Haberler

Sivas: Sivas Havaalanı, Tekrar Uçuşlara Açıldı

Sivas Havaalanı'ndaki Yeni Pistin Açılışı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Tarafından Yapıldı.

Sivas Havaalanı'ndaki yeni pistin açılışı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yapıldı.

Nisan ayında uçuş trafiğine kapatılan ve genişletme çalışması tamamlanan pistin açılması için yapılan törende, Vali Veysel Dalmaz ve Sivas milletvekillerinin konuşmasından sonra kürsüye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 22 ilde başlattıkları Kırsal Kalkınma Projesi ile Anadolu Kalkınma Projesi'ne destek verdiklerini söyledi. Bakan Eker, kırsal kalkınmaya yönelik proje çerçevesinde Sivas'tan 23 proje aldıklarını da kaydederek, Anadolu Kalkınma Projesi kapsamında Doğu Anadolu illerinde üretilecek ete kilogram başına 1 YTL destekleme primi vereceklerini, buna Sivas'ın da dahil edildiği müjdesini verdi.

Daha sonra konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1957 yılında yapılan Sivas Havaalanı'nın askeri amaçlı kullanıldığını söyledi. 2000'li yıllarda sivil uçuşlara açılan havaalanında beklenen randımanın alınmaması üzerine 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldığını söyleyen Bakan Yıldırım, "2001 yılında Sivas Havaalanı'na gelen-giden yolcu sayısı 4 bin 200'dür. Bu rakam, 2003 yılında havaalanının tekrar Bölgesel Havacılık Projesi çerçevesinde açılmasıyla 2003 yılında 41 bin yolcuya ulaştı" dedi.

Bakan Yıldırım, Sivas havaalanının pistinin genişletme çalışmasında kullanılmak üzere 15 milyon YTL yatırım yaptıklarını da belirterek, "Sivas havaalanı, Türkiye'nin şu anki havaalanları içinde en uzun ve en geniş piste sahip olan havaalanı haline getirilmiştir" diye konuştu.

Konuşmasında, ulaşım ve haberleşmenin günümüzdeki önemine dikkati çeken Yıldırım, ulaştırma ve haberleşmenin ekmek ve su kadar ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye'de hava taşımacılığının rekora koştuğunu da kaydeden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Hava taşımacılığı Türkiye'de son 3 yılda rekordan rekora koşuyor. 2003 yılında iç hatlarda uçan yolcu sayısının 8.5 milyon iken, 2005 yılında bu sayının yüzde 139'luk artışla 20 milyon 5 bine yükseldi. Dünyada ise bu artış, yüzde 5 civarındadır. Bu rakama bakılınca, Türk sivil havacılığının geldiği noktan daha iyi anlaşılıyor".

Bakan Yıldırım, Beton Travers fabrikasının yanına bir sivil kuruluş tarafından 250 kişinin çalışacağı bu fabrikanın yapılacağını da söyledi.

Son olarak kürsüye gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sivas Havaalanı'nın pistinin açılışının sadece bir pist açılışını ifade etmediğini belirterek, "Aynı zamanda bu inşaat nedeniyle durmuş olan Sivas hava trafiğinin açılışını da ifade etmektedir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ayrıntılı bir şekilde konuştuğunu ve sözlerine hemfikir olduğunu ifade eden Şener, "Yaşanılır çağı iyi okuyamıyorsanız, Dünyanın nereye gittiğini göremiyorsanız, değişimi keşfedip, yönetemiyorsanız yok olmaya mahkumsunuz. Birey olarak da, bölge olarak da değişimi göremeyenlerin geleceği parlak değildir. Onun için birey ve bölge insanları olarak, aynı zamanda Türk milletinin mensubu insanlar olarak ve 73 milyon nüfuslu insanın güçlü olarak, dünyanın nere gittiğini iyi bileceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Şener, Sivas'a uçuşların yeniden başlamasının kenti dünyaya bağlamanın önemli bir adımı olduğunu belirterek, Sivas'ın dünyaya açılması gerektiğini ilk günden bu yana savunduklarını vurguladı. Sivas'ta bir çok projenin devam ettiğine de işaret eden Şener, şöyle devam etti:

"Sivas, demiryolu ağıyla da hızlı ulaşımı sağlayacaktır. 2007 yılı programına hızlı tren seferlerini gerçekleştirme ile ilgili yatırımları koyacağız. Avrupa'dan Tiflis'e kadar hızlı demir yolunun Sivas'tan geçtiğini bu memleketteki insanlar görecek ve hazzını duyacaktır. Karayolunda mal taşımacılığı pahalı olduğu için hepinizin bildiği rekabet imkanlarından mahkum kalmaktadır ve gelişememektedir. Onun için kara bölgelerinde demiryolu ulaşımının önemli yeri vardır. Hızlı tren projesi 1-2 yılda tamamlanacak bir proje değildir. Ama hükümet olarak kararlılığımız var. Hızlı tren projesini Türkiye'de yaygılaştıracağız".

Havayolu konusunda da önemli adımlar atıldığını dile getiren Şener, 1957 yılında yaptırılan Sivas Havaalanı'nın bugün uluslararası uçuşlar yapabilecek konuma getirilip, tekrar uçuşlara başladığını hatırlattı. Haftada 4 kez İstanbul-Sivas arası uçuşların olacağını kaydeden Şener, Hava Meydanları yetkililerinden Frankfurt-Sivas arası uçuşların da başlatılmasını istedi.

Konuşmasında Diyarbakır'dan gelen AK Parti Diyarbakır milletvekillerinin de olduğunu belirten Şener, birlik ve beraberlik mesajı vererek, "Türkiye'nin doğusundan batısına tüm iller olarak kardeşiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ilk uçuşu gerçekleştirilen THY pilotlarına ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ve THY Genel Müdürü Temel Kotil'e Bakanlar ve Vali Dalmaz, plaket ve teşekkür belgesi verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title