Haberler

Şırnaklı Mevsimlik İşçilerin Çileli Yolculuğu Başladı

Her Yıl Olduğu Gibi Bu Yıl da Şırnak'ın İdil İlçesinden Tarla İşlerinde Çalışmak İçin Bursa'nın Karacabey İlçesine Gitmek İsteyen İdilliler'in Çileli Yolculuğu Başladı. Aralarında Çocuk Yaşta Denebilecek Kadar Küçük Kız ve Erkeklerin de Bulunduğu Yaklaşık 250 Mevsimlik Tarım İşçisi Kendilerini Bursa'ya Götürecek Otobüsleri Beklerken Akrabalarıyla Vedalaştı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Şırnak'ın İdil ilçesinden tarla işlerinde çalışmak için Bursa'nın Karacabey ilçesine gitmek isteyen İdilliler'in çileli yolculuğu başladı. Aralarında çocuk yaşta denebilecek kadar küçük kız ve erkeklerin de bulunduğu yaklaşık 250 mevsimlik tarım işçisi kendilerini Bursa'ya götürecek otobüsleri beklerken akrabalarıyla vedalaştı.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle okula gidemeyen çocukların da aralarında bulunduğu mevsimlik işçilerden 14 yaşındaki Azize Kavçin, "14 yaşındayım hiç okula gitmedim, ben de arkadaşlarım gibi okula gitmek isterdim ama maddi sıkıntılar nedeni ile çalışmak ve aileme katkıda bulunmak zorunda kalıyorum. İki yıldır tarım işçiliği yapıyorum. Çalıştığımız yerlerde çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyoruz. Benim dışımda birçok kız ve erkek arkadaşımız daha var. Çoğu okulunu bırakıp geldi. Oysa biz de dünya çocukları gibi çocukça yaşamak isterdik" dedi.

Kadın işçilerden 20 yaşındaki Hayat Şen ise kendisinin 8 yaşında tarla ile kucaklaştığını ve 12 yıldır bu işi aralıksız yaptığını söyleyerek, "20 yaşındayım ve sekiz yaşından beri bu çileyi çekiyorum. Okul yüzü görmedim, Türkçe'yi batı illerinde çalıştığım zamanlarda öğrendim. Her yıl bu ayda yollara dökülüp çile çekmeye ve ter dökmeye gidiyoruz: Hatta ilk yıl gittiğimde sekiz yaşında iken iş sahibi çalışmama izin vermemişti. Bütün işçilerin işi bırakırız tehdidi sonucunda ilk işçilik hayatım sekiz yaşında başladı ve o günden bu yana daha elimden çapa düşmedi" diye konuştu.

(HBM-SK-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title