Haberler

Samsun'a 79.8 Milyon YTL'lik Projeler

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce 2007 Yılı İçerisinde Samsun'un Geleceğini Değiştirecek 79 Milyon 800 Bin YTL Tutarında 17 Projenin Uygulamaya Gireceği Bildirildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce 2007 yılı içerisinde Samsun'un geleceğini değiştirecek 79 milyon 800 bin YTL tutarında 17 projenin uygulamaya gireceği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Belediye Meclis Grup Toplantısı'nı (İŞGEM) İş Geliştirme Merkezi'nde gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen çalışmalar hakkında İlkadın Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, Kurupelit Belediye Başkanı Turan Çakır ve meclis üyelerine bilgi veren Yusuf Ziya Yılmaz, şehrin geleceği için önemli projelerin yürütüldüğünü söyledi.

Şehir için en önemli projelerden olan 2.Bulvar Yolu, çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, "Proje ile plansız kentleşme nedeniyle trafik açısından çile haline gelen şehir içi trafiğine önemli ölçüde nefes aldırmak, uygulanmakta olan Kentsel Dönüşüm Projesi sayesinde güzergah üzerinde yer alan eski binaların yıkılması ile kentin siluetini değiştirerek daha modern bir görünüme sahip olmasını sağlamaktır. İnsanımızı daha modern, daha güvenli ve daha yeşil bir ortamda özlemini çektiği ve layık olduğu yaşam kalitesine ulaştırmak hedefleri bulunmakta. Toplam 8 kilometrelik proje, yapım önceliğine göre dört etaptan oluşmaktadır. Birinci etap 2007 yılında bitirilmesi planlanmış olup, 2 etabın kamulaştırma çalışmalarına devam etmektedir. Birinci etapta 127 adet bina olup, yaklaşık 200 daire 116 adet bina kamulaştırılmış, bunun için 2.5 milyon YTL ödeme yapılmıştır. Ayrıca bin 600 metre karelik, arsa kamulaştırılmış bunun için de 350 bin YTL ödeme yapılmıştır. TOKİ ye yaptırılan Hastanebaşı ve Selahiye mahallelerinde 256 daire, 2. Bulvar'a isabet eden bina sahiplerine takas yöntemiyle verilmektedir. Şu ana kadar TOKİ ye yaptırılan Selahiye ve Hastanebaşı mahallelerinde konutlarından 44 adet daire kamulaştırma karşılığı olarak hak sahiplerine verilmiştir. Aynı amaçla Kazım Karabekir Mahallesi'nde Odunpazarı Caddesi üzerinde 672 konutluk inşaatlar devam etmektedir. 2007 yılı içerisinde TOKİ söz konusu konutları teslim ettiğinde bu konutlar da evleri yola denk gelen hak sahiplerine takas yöntemiyle verilecektir" dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 200 Evler Mahallesi'nde kalan Romen vatandaşların modern binalara taşınması ve imkanlarının düzeltilmesi amacıyla 264 Evler adında konutların yapıldığını vurgulayan Başkan Yılmaz, "Bu konutların açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davet edip anahtarları teslim etmesini isteyeceğiz. Kentsel dönüşüm kapsamında toplamda 83 bin 717 alanda kentsel dönüşüm uygulaması yapılmıştır. Diğer bir çalışmamız olan İŞGEM binası tamamlanarak hizmet verecek konuma getirildi. 20 Mart 2007 tarihinde yapılan icra kurulu toplantısıyla 9 girişimci İŞGEM'e kabul edildi. 3.5 milyon YTL 30 dönüm arazi üzeninde faaliyet geçti. Şehre büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Sebze ve meyve hali, şehir merkezinden taşınarak Yeşilkent beldesinde 7.5 bin YTL bedelle yeni binasının yapımı hızla devam ediyor ve temmuz ayında tamamlanmış olacak. Balık hali yine aynı bölgede 6 bin 382 metrekare alanda 3.5 milyon YTL mal olacak ve yaz bu yıl içerisinde tamamlanması için çaba harcayacağız. Yeni huzurevi 57 odalı ve diğer sosyal alanlarının bunacağı, her bir kişiye oda şeklinde tasarlandı ve yapımı başladı. Ayrıca bu proje kapmasında 120 yaşlımıza hizmet alımı yaparak evinde bakıyoruz. Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisi kuruyoruz. Bu eski bir tesisin yeniden modernize edilerek kazanılmasıdır. 15 Mayıs'tan itibaren kandı doğal taşımızı üreteceğiz" diye konuştu.

Şehrin ulaşımı için büyük önem taşıyan 'Hafif Raylı Sistem Projesi'nin gelecek için önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, "130 milyon euro olarak hesaplanan 1. aşama proje bedelinin yüzde 13'ü öz kaynaklardan sağlanacak, kalan kısmı Hazine güvenceli dış krediyle finanse edilecektir. 10 Mayıs 2006 tarihinde Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile 65 milyon euro tutarında dış kredi sözleşmesi Hazine Müsteşarlığı ile de garanti protokolü imzalanmıştır. 15 milyon euro Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacaktır. Kalan paketler için OPEC fonu, KKB gibi kredi kuruluşları ile görüşmeler devam etmektedir. Samsun Hafif Raylı Sistem Projesi'nin müşavirlik ve danışmanlık hizmetleri işi 2.3 milyon euro teklif bedel ile Yüksel Proje-Louise Berger Ortak Girişimi ne 25 Aralık 2006'da ihale edilmiştir. Söz konusu işin sözleşmesi 13 Aralık 2006'da imzalanmış olup çalışmalarına başlamıştır. Bu aşamada müşavir firma, ilk iş olarak yapım (inşaat) ihalesine ait proje ve dokümanı hazırlayacak ve gelecek 6 ay içerisinde uluslararası ihale için ilana çıkılacak. Ulaşım ana planı çalışmalarının bir neticesi olarak ortaya çıkan raylı sistem projesinin fizibilitesi tamamlanmış olup, Hazine ve DLH onayları ile Bakanlar Kurulu Kararı alınmış ve DPT yatırım programına girmiştir. Hafif Raylı Sistem Projesi toplam üç aşamadan oluşmaktadır. Bizim karşılaştığımız sorunlardan biri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne çıkışta trenin gerekli performansı gösteremeyecek olması. Raylı sistemde yüzde 4 eğime kadar hareket sağlanıyor, bu rampa yüzde 12 civarında. Alternatifler arıyoruz ve 6 aydır uğraşıyoruz" şeklinde konuştu.

"Samsun'un tarihinde uygulanmayan Projeler uyguluyoruz" diyen Yılmaz, şunları kaydetti: "Katı atık tesisimiz yakında hizmete giriyor. Tıbbi atıkların bertarafı için tesis oluşturulduktan sonra hizmete girmesini planlıyoruz. Buda hazırlanıyor. Artık şehrin önündeki yapılarda kaldırılıyor. Şehri denizle kucaklaştırıyoruz. Yatırımcıların önünü açmak için, gerekli düzenlemeler yapılıyor. Şehrin geleceğe hazırlanması için, ciddi çalışmalar yapılıyor. Tabi bu çalışmalar yapılırken, bize kızan vatandaşlarımız da olacaktır ama gelecekte bizim ne kadar haklı olduğumuz görecekler. Yapılan bu çalışmalar çocuklarımızın geleceği için. Herkes özverili yaklaşmalı."

Daha sonra Başkan Yılmaz, meclis üyeleriyle birlikte yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi.

(MD-SA)

09.04.2007 17:55 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title