Haberler

Sınır Kontrolü Anlaşması Danimarka'yı Köşeye Sıkıştırdı

Danimarka'da yapılan Avrupa Birliği Bakanları Toplantısı'nda oy birliği ile alınan kararın, AB anlaşmalarına aykırı olduğunu savunan AB Komisyonu ve Parlamentosu, dönem başkanı Danimarka'yı, AB ve Schengen anlaşmalarını hiçe saymakla suçladı.

Danimarka'da yapılan Avrupa Birliği Bakanları Toplantısı'nda oy birliği ile alınan kararın, AB anlaşmalarına aykırı olduğunu savunan AB Komisyonu ve Parlamentosu, dönem başkanı Danimarka'yı, AB ve Schengen anlaşmalarını hiçe saymakla suçladı. Danimarka'nın Liberal Partili Avrupa Parlamentosu üyesi Jens Rohde, pazartesi akşamı toplanan Avrupa parlamentosunun yapılan anlaşmaya çok ağır tepki gösterdiğini ve Danimarka'ya çok kızdığını belirterek, "Avrupa Parlamentosu yapılan anlaşma konusunda mahkemeye giderek iptalini isteyecek. Danimarka anlaşmanın imzalanmasını sağlamakla büyük hata yaptı. Dönüm başkanlığının son günlerinde, AB Parlamentosu, Danimarka'nın yeni kararlar alınması için yapacağı tüm çalışmaları bloke edecek. Ben Morten Bödskov'a Danimarka Büyükelçisinin ortaya attığı nedenleri ortaya atarsa, Danimarka'nın dönem başkanlığının erken bitirileceğini söyledim. Büyükelçi de mülteci akınını bahane göstermişti" dedi.

Almanya ve Fransa'nın baskısı ile yapılan anlaşmanın daha çok bu iki ülkenin sınırlarını göçmenlere kapatması için yapılan bir anlaşma olduğu, Danimarka'nın da oyuna getirildiği bildirildi. Pazartesi günü AB parlamentosunun açılışında konuşan Parlamento Başkanı Martin Schultz, "AB vatandaşlarının özgürlüğünü kısıtlayacak en küçük bir karar, sert tepkiyle karşılanır" sözleri hatırlatıldı. Martin Schultz'un Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt ve Adalet Bakanı Morten Bödskov'u telefonla arayarak, AB Parlamentosu adına tepkilerini dile getirdiği bildirildi. Martin Schultz'un, Danimarka'nın Fransa ve Almanya'ya uyarak, sınırların korunması ile ilgili teknik konularda değişiklik yapılması anlaşması imzalamasını kızarak "Danimarka Adalet Bakanı Morten Bödskov ve meslektaşları, Avrupa Birliği Parlamentosu'nun bu konuda yeni öneriler hazırlamasına fırsat vermeden teknik değişiklik anlaşması imzalaması kabul edilir bir durum değil. Tek taraflı davranış, AB Parlamentosunu hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu karar, AB adalet bakanlarının AB Parlamentosunun gücüne saygısı olmadığını ve aksi adımlar attığını göstermektedir" diye açıklama yaptığı bildirildi. Ayrıca AB Komisyonunun da benzeri açıklamalarda bulunarak Danimarka'ya sert tepkide bulunduğu bildirildi.

Danimarka Adalet Bakanı Morten Bödskov ise suçlamalara verdiği cevapta, "Biz komisyon ile yakın diyalog halinde olduk. Parlamento ile de diyalog halindeydik. Anlaşmanın içeriği konusunda görüşmeler yaptık" ifadelerine yer verdi. Martin Schultz, Danimarka'nın neden AB Parlamentosunu devre dışı bırakmaya çalıştığını izah etmesini istedi.

Bunun üzerine Bödskov, "Ben parlamentoya açıklamalarda bulunurum. Diyalogumuza devam etmek istediğimizi gösteririm" dedi. Fransa ve Almanya'nın anlaşmayı bahane ederek sınırlarında kontrolleri arttırması beklenirken, Danimarka'da aşırı sağ Danimarka Halk Partisinin de anlaşmayı gerekçe göstererek sınırlarda kontrollerin başlatılmasını isteyebileceği bildirildi.

DHA(SSA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Avrupa Birliği Danimarka Almanya Fransa Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title