuştu ? Evren'in ölümüyle bir devir kapandı

Güncelleme:

12 Eylül'de ne olmuştu ? Evren'in ölümüyle bir devir kapandı. 12 Eylül'ün mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, son yolculuğuna uğurlandı. Hiçbir siyasinin katılmadığı törenlerde protestolar vardı.

12 Eylül'de ne olmuştu ? Evren'in ölümüyle bir devir kapandı. Tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybeden 12 Eylül askeri darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için GATA ve Genelkurmay Başkanlığı'nda tören düzenlendi. Cenaze namazı ise Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılındı. Cenazeye Mehmet Ağar, Çevik Bir, Işık Koşaner, Fenerbahçe eski başkan Ali Şen ve eski yönetici Nihat Özdemir ve az sayıda vatandaş katıldı. Törede siyasiler ise yer almadı. Evren'in naaşı, cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'ndan toprağa verildi.

12 EYLÜLDE NE OLMUŞTU ?

12 Eylül Darbesi veya 1980 İhtilali, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî müdahale. 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü açık müdahalesidir. Bu müdahale ile Süleyman Demirel'in Başbakan'ı olduğu hükümet görevden alındı, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi, 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırıldı ve Türkiye siyasetinin yeniden tasarlandığı bir askerî dönem başladı. Bu dönem yaklaşık dokuz yıl sürdü. 12 Eylül 1980 ardından partiler lağvedildi, parti liderleri önce askerî üslerde gözetim altında tutuldu, ardından yargılandı.

2010 anayasa referandumunda, değişikliklerin kabul edilmesiyle 13 Eylül 2010 tarihinde çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve dernekler ile darbe mağduru kişiler 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu . Bütün suç duyurularını toplayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "Milli Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyan ve 24 Kasım 1983 yılına kadar bu statüsünü sürdüren askerî cunta yönetiminin hayatta kalan üyeleri, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın işlediği (A) Nürnberg Şartı ile kabul edilmiş ve tüm devletlerin kendi kanunlarında yer almasa dahi suçun oluşumu halinde takip etmek zorunda oldukları uluslararası hukukun buyruk kuralı niteliğine sahip insanlığa karşı suçlar (B) 765 Sayılı Ceza Kanunu'nun 146, 147, 153, 174, 179, 180, 181. maddeleri kapsamında, insanlığa karşı suçlar ve resen takdir edilecek suçlar nedeniyle haklarında başsavcılık tarafından ceza dava açılması ve haklarında gerekli önlemlerin alınması istemi .." ile 7 Nisan 2011 yılında ilk soruşturma başlattı. 4 Nisan 2012 tarihinde ise darbenin yargılanmasına başlanmıştır.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Genelkurmay Başkanlığı Ahmet Hamdi Akseki Kenan Evren Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title